Κόντρα στο διεθνές περιβάλλον το ΧΑ - Διήμερο πτωτικό σερί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κόντρα στο διεθνές περιβάλλον το ΧΑ - Διήμερο πτωτικό σερί
Νέες ισχυρές πιέσεις σε Alpha Bank, ΔΕΗ, ΟΤΕ και Μυτιληναίο. Υπεραπέδωσαν ΕΤΕ, ΤΕΡΝΑ. Υψηλότερα Σαράντης, Ελλάκτωρ.

Χωρίς καμία διάθεση ανάληψης ρίσκου, επιλεκτικό ενδιαφέρον και συνέχεια στο τέμπο υποαπόδοσης έναντι των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών αλλά και της Wall Street, συνέχισε και σήμερα το Χρηματιστήριο.

Το trading της Παρασκευής είχε συνέχεια και σήμερα, με τους επενδυτές να προχωρούν σε πολύ επιλεκτικές τοποθετήσεις, ενώ ο κλάδος ενέργειας και των τραπεζών συνεχίζει να πιέζεται. Ειδικότερα, ΔΕΗ και Mytilineos υποχώρησαν και σήμερα αγνοώντας τη σταθερότητα εδώ και αρκετό καιρό, ενώ σε αντίστοιχο μοτίβο βρίσκεται και ο ΟΤΕ, με τη μετοχή να έχει αφεθεί από την πλευρά της διοίκησης και να διολισθαίνει σημαντικά και σήμερα, καίγοντας πολλούς επενδυτές που πήγαν να τοποθετηθούν μετά τα θετικά αποτελέσματα.

Από την άλλη, ακόμη και στις τράπεζες καταγράφηκαν πολύ απότομες μεταβολές ενώ δεν υπάρχει και μια κοινή πορεία. Η μετοχή της Εθνικής κράτησε τον κλάδο όρθιο, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν η Alpha Bank και η Πειραιώς.

Την εκ νέου κάλυψη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ξεκινά η Bank of America, έχοντας για αρχή μια πιο ισορροπημένη άποψη για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, θέτοντας σύσταση «buy» για τις δύο εξ αυτών και σύσταση «underperform» (υποαπόδοση) για τις άλλες δύο.

Από την άλλη, τα ισχυρά μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, η ευνοϊκή δομή της αγοράς και τα ακόμη χαμηλά επίπεδα αποτιμήσεων, διατηρούν στο επάκρο τη «bullish» οπτική για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, όπως αναφέρει η Euroxx, που, όπως και άλλοι επενδυτικοί οίκοι και χρηματιστηριακές, διατηρούν άλλη γραμμή από αυτήν της επιφυλακτικότητας της Bank of America.

Όπως σημειώνει ο Η. Ζαχαράκης της Fast Finance, «το rotation είναι λογικό να υπάρχει με τα ΕΛΠΕ να είναι το νέο γράφημα που φαίνεται να κάνει την διαφορά για το επόμενο διάστημα μιας και κατάφερε να ανοίξει τον δρόμο με στόχευση διψήφιο νούμερο. Μπροστά μας σίγουρα έχουμε και νέο placement που όλα δείχνουν ότι θα γίνει σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα από το προηγούμενο. Στο ταμπλό υπάρχουν συστηματικοί αγοραστές που δεν βιάζονται. Από την άλλη η ΕΥΔΑΠ ξύπνησε από τον λήθαργο και το 550 επίπεδο που είχαμε τονίσει ότι έχει ενδιαφέρον contrarian. Ο τίτλος είναι σίγουρα φτηνός αλλά η δημόσιος χαρακτήρας του δεν αφήνει εύκολα να το ακολουθήσουν αρκετοί. Από την άλλη αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι ψάχνουν φτηνές αποτιμήσεις δεν θα ψάξουν διέξοδο σε αυτή μιας και φαντάζει ιδιαιτέρως φτηνή έναντι άλλων».

Η εβδομάδα που ακολουθεί έχει μόνο 3 συνεδριάσεις μιας και το Ελληνικό χρηματιστήριο έχει ακόμα ένα 4τραήμερο λόγω καθολικού Πάσχα. Συμπτωματικά την Πέμπτη είναι και η τελευταία συνεδρίαση του μήνα θυμίζοντας ότι ο Φεβρουάριος είχε κλείσει στις 1.424 μονάδες. Οι τζίροι αναμένονται σε χαμηλά επίπεδα, με τις ειδήσεις να είναι και ελάχιστες. Οπότε αν έχουμε κάποιες σημαντικές αλλαγές θεωρητικά θα τις δούμε από την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη, τεχνικά η αγορά συνεχίζει να κινείται μέσα σε ένα εύρος τιμών κάνοντας προσπάθεια με συσσώρευση να αφήσει πίσω το 1.400 επίπεδο. Πολύ σημαντικό τεχνικά είναι ότι το stop στο Long σε εβδομαδιαίο γράφημα στον ΓΔ ανέβηκε στις 1.386 μονάδες. Σε κάθε περίπτωση για να δούμε συνέχιση προς τις 1.500 χρειαζόμαστε μία κατοχύρωση του 1.437 σε ημερήσιο γράφημα.

Ευρύτερα, μπορεί ο Nikkei να σπάει τα κοντέρ, ο S&P 500 επίσης, όπως ο DAX στη Γερμανία, αλλά το «παιχνίδι» στο ΧΑ παίζεται διαφορετικά...Η Σαράντης, η ΕΥΔΑΠ, η Ελλάκτωρ και η ΕΕΕ ανέβηκα με ισχνό τζίρο, στιγμή που μετοχές όπως η ΔΕΗ, η Μυτιληναίος, ο ΟΤΕ και άλλες συνεχίζουν να πιέζονται με υψηλούς σχετικά τζίρους.

Από την άλλη, κάποιες κινήσεις και λίγα σχετικά κεφάλαια από εφοπλιστές και επιχειρηματίες είναι ικανά να αναστήσουν το κάθε χαρτί που σέρνεται στο ταμπλό. Αυτό ισχυεί και στην περίπτωση της Q&R που βρέθηκε σήμερα στο limit up (+30%). O Ηλίας Γκότσης της Eurotankers φαίνεται να μπήκε στο μετοχικό κεφάλαιο, αποκτώντας την Παρασκευή ένα 5% της εταιρείας. Ο κλάδος της πληροφορικής, μετά δε και τις εξελίξεις στην Entersoft παραμένει «hot».

Στο ταμπλό, ακόμη και στις δημοπρασίες ΔΕΗ και Μυτιληναίος υποχώρησαν ακόμη χαμηλότερα, κλείνοντας σε ενδοσυνεδριακά χαμηλά, με τις απώλειες της πρώτη να ξεπερνούν το 2,5% και για τη δεύτερη να προσεγγίζουν το 1%. Ο τζίρος στη Μυτιληναίος ξεπέρασε τα 8 εκατ. ευρώ, παραμένοντας σε πτωτικό μοτίβο, ενώ στη ΔΕΗ έφτασε τα 2,6 εκατ. ευρώ.

Σε βαθύ κόκκινο η ΕΛΧΑ (-3,04%), ο ΟΤΕ (-2,25%), η ΒΙΟ (-1,43%) αλλά και ο ΟΠΑΠ (-1,46%).

Από την άλλη στις τράπεζες υπήρξαν πολύ άτσαλες και νευρικές κινήσεις χωρίς ξεκάθαρη τάση. Η ΕΤΕ από τη μία ενισχύθηκε κατά 1,66% στα 7,45 ευρώ, ενώ η Alpha Bank βούλιαξει κατά 2,93% στα 1,6745 ευρώ, με τζίρο που ξεπέρασε τα 14 εκατ. ευρώ.

Απώλειες αλλά με τάση μαζέματος για την Πειραιώς (-0,46%) και τη Eurobank (-0,11%), ενώ ισχυρά κέρδη κατέγραψε η Optima στο 1,79% και τα 7,96 ευρώ.

Συνέχισαν ανοδικά, εν μέσω φημών για ντιλ που συνεχώς πάει προς τα πίσω η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ με κέρδη 0,48% και 1,07% αντίστοιχα. Κέρδη με ισχνό τζίρο για την ΕΕΕ (0,8%), ενώ υψηλότερα κινήθηκαν επίσης ΕΛΠΕ και ΜΟΗ, όπως και η ΟΤΟΕΛ (1,36%).

Κέρδη για Cenergy, Ελλάκτωρ (2,62%), Σαράντης (3,64%) και ΕΥΔΑΠ (1,18%).

Ο ΓΔ έκλεισε με απώλειες 0,19% στις 1.422,51 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 135 εκατ. ευρώ, λόγω πακέτων, ενώ ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,38% στις 3.421,31 μονάδες. Απώλειες 0,21% για τον ΔΤΡ στις 1.214,96 μονάδες. Να σημειωθεί πως και σήμερα η κίνηση της αγοράς ήταν αντίθετη από την των ευρωπαϊκών αγορών, ενώ οι ανοδικές/πτωτικές μετοχές ήταν στο 1:1,3 με την εικόνα του ΓΔ να μην αποτυπώνει την κατάσταση της αγοράς καθώς λίγες δεικτοβαρείς μετοχές (ΕΤΕ, ΕΕΕ, διυλιστήρια κτλ) ήταν ικανές να κρατήσουν την αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κάλυψη των ελληνικών τραπεζών ξεκινά εκ νέου η BofA - Η επιφυλακτική της στάση και οι νέες τιμές στόχοι

Έχει δρόμο το ράλι των ελληνικών τραπεζών - Αυξάνει τις τιμές στόχους η Euroxx

Στον Καναδά ο Ευ. Μυτιληναίος: Συναντήσεις με Μητσοτάκη, Τριντό και Πρεμ Γουάτσα

gazzetta
gazzetta reader insider insider