Έχει δρόμο το ράλι των ελληνικών τραπεζών - Αυξάνει τις τιμές στόχους η Euroxx

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έχει δρόμο το ράλι των ελληνικών τραπεζών - Αυξάνει τις τιμές στόχους η Euroxx
Τα ισχυρά μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, η ευνοϊκή δομή της αγοράς και τα ακόμη χαμηλά επίπεδα αποτιμήσεων, διατηρούν στο επάκρο τη «bullish» οπτική για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, όπως αναφέρει η Euroxx.

Τα ισχυρά μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, η ευνοϊκή δομή της αγοράς και τα ακόμη χαμηλά επίπεδα αποτιμήσεων, διατηρούν στο επάκρο τη «bullish» οπτική για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, όπως αναφέρει η Euroxx, που, όπως και άλλοι επενδυτικοί οίκοι και χρηματιστηριακές, διατηρούν άλλη γραμμή από αυτήν της επιφυλακτικότητας της Bank of America.

Κατά μέσο όρο, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με εκτιμώμενο δείκτη P/E της τάξεως του 5x για το 2026, ήτοι με discount 25% - 30%, έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών.

«Θεωρούμε ότι αυτά τα discounts δεν δικαιολογούνται εν όψει της υψηλότερης πιστωτικής επέκτασης (CAGR 6% - 7% - μέσος ετήσιος ρυθμός) και των υψηλότερων δεικτών αποδόσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, ROTE, (βιώσιμα επίπεδα, στο 13% περίπου). Οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν η κορυφαία επιλογή μας στην εγχώρια αγορά και εντοπίζουμε ανοδικά περιθώρια που ξεπερνούν το 30% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών», αναφέρει ο Alex Boulougouris επικεφαλής αναλυτής της Euroxx και υπεύθυνος κάλυψης για τις ελληνικές τράπεζες.

Υπό αυτό το πρίσμα, η «overweight» σύσταση παραμένει για τις τέσσερις συστημικές, με τη Euroxx να θέτει τιμή στόχο στα 2,50 ευρώ για τη μετοχή της Eurobank (σταθερή), στα 9,80 ευρώ (από 9,40 ευρώ) για την Εθνική Τράπεζα, στα 2,40 ευρώ (σταθερή) για τη μετοχή της Alpha Bank και στα 5,40 ευρώ (από 5,30 ευρώ) για την Τράπεζας Πειραιώς.

Η Χρηματιστηριακή προχωρά σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της, μετά την ανακοίνωση των μεγεθών των τεσσάρων συστημικών για το τέταρτο τρίμηνο του 2023 και των στόχων που έθεσαν οι διοικήσεις στα business plan, με ορίζοντα το 2026. Ευρύτερα, έχει αναθεωρήσει επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις της για τα EPS (κέρδη ανά μετοχή) κατά περίπου 5% - 7% και πλέον βρίσκεται πιο κοντά στο guidance των διοικήσεων. Το consensus εξακολουθεί να είναι κατά 20% - 30% χαμηλότερα από τις κατευθυντήριες γραμμές των τραπεζών (και των εκτιμήσεων της Euroxx) τη στιγμή που αναμένονται περαιτέρω αναβαθμίσεις τα επόμενα τρίμηνα, όπως τονίζει η Euroxx.

Η μείωση του DFR (επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ) θα έχει αναπόφευκτα έναν αρνητικό αντίκτυπο στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών. Ωστόσο, υπάρχουν ισχυροί αντισταθμιστικοί παράγοντες που θα επιτρέψουν στις τράπεζες να διατηρήσουν την κερδοφορία - ρεκόρ του 2023 στο μέλλον. Αυτά περιλαμβάνουν την πιστωτική επέκταση, τα υψηλότερα έσοδα από τίτλους, το πιο «αργό» beta καταθέσεων, την υψηλή μονοψήφια αύξηση των προμηθειών και το χαμηλότερο κόστος κινδύνου.

Η Euroxx αναμένει ότι οι μερισματικές αποδόσεις θα υπερβούν τα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα από το 2025 και έπειτα. Στο μοντέλο της υποθέτουμε βιώσιμες - διατηρήσιμες μερισματικές αποδόσεις στο εύρος του 9% - 10% όταν τα payout ratios φτάσουν στο 50%. Παράλληλα, σημειώνει ότι διατηρεί τη θετική της στάση και για τις τέσσερις τράπεζες αλλά βλέπει υψηλότερα περιθώρια ανόδου, σε όρους αποτιμήσεων, για τη Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς.

- Σύμφωνα με τη Euroxx, η Eurobank διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο δείκτη ενσώματης λογιστικής αξίας, P/TBV για το 2024 στο 0,78x και στο 0,73x για το 2025 (για ROTE 15,9% και 13,9%), η Εθνική Τράπεζα αντίστοιχα στο 0,86x και 0,82x (για ROTE 16,5% και 14,9%), η Alpha Bank στο 0,61x και 0,58x (για ROTE 10,6% και 11,3%) και η Πειραιώς στο 0,69x και 0,53x αντίστοιχα (για ROTE 14,1% και 13%)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κάλυψη των ελληνικών τραπεζών ξεκινά εκ νέου η BofA - Η επιφυλακτική της στάση και οι νέες τιμές στόχοι

Οι αδικημένες των αγορών ευρωπαϊκές τράπεζες, τα buybacks και το «κρυφό» re-rating των ελληνικών τραπεζών

gazzetta
gazzetta reader insider insider