ΕΥΑΘ: Συνεχίζονται οι εργασίες στον υδαταγωγό της Αραβήσσου - Νέα συμφωνία για επέκταση εργασιών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΥΑΘ: Συνεχίζονται οι εργασίες στον υδαταγωγό της Αραβήσσου - Νέα συμφωνία για επέκταση εργασιών
Από αριστερά, ο αντιπρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γρηγόρης Πενέλης, ο διευθύνων σύμβουλος, Άνθιμος Αμανατίδης, και ο Κυριάκος Χαϊδεμένος της κοινοπραξίας ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΤΕ - ΛΙΑΧΤΙΔΑ ΑΤΕΒΕ, που ανέλαβε το έργο
Συνεχίζονται οι εργασίες επισκευής και ενίσχυσης του υδαταγωγού της Αραβησσού και πέραν των 3,5 χλμ. που επισκευάστηκαν από την έναρξη του έργου τον Ιούνιο του 2020.

Συνεχίζονται οι εργασίες επισκευής και ενίσχυσης του υδαταγωγού της Αραβησσού και πέραν των 3,5 χλμ. που επισκευάστηκαν από την έναρξη του έργου τον Ιούνιο του 2020, όπως προβλέπει σχετική σύμβαση που υπογράφηκε από τη διοίκηση της ΕΥΑΘ Α.Ε. τις προηγούμενες μέρες κατόπιν ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού.

Το βασικό τμήμα του έργου είχε δημοπρατηθεί στις 21-12-2018 και υπογράφηκε συμφωνία - πλαίσιο με έξι επιμέρους συμβάσεις, οι οποίες αφορούσαν στην επισκευή - ενίσχυση τμήματος του υδαταγωγού από το όριο της Γ’ Φάσης της ΒΙΠΕΘ μέχρι περίπου την Α’ φάση της ΒΙΠΕΘ στην οδό Γοργοποτάμου, μήκους 3,5 χλμ. περίπου. Η επισκευή του τμήματος αυτού κρίθηκε απαραίτητη διότι, σύμφωνα με τη μελέτη, σε αυτό το τμήμα είχε εντοπιστεί το 80% των βλαβών κατά το παρελθόν κυρίως λόγω χημικής προσβολής του οπλισμού.

Με τη νέα συμφωνία - πλαίσιο που υπογράφηκε τις προηγούμενες μέρες («Συμφωνία - Πλαίσιο για την ενίσχυση - επισκευή του υδαταγωγού Αραβησσού»), ύψους 4 εκατ. ευρώ, προβλέπεται συνέχιση των εργασιών και πέραν της οδού Γοργοποτάμου προς Θεσσαλονίκη, ανάλογα με τις ανάγκες της ΕΥΑΘ Α.Ε. και μέχρι να εξαντληθεί το οικονομικό αντικείμενο της συμφωνίας. Προβλέπεται, μάλιστα, και δικαίωμα προαίρεσης (option) ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Οι εργασίες περιλαμβάνουν εκσκαφή και επιθεώρηση του αγωγού σε τμήματα, ενώ οι ενισχύσεις υλοποιούνται με καινοτόμες τεχνολογίες που επιτρέπουν στον αγωγό να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, χωρίς καμία απολύτως όχληση των καταναλωτών. Σε συνδυασμό με το έργο διασύνδεσης των υδραγωγείων Αλιάκμονα και Αραβησσού και τη δυνατότητα εναλλακτικών διαδρομών του νερού, η περάτωσή τους θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη υδροδότηση της Θεσσαλονίκης σε περίπτωση αστοχίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο υδαταγωγός κατασκευάστηκε μεταξύ 1975-1978 και μεταφέρει νερό από τις πηγές της Αραβησσού στο κεντρικό αντλιοστάσιο του Δενδροποτάμου κι από εκεί στο εσωτερικό δίκτυο της πόλης. Είναι αγωγός από οπλισμένο σκυρόδεμα, με εσωτερική διάμετρο 1,65 μ. και συνολικό μήκος περίπου 56 χλμ., ενώ μεταφέρει 80.000 - 110.000 κ.μ. νερό την ημέρα, το 30%-40% δηλαδή της συνολικής ημερήσιας ποσότητας νερού που χρειάζεται το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης (το υπόλοιπο εξασφαλίζεται από τον Αλιάκμονα μετά από επεξεργασία στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Lamda – Ελληνικό: Η ισχυρή ζήτηση φέρνει νέες πωλήσεις οικοπέδων/ακινήτων και αύξηση τιμών

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: «Ατού» οι Παραχωρήσεις, ρευστότητα 700 εκατ. – Επιστροφή κεφαλαίου, πώληση ΗΛΕΚΤΩΡ

Νέες επενδύσεις δρομολογεί η ελληνική εταιρεία που φτιάχνει το σκάφος του Armani

gazzetta
gazzetta reader insider insider