Την Τετάρτη θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του insider.gr.
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η κυβέρνηση θα καταθέσει την πρόταση του νόμου στη Βουλή αύριο, Παρασκευή, και την επόμενη Τρίτη 26 Μαρτίου θα περάσει από την κοινοβουλευτική επιτροπή με στόχο να τεθεί προς ψήφιση μία ημέρα μετά.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να κατατεθεί τροπολογία την Τετάρτη, λίγες ώρες πριν την ψήφιση. Η τροπολογία αυτή θα ενσωματώνει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών ως προς τελικό κείμενο του νόμου.
Για τις 8 σήμερα το απόγευμα είχε προγραμματιστεί νέα τηλεδιάσκεψη προκειμένου οι δανειστές να ενημερωθούν για τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την κατάθεση του νομοσχεδίου.
«Έχουν συμφωνηθεί σχεδόν όλα»
Την εκτίμηση ότι η νέα ρύθμιση, που θα διαδεχθεί τον Νόμο Κατσέλη, θα ψηφιστεί με τη συγκατάθεση των Θεσμών ως προς το τελικό κείμενο διατυπώνει στο insider.gr θεσμική πηγή με γνώση των διαδικασιών. Σχεδόν όλα τα θέματα έχουν συμφωνηθεί, αναφέρει χαρακτηριστικά, και εξηγεί ότι σε περίπτωση που αλλάξουν -ελαφρώς- τα δεδομένα έως την ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα, θα κατατεθεί τροπολογία.
«Δεν θεωρώ ότι πρόκειται για μονομερή ενέργεια -είναι μια πολιτική απόφαση που βάζει τέλος στις εξαντλητικές συνομιλίες που δεν έχουν ουσιαστικό αντικείμενο, αφού συζητούμε συνεχώς τα ίδια και τα ίδια με αποτέλεσμα μια αδικαιολόγητη κωλυσιεργία», υπογραμμίζει η ίδια πηγή.
«Η DG Comp δεν είναι πρόβλημα»
Η έγκριση του νόμου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Comp) δεν αναμένεται να αποτελέσει εμπόδιο στην εφαρμογή του νέου νόμου, εκτιμά η ίδια πηγή, μιας και το αντίστοιχο πλαίσιο «ΕΣΤΙΑ» της Κύπρου πήρε προσφάτως την τελική έγκριση και ο νόμος αναμένεται να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.
Αυτό που θα καθυστερήσει την υλοποίηση του νέου πλαισίου είναι η δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα κατατίθενται τα αιτήματα προστασίας και θα εγκρίνονται μέσω μιας τυποποιημένης διαδικασίας. Μέσω τυποποιημένης διαδικασίας θα παρέχονται και οι ρυθμίσεις από τις τράπεζες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.
Στην πλατφόρμα θα «κολλήσει» η υλοποίηση
Την υλοποίηση της πλατφόρμας έχουν αναλάβει η τράπεζες, ωστόσο, η παράδοσή της έως τον Ιούνιο -που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός- είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο και μένει να δούμε κατά πόσο είναι εφικτό μετά τις καθυστερήσεις στην κατάθεση του νόμου.
Εκτός από τις νέες αιτήσεις, όμως, μέσω της νέας πλατφόρμας οι τράπεζες θα «σκανάρουν» και όσους δανειολήπτες έχουν καταθέσει αίτηση στο υφιστάμενο καθεστώς αλλά δεν έχουν πάρει δικάσιμο. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των 160.000 οφειλετών που βρίσκονται ήδη σε προστασία και οι Θεσμοί επέμειναν πάρα πολύ τουλάχιστον να περάσουν από τα «φίλτρα» της πλατφόρμας ώστε να διαπιστωθεί πόσοι εξ αυτών είναι πράγματι επιλέξιμοι. Εννοείται ότι τα εν λόγω φίλτρα θα είναι προσαρμοσμένα με βάση τα κριτήρια του Νόμου Κατσέλη που έχει λήξει, συνεπώς η πλατφόρμα θα κινείται σε δύο παράλληλους άξονες και αυτό καθιστά το έργο ακόμη πιο σύνθετο.