Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η αγορά πετρελαίου μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να ενισχύσει την παραγωγή. Παρά την επιδίωξη των πετρελαιοπαραγωγών χωρών-μελών του ΟΠΕΚ να μειώσουν την παραγωγή για να αντισταθμίσουν την πτώση από την παγκόσμια ζήτηση λόγω της εξάπλωσης του κοροναϊού, η ηγέτιδα δύναμη του ΟΠΕΚ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την παραγωγή, μία κίνηση η οποία αποτελεί επακόλουθο της άρνησης της Ρωσίας, να συμμετάσχει στην κοινή πολιτική του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής.
Ειδικότερα, τη Δευτέρα, στις 13:30, οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν άνω του 20% κι ενώ λίγο νωρίτερα έφτασαν να χάνουν έως και 30%. Συγκεκριμένα, το αργό διαπραγματεύεται στα 31,86 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 22,82% και το μπρεντ στα 35,35 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 21,91%.
Αναμένεται μία μακρά περίοδος χαμηλών τιμών
Κάποιοι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι ίσως αυτή να είναι η αρχή μιας μακράς περιόδου χαμηλών τιμών. «Οι σημερινές τιμές θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική υγεία της συντριπτικής πλειοψηφίας των κυρίαρχων παραγωγών και μπορούν να οδηγήσουν περικοπές του προϋπολογισμού και συσσώρευση χρεών», προειδοποίησε ο Helima Croft, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής για τα βασικά προϊόντα στην RBC Capital Markets.
«Για τις οικονομικά και πολιτικά ευάλωτες χώρες, οι οποίες είναι και παραγωγοί, τα πράγματα μπορεί να είναι σοβαρά», προσθέτει.
Η απόφαση - σοκ της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Aramco κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ανταποκρίθηκε στην άρνηση της Ρωσίας να συμμετάσχει σε σχέδιο του ΟΠΕΚ για την περικοπή της παραγωγής. Η Aramco θα ενισχύσει την ακαθάριστη παραγωγή της πάνω από 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο, μετά από μια προηγούμενη συμφωνία για τον περιορισμό των προμηθειών, η οποία λήγει στα τέλη Μαρτίου.
Η νέα στρατηγική που υιοθετήθηκε από το Ριάντ φαίνεται να στοχεύει τις πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας και των ΗΠΑ, πολλές από τις οποίες είναι γνωστό ότι έχουν υψηλό κόστος παραγωγής και χάνουν χρήματα όταν οι τιμές αργού πετρελαίου πέφτουν κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι για περισσότερο από μερικούς μήνες.
Άλλοι παραγωγοί του ΟΠΕΚ, όπως το Ιράκ, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναμένεται να ακολουθήσουν το προβάδισμα της Σαουδικής Αραβίας με περικοπές τιμών και αύξηση της παραγωγής από τον Απρίλιο.