UBS: Τα τρία σενάρια για τις αγορές και πώς να τοποθετηθείτε

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
UBS: Τα τρία σενάρια για τις αγορές και πώς να τοποθετηθείτε
«Όσο θα ενισχύεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών ότι η ανάκαμψη κερδίζει έδαφος, τόσο ισχυρότερη άνοδο θα καταγράφουν και τα χρηματιστήρια», εκτιμούν οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας.

Τη σταθερά ανοδική πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων μετά τα χαμηλά του Μαρτίου παρακολουθεί η UBS, σε νέα 13σέλιδη έκθεσή της, υπό τον διακριτικό τίτλο «Second wave or second wind?».

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας, μετά το ισχυρό ράλι που πραγματοποίησαν οι αγορές μετά τα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου, πλέον έχουν περάσει σε τροχιά «επανεξέτασης» της κατάστασης, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να περιορίσουν τους φόβους τους για ένα νέο, δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, τους προσεχείς μήνες.

Η επενδυτική κοινότητα παρακολουθεί και την πορεία των αποτιμήσεων των μετοχών, ενώ αξιολογεί και την πορεία των σχέσεων των δύο ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.

Σύμφωνα με τη UBS, για να υπάρξει εκ νέου ούριος άνεμος (second wind) στις αγορές, απαιτείται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις τάξεις των επενδυτών πως τυχόν νέο, δεύτερο κύμα της πανδημίας (second wave) δεν θα οδηγήσει σε επανάληψη των γενικών lockdowns.

«Ακόμη κι αν οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες είναι αδύναμες, οι αγορές έχουν την τάση να βλέπουν μπροστά. Επομένως, όσο θα ενισχύεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών ότι η ανάκαμψη κερδίζει έδαφος, τόσο ισχυρότερη άνοδο θα καταγράφουν και τα χρηματιστήρια», διαπιστώνουν οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας.

Η UBS παρουσιάζει, μάλιστα, τρία σενάρια για την επόμενη ημέρα των αγορών αλλά και πώς μπορούν να τοποθετηθούν οι επενδυτές σε αυτά.

Το θετικό σενάριο

Στο θετικό σενάριο, τα περιοριστικά μέτρα αίρονται σταδιακά εντός του Μαΐου και του Ιουνίου και δεν θα χρειαστεί να επιβληθούν ξανά για το υπόλοιπο του 2020, επιτρέποντας στις οικονομίες να πάρουν γρήγορα «μπροστά».

  • Μικρές εταιρείες. Οι μικρές εταιρείες που δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα από τον κορονοϊό αναμένεται να ξεχωρίσουν αμέσως μόλις αρχίσουν να βελτιώνονται οι προοπτικές των οικονομιών. Τη διαφορά αναμένεται να κάνει ο βιομηχανικός κλάδος της Γερμανίας, οι μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις ΗΠΑ και ορισμένες μετοχές των ασιατικών αγορών.
  • Αναζητήστε αξία. Όσο η ανάκαμψη θα επιταχύνεται και θα περιορίζεται ο κίνδυνος των αποπληθωριστικών πιέσεων, θα μειώνονται και οι πιέσεις στις μετοχές του ενεργειακού κλάδου. Ιδιαίτερα ελκυστική θα καταστεί η βρετανική χρηματιστηριακή αγορά και συγκεκριμένα οι μετοχές πρώτων υλών, ενέργειας, αλλά και ο χρηματοπιστωτικός κλάδος.
  • Αδύναμο δολάριο. Το δολάριο ισχυροποιήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της κρίσης, καθώς λειτούργησε ως ένα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο. Πλέον, όμως, θα αρχίσει να αποδυναμώνεται, εάν λάβει σάρκα και οστά το θετικό σενάριο. Σε προτιμώμενο νόμισμα αναμένεται να αναδειχθεί η βρετανική στερλίνα, καθώς παραμένει εξαιρετικά υποτιμημένη.

Το βασικό σενάριο

Στο βασικό σενάριο της UBS προβλέπεται σταδιακό άνοιγμα των οικονομιών, αλλά η κατάσταση δεν αναμένεται να ομαλοποιηθεί πριν τον Δεκέμβριο.

  • Ομόλογα. Τα ομόλογα αναμένεται να καταγράψουν καλύτερες αποδόσεις έναντι των μετοχών και κυρίως τα εξής: τα αμερικανικά εταιρικά ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας, τα κρατικά ομόλογα των αναδυόμενων αγορών και τα πράσινα ομόλογα.
  • Μακροπρόθεσμες ευκαιρίες. Η πανδημία του κορονοϊού επιτάχυνε ήδη κάποιες τάσεις με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όπως για παράδειγμα τους κλάδους της υγείας και του ηλεκτρονικού εμπορίου. Οι προοπτικές για κλάδους όπως η γενετική και η τηλε-ιατρική, το ηλεκτρονικό εμπόριο, η ρομποτική, ο αυτοματισμός και οι fintech, διαφαίνονται θετικές.
  • Εκμεταλλευτείτε τη μεταβλητότητα. Η μεταβλητότητα παραμένει αυξημένη, επιτρέποντας στους επενδυτές να κερδίσουν ελκυστικές αποδόσεις.

Το αρνητικό σενάριο

Το αρνητικό σενάριο της ελβετικής τράπεζας ενέχει μια πολύ σημαντική πρόκληση. Οι επενδυτές θα πρέπει να αναζητήσουν assets που μπορούν να λειτουργήσουν ως ασφαλή καταφύγια, προσφέροντας ωστόσο ταυτόχρονα ελκυστικές αποδόσεις. Τα ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης αναμένεται να επιδοθούν σε ράλι σε περίπτωση που το εν λόγω σενάριο εκπληρωθεί.

  • Συνετή διαχείριση χαρτοφυλακίων. Οι επενδυτές θα πρέπει να επανεξετάσουν το επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο, με στόχο να βασιστούν σε assets με αυξημένη δυναμική.
  • Χρυσός. Όσο το δολάριο θα αποδυναμώνεται, το δημόσιο χρέος των κυβερνήσεων θα αυξάνεται και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα παραμένουν ζωντανοί, όλο και περισσότεροι επενδυτές θα στρέφονται στην ασφάλεια του πολύτιμου μετάλλου. Σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS, o χρυσός θα αυξηθεί στα επίπεδα των 1.800 δολαρίων ανά ουγγιά το 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider