Η αβεβαιότητα για ανάκαμψη της ζήτησης «ρίχνει» το πετρέλαιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η αβεβαιότητα για ανάκαμψη της ζήτησης «ρίχνει» το πετρέλαιο
Η πανδημία εξακολουθεί να επηρεάζει σημαντικά τις τιμές.

Διστακτικοί εμφανίζονται οι διεθνείς αναλυτές στις προβλέψεις τους για πιθανή εξισορρόπηση των τιμών καθώς η εκτεταμένη αβεβαιότητα σχετικά με την ανάκαμψη της ζήτησης επιβαρρύνει το κλίμα στην αγορά. Η βραδυκίνητη ανάκαμψη, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και ο κίνδυνος ενός δεύτερου lockdown κρατούν σε χαμηλά επίπεδα τη ζήτηση.

«Παρά το πρόσφατο ράλι, είμαστε διστακτικοί στο να κάνουμε λόγο για μακροπρόθεσμη ανάκαμψη », έγραψαν την Τρίτη οι αναλυτές προϊόντων της Goldman Sachs. Το πλεόνασμα αποθέματος πετρελαίου περίπου 1 δισεκατομμυρίου βαρελιών έχει συσσωρευτεί καθώς η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα και τα ταξίδια παραμένουν σε μεγάλο βαθμό σε ακινησία εν μέσω της πανδημίας.

Η τιμή δέχεται πιέσεις και από το πλεόνασμα του 1 δισ. βαρελιών που συσσωρεύεται καθώς η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα και τα ταξίδια παραμένουν σε μεγάλο βαθμό «παγωμένα».

Οι προοπτικές από άλλους αναλυτές είναι "μεικτές". Ο οργανισμός αξιολόγησης Moody υποβάθμισε τις προοπτικές του πετρελαίου σε bearish, προβλέποντας ότι η τιμή θα είναι χαμηλότερη κατά 8 δολάρια ανά βαρέλι σε σχέση με ό,τι ίσχυε το Μάρτιο του 2020.

«Για να εξηγήσει το βαθύτερο και πιο μακροχρόνιο σοκ στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου ως αποτέλεσμα της πανδημίας, η Moody's μείωσε τις εκτιμήσεις της και αναμένει ότι μπρεντ θα κυμανθεί φέτος στα 35 δολάρια και στα 45 δολάρια το 2021», αναφέρει η εταιρεία.

«Η βαθύτερη παγκόσμια οικονομική ύφεση που αναμένεται το 2020 σε όλες τις μεγάλες προηγμένες οικονομίες και ιδιαίτερα η δραστική μείωση των ταξιδιών έχουν μειώσει τη ζήτηση για πετρελαϊκά προϊόντα», έγραψε ο Alexander Perjessy, αντιπρόεδρος και ανώτερος αναλυτής της Moody's.

Την Τετάρτη το πρωί (10.25 ώρα Ελλάδος), το αργό διαπραγματεύεται στα 38,21 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 1,87% και το μπρεντ στα 40,58 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 1,46%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider