Διστακτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών με φόντο τη Σύνοδο Κορυφής

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διστακτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών με φόντο τη Σύνοδο Κορυφής
Οι επενδυτές να έχουν στρέψει την προσοχή τους στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ήπιες διακυμάνσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω κλίματος επιφυλακτικότητας στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να έχουν στρέψει την προσοχή τους στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης.

O Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 12:47 μ.μ., διαμορφώνεται στις 642,78 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,82%, ενώ η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 13,95 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,56%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,27%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Aegean Airlines (+2,13%), της Coca Cola HBC (+1,63%), των ΕΛΠΕ (+1,07%) και του ΟΤΕ (+0,57%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (-3,24%), της Jumbo (-1,70%), της Εθνικής (-1,42%), του ΟΠΑΠ (-1,39%) και της Motor Oil (-1,22%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τροφίμων (+1,61%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+0,78%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (-1,42%) και των Ταξιδιών (-1,17%).

Ανοδικά κινούνται 25 μετοχές, 20 πτωτικά και 11 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές Κλουκίνας-Λάππας +5,10% και ΕΛΕΒΑΛΧΑΛΚΟΡ +4,13%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές Fexopack -3,76% και Πειραιώς -3,24%.

Μικρές μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μικρές μεταβολές σημειώνονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις μετοχές να κινούνται σε ένα στενό εύρος καθώς η προσοχή είναι στραμμένη στις Βρυξέλλες, όπου οι ηγέτες της ΕΕ θα διαπραγματευθούν για το ταμείο ανάκαμψης. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 ήταν σταθερός μετά την ελαφρά άνοδο που κατέγραψε μετά το άνοιγμα της αγοράς, καθώς οι μετοχές των τραπεζών, των ενεργειακών, ταξιδιωτικών και ψυχαγωγικών εταιρειών υποχωρούσαν πάνω από 1%.

Οι επενδυτές τηρούσαν στάση αναμονής για το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής της ΕΕ. Οι μετοχές της Ευρωζώνης υποχωρούσαν 0,2% μετά την αύξησή τους νωρίτερα στην εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου, κυρίως λόγω των ελπίδων ότι το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ, που θα στηρίξει τις πληγείσες από την πανδημία οικονομίες , μπορεί να βγάλει την περιοχή από την ύφεση. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι αγορές θα μπορούσαν να ανεχτούν μία καθυστέρηση λίγων ημερών ή εβδομάδων, με την αντίθεση της Ολλανδίας και την απειλή βέτο από την Ουγγαρία να μειώνουν τις πιθανότητες μίας συμφωνίας για τον προϋπολογισμό της ΕΕ της περιόδου 2021-27 και το ταμείο ανάκαμψης. «Η ελπίδα περιορίζεται από το γεγονός ότι τα εμπόδια για μία συμφωνία παραμένουν μεγάλα, με 4-5 χώρες να επιμένουν ότι οι όποιες επιχορηγήσεις δοθούν με όρους από την πλευρά των χωρών που θα τις λάβουν», δήλωσε αναλυτής της CMC Markets σε σημείωμά του.

Ωστόσο, ο Stoxx 600 είναι σε τροχιά να σημειώσει κέρδη για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, καθώς οι αναφορές για πρόοδο στην κατασκευή εμβολίου για την COVID-19 ενίσχυσαν τις λεγόμενε κυκλικές μετοχές (που επηρεάζονται ιδιαίτερα από την πορεία της οικονομίας). Οι αυτοκινητοβιομηχανίες κατέγραφαν τα μεγαλύτερα κλαδικά κέρδη, καθώς η μετοχή της Daimler αυξήθηκε 3,4% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι αναμένεται να έχει μικρότερες των αναμενόμενων λειτουργικών ζημιών στο δεύτερο τρίμηνο.

Το ευρώ ενισχύεται 0,10%, στα 1,1393 δολάρια

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,10% και διαμορφώνεται στα 1,1393 δολάρια. Το ευρώ βρίσκεται στα 122,051 γεν, στο 0,9071 με τη στερλίνα και στο 1,0757 με το ελβετικό φράγκο.

Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,11% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 107,118 γεν. Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει οριακή άνοδο 0,04% και διαμορφώνεται στα 1,2557 δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider