Πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων με το βλέμμα στη Σύνοδο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων με το βλέμμα στη Σύνοδο
Κάτω από τις 160 μονάδες βάσης το spread του 10ετούς τίτλου.

Ισχυρή πτώση καταγράφουν οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας, κόντρα στο «ρεύμα» της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Υπό το φόβο της σπασμωδικής αντίδρασης των αγορών στο απόηχο της δυσκολίας επίτευξης συμφωνίας στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τις αγορές ομολόγων σε ότι αφορά το πρόγραμμα PEPP (Pandemic Purchase Emergency Programme) ύψους 1,35 τρισ. ευρώ.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου σημειώνει πτώση 4,5% τη Δευτέρα με το spread να διαμορφώνεται κάτω από τις 160 μονάδες βάσης στις 159,1 μονάδες. Το 5ετές ομόλογο σημειώνει απόδοση 0,37%, καταγράφοντας πτώση 1,32% και το 15ετές σημειώνει απόδοση 1,30%, σημειώνοντας πτώση κατά 1,64%. Αντίστοιχα, ισχυρότερο «ράλι» καταγράφουν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, με το 10ετές να καταγράφει πτώση 7,8% στο 1,14% και το 5ετές να σημειώνει «βουτιά» 14,33% στο 0,58%.

Η ανοιχτή κάνουλα ρευστότητας από την ΕΚΤ ευνοεί τα ελληνικά ομόλογα, καθώς ως junk bonds -κοινώς ομόλογα σκουπίδια- γίνονται ελκυστικά στους επενδυτές μόνο δια χειρός της Κριστίν Λαγκάρντ. Από την έναρξη του έκτακτου προγράμματος PEPP της ΕΚΤ στις 19 Μαρτίου, η απόδοση του 10ετούς τίτλου έχει καταγράψει πτώση υψηλότερη του 70% και του 5ετούς τίτλου υψηλότερη του 85%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider