Συνεχίζει να «βουλιάζει» η τουρκική λίρα - Ολοταχώς για τις 8 λίρες ανά δολάριο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζει να «βουλιάζει» η τουρκική λίρα - Ολοταχώς για τις 8 λίρες ανά δολάριο
Τη Δευτέρα το δολάριο ενισχύεται κατά 1,58% με το τουρκικό νόμισμα να διαμορφώνεται στα 7,7826 ανά δολάριο.

Για τα καλά συνεχίζεται η «αιμορραγία» στο τουρκικό νόμισμα, καθώς την Δευτέρα «βυθίζεται» προς νέο ιστορικό χαμηλό, και πιο συγκεκριμένα προς τις 7,80 ανά δολάριο.

Τη Δευτέρα το δολάριο ενισχύεται κατά 1,58% με του τουρκικό νόμισμα να διαμορφώνεται στα 7,7826 ανά δολάριο.

Η τουρκική λίρα έχει καταγράψει απώλειες που ξεπερνούν το 25% από τις αρχές του έτους, καθιστώντας την μία από τις χειρότερες επιδόσεις ανάμεσα στις αναδυόμενες οικονομίες. Η πίεση που δέχεται η τουρκική λίρα έρχεται στο πλαίσιο των μεγάλων μακροοικονομικών τρωτών σημείων της χώρας.

Ειδικότερα το τρέχον έλλειμμα του προϋπολογισμού έχει διευρυνθεί, τα βραχυπρόθεσμα εξωτερικά χρέη της χώρας παραμένουν υψηλά, και ανέρχονται περίπου στο 24% του ΑΕΠ, και οι προηγούμενες προσπάθειες που έγιναν για την υπεράσπιση της λίρας έχουν εξαντλήσει σημαντικά τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας. Η συναλλαγματική θέση της κεντρικής τράπεζας της χώρας φαίνεται ακόμη χειρότερη σε καθαρή βάση και αφού ληφθούν υπόψη τα currency swaps με εμπορικές τράπεζες. Στο επίκεντρο των νέων απωλειών που καταγράφει η τουρκική λίρα βρίσκεται και ανάμειξη της Τουρκίας στις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν λόγω της αποσχισθείσας περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με τις δύο πλευρές να αναπτύσσουν βαρύ πυροβολικό.

Προσφάτως η Capital Economics αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για το τουρκικό νόμισμα τονίζοντας πως η λίρα θα φτάσει τα 8 ανά δολάριο έως το τέλος του τρέχοντος έτους και τα 9,25 ανά δολάριο έως το τέλος του 2021 (οι προηγούμενες εκτιμήσεις της Capital Economics 7,50 ανά δολάριο και 8,25 ανά δολάριο αντίστοιχα).

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider