Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα για το Χρηματιστήριο τον Νοέμβριο

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα για το Χρηματιστήριο τον Νοέμβριο
Η αγορά καλείται το επόμενο διάστημα να «ακροβατήσει» ανάμεσα στο θετικό βηματισμό των διεθνών αγορών και στο κόστος που θα προκαλέσει το δεύτερο κατά σειρά lockdown στην οικονομία και στις εισηγμένες.

Πρόσκαιρη αναλαμπή αποδείχθηκε η εβδομαδιαία αντίδραση που έβγαλε το Χρηματιστήριο, με την πτωτική τάση να παραμένει, και τον τζίρο να υποχωρεί σημαντικά. Υπό αυτό το πρίσμα, η αγορά καλείται το επόμενο διάστημα να «ακροβατήσει» ανάμεσα στο θετικό βηματισμό των διεθνών αγορών και στο πλήγμα που θα επιφέρει το δεύτερο κατά σειρά lockdown στην οικονομία και στις εισηγμένες.

Στάση αναμονής τον Νοέμβριο - Πολλά τα μέτωπα

Η ανοδική τάση των διεθνών αγορών, αλλά και το sell off του Οκτωβρίου - με την αγορά να έχει προεξοφλήσει ένα μέρος των περιοριστικών μέτρων - λειτουργούν για την ώρα ως αντίβαρο, και για το λόγο αυτό δεν καταγράφονται, βίαιες ρευστοποιήσεις. Όπως αναφέρουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, στο insider.gr, για τον έναν αυτόν μήνα θα υπάρξει μια στάση αναμονής, με την ορατότητα να είναι πολύ χαμηλή καθώς τα μέτωπα, που θα καθορίσουν την πορεία της αγοράς είναι ήδη αρκετά και ανοιχτά (πανδημία, τράπεζες, Ανατολική Μεσόγειος, νέα σελίδα στην πολιτική των ΗΠΑ). Έτσι, δεν αναμένεται πιθανώς μια διόρθωση όπως αυτή που είδαμε τον περασμένο Μάρτιο, και αυτό διότι πολλές εισηγμένες έχοντας αντέξει στο πρώτο κύμα πανδημίας, προσαρμόστηκαν και άλλαξαν σε ένα βαθμό το μοντέλο τους, ενώ έχουν ενισχυθεί και με ρευστότητα. Ωστόσο, εάν τα περιοριστικά μέτρα επεκταθούν και μετά το τέλος του Νοεμβρίου, ο αρνητικός αντίκτυπος στην οικονομία και στην αγορά θα είναι μεγάλος. Παράλληλα η απρόσμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Μοody's σε Ba3 από B1, μπορεί να δώσει μια περαιτέρω ώθηση στα ελληνικά ομόλογα, χωρίς ιδιαίτερη, παρ'όλα αυτά, βαρύτητα στο Χρηματιστήριο, καθώς επενδυτές με αποστροφή στο ρίσκο των μετοχών θα συνεχίζουν να τοποθετούνται σε ασφαλέστερα assets, γνωρίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι εκεί μέσω του πρόγραμματος PEPP (Pandemic Emergency Puschase Programme), ύψους 1,35 τρισ. ευρώ.

«Μάχη» για την ανάκτηση στηριγμάτων - Ορατοί οι κίνδυνοι για χαμηλότερα

Τεχνικά, με τον Γενικό Δείκτη να έχει χάσει κρίσιμα στηρίγματα, θα δοκιμαστεί η πρώτη στήριξη στις 550 μονάδες και η δεύτερη ζώνη στήριξης των 520-530 μονάδων, με τη διάσπαση αυτής να οδηγεί χαμηλότερα κάτω από τις 500 μονάδες, «βλέποντας» το χαμηλό 52 εβδομάδων στις 484,40 μονάδες. Η ανοδική διαφυγή από τη ζώνη των 585-590 μπορεί να οδηγήσει στις 620 μονάδες που φαίνεται να αποτελεί υπέρβαση, αλλάζοντας την τάση βραχυπρόθεσμα.

Από την άλλη σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό δείκτη, γίνεται ολοένα και πιο ορατό το ενδεχόμενο να κινηθεί χαμηλότερα προς τις 200 μονάδες. Η κακή εικόνα που παρουσιάζουν οι τράπεζες, οι χαμηλές κεφαλαιοποιήσεις, αποτιμήσεις και τα free float, αλλά και ο όγκος των NPLs, που αναμένεται να αυξηθεί ξανά λόγω της ύφεσης, μετά την άρση των αναστολών πληρωμής, έχουν φέρει τον δείκτη να κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Από τις αρχές του έτους ο τραπεζικός δείκτης έχει καταγράψει απώλειες 70,32%, φτάνοντας μέχρι και τις 221 μονάδες ενδοσυνεδριακά, ενώ πλέον η κύρια αντίσταση εντοπίζεται στις 254 μονάδες έστω και σε βραχυπρόθεσμη βάση. Η πορεία του κλάδου αναμένεται να ξεκαθαρίσει από τις 11 Νοεμβρίου και έπειτα καθώς αναμένεται η ετυμηγορία του SSM για τα CoCos της Τράπεζας Πειραιώς που θα οδηγήσει κατά πάσα πιθανότητα το ΤΧΣ σε ένα ποσοστό της τάξεως του 61% στην τράπεζα, ανοίγοντας το δρόμο σε μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες, ώστε να προκύψουν νέα επενδυτικά stories που να εστιάζουν για παράδειγμα στη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Παράλληλα η αδυναμία αντίδρασης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην απουσία των τραπεζών από τον δείκτη MSCI Greece Standard καθώς έτσι βρίσκονται εκτός των μεγάλων επενδυτικών «ραντάρ».

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η διάσπαση των 1.315 μονάδων που αποτελεί μια κρίσιμη στήριξη στην οποία θα δοθεί «μάχη», θα οδηγήσει στα χαμηλά των 1.135 μονάδων, με τους πωλητές να έχουν «διεκδικήσει» και το χαμηλό των 1.285 μονάδων, στη συνεδρίαση της 30ης Οκτωβρίου. Πλέον με τον δείκτη να διαπραγματεύεται στις 1.381,22 μονάδες, η ζώνη των 1.380-1410 μετατρέπεται σε κύρια αντίσταση για τον δείκτη, που αδυνατεί να διαφύγει πάνω από τις 1.400 μονάδες, ενώ τον Οκτώβριο χάθηκαν σημαντικά στηρίγματα στις 1.424 και 1.411 μονάδες, με τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκαν οι τράπεζες να μεταφέρονται σε «αμυντικές» και κυκλικές μετοχές με χαμηλό ρίσκο. Φυσικά αυτό είναι απόρροια και της μη αντιπροσωπευτικότητας του δείγματος και του capping factor, του ορίου δηλαδή που υπάρχει στους δείκτες καθώς η συμμετοχή των τεσσάρων συστημικών τραπεζών φτάνει αθροιστικά το 15,94%, όταν η κεφαλαιοποίησή τους δεν ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ και η σταθμισμένη κεφαλαιοποίηση τα 2,044 δισ. ευρώ.

Ανδρέας Βελισσάριος

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider