Εισηγμένες: Υψηλές βλέψεις για τα φετινά μερίσματα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εισηγμένες: Υψηλές βλέψεις για τα φετινά μερίσματα
Υψηλές παραμένουν οι βλέψεις για ισχυρές χρηματικές διανομές τη φετινή χρονιά από εισηγμένες με σταθερή δυναμική στο σκέλος της μερισματικής πολιτικής. Ποιες αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν, «χαράζοντας» το αύριο και αφήνοντας πίσω τους μια δύσκολη οικονομική χρήση.

Στο ακέραιο διατηρεί τη θέση του ως προ τη μερισματική πολιτική ένα σημαντικό ποσοστό εισηγμένων εταιρειών επιβραβεύοντας με αυτό τον τρόπο τα χαρτοφυλάκια που στηρίζουν τα business plans τους, «χαράζοντας» το αύριο και αφήνοντας πίσω τους μια δύσκολη οικονομική χρήση.

Η πανδημία του κορονοϊού έβαλε αρκετά δύσκολα σε εισηγμένες με σταθερή παρουσία στη διανομή υψηλών μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου, όπως είναι τα διυλιστήρια και το retail που επηρεάστηκαν τόσο σε επίπεδο κερδοφορίας όσο και σε επίπεδο cash flow. Το τοπίο που σκιαγραφείται ωστόσο, δείχνει να βελτιώνεται αισθητά καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν ανακάμψει, και οι εισηγμένες πλέον κινούνται στους «ρυθμούς» του reopening που θα πλαισιώνεται από την ανάκαμψη της κερδοφορίας και την ενίσχυση της ρευστότητας.

Από την άλλη, με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να παραμένουν σταθερά κάτω από το 1% και τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων κοντά σε μηδενικά επίπεδα, τα μερίσματα μπορούν να συνεχίσουν να αποτελούν ένα «μαγνήτη» επενδυτικού ενδιαφέροντος για την αγορά μετοχών, ενώ και φέτος αλλά και το 2022, οι μέτοχοι δε θα επιβαρυνθούν από την εισφορά αλληλεγγύης. Ήδη πολλές εισηγμένες έχουν ανακοινώσει αυξημένα μερίσματα, ενώ δεν αποκλείεται να προβούν, ανάλογα και από τις επιδόσεις που θα καταγράψουν στα επόμενα τρίμηνα, σε έκτακτες χρηματικές διανομές.

  • Coca Cola

Στη διανομή μερίσματος ύψους 0,64 ευρώ ανά μετοχή, προχώρησε η Coca Cola για τη χρήση του 2020, ξεπερνώντας τα 237 εκατ. ευρώ, με μερισματική απόδοση στο 2,24%. Παράλληλα, η μετοχή της εισηγμένης με κεφαλαιοποίηση 10,6 δισ. ευρώ, έχει καταγράψει άνοδο 7,80% από τις αρχές του έτους φτάνοντας τα 28,48 ευρώ. Σύμφωνα με αναλυτές, η Coca Cola έχοντας βγάλει σημαντικές «άμυνες» το 2020, θα επανέλθει δυναμικά τη φετινή χρονιά σε επίπεδο όγκου και εσόδων, στηριζόμενη στο μείγμα προϊόντων/τιμών λόγω του βελτιωμένους μείγματος συσκευασίας και της αύξησης των τιμών στην Πολωνία. Επιπλέον, ο ισχυρός ισολογισμός της και η σταθερή ικανότητα παραγωγής ελεύθερων ταμειακών ροών «ανοίγουν το δρόμο» για πιθανές εξαγορές ή για κάποιο έκτακτο μέρισμα.

  • OTE

Από την άλλη, ισχυρό μέρισμα ανακοίνωσε και ο ΟΤΕ στα 0,68 ευρώ ανά μετοχή (313 εκατ. ευρώ) που μαζί με το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών φτάνει τα 400 εκατ. ευρώ, με τη μερισματική απόδοση στο 4,78%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές θα αυξηθούν ξανά πάνω από τα 600 εκατ. ευρώ, λόγω της πώλησης του 54% της θυγατρικής εταιρείας στη Ρουμανία και της υψηλής λειτουργικής κερδοφορίας. Έτσι υπολογίζεται πως θα δοθεί μια πρόσθετη «ενίσχυση» 0,30 - 0,40 ευρώ ανά μετοχή, ενώ δεν αποκλείονται ακόμη μεγαλύτερες εκπλήξεις από τη διοίκηση εντός τους έτους με κάποιο έκακτο μέρισμα, με βασικούς «οδηγούς» την ανάκαμψη του roaming και τα έργα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (ICT).

  • ΟΠΑΠ

Την «ηγετική» του παρουσία στις χρηματικές διανομές θα υποστηρίξει και φέτος ο ΟΠΑΠ, καθώς η επιστροφή στην κανονικότητα θα συνοδεύεται από την ενίσχυση του free cash flow, που σύμφωνα με τη Eurobank Equities θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ. Αυτό οφείλεται στην προπληρωμή φόρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ για το χρονικό διάστημα 2020 - 2030, με μειωμένη συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στα καθαρά έσοδα (GGR), με 5%. Επιπλέον, ακόμη και μετά τα earnouts στη Sxoiximan, η χρηματιστηριακή αναμένει πως οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα κινηθούν μεταξύ των 360 εκατ. ευρώ έως 560 εκατ. ευρώ το 2021 - 2023, κάτι που μεταφράζεται σε μέρισμα ύψους 1,3 - 1,6 ευρώ, με μια διψήφια μερισματική απόδοση κοντά στο 12%. Πέραν αυτού ωστόσο, το πρόγραμμα scrip dividend διευκολύνει μια υψηλή μερισματική πολιτική, δεδομένου ότι η συμμετοχή του ομίλου Sazka στο πρόγραμμα επανεπένδυσης θα περιορίσει την πραγματική εκροή μετρητών. Αν υποτεθεί λοιπόν πως η Sazka προχωρά στην πλήρη επανεπένδυση όλων των μερισμάτων έως τα μέσα του 2023 (3,1 ευρώ) και διατηρηθεί ο δείκτης καθαρού χρέους/EBITDA κοντά στο 2x, τότε μπορεί να υπάρξει ο χώρος για τη διανομή ενός ειδικού μερίσματος έως και 3,7 ευρώ ανά μετοχή (περίπου 1,4 δισ. ευρώ). Για την ώρα, επίκεινται τον Αύγουστο η πληρωμή του μερίσματος ύψους 0,45 ευρώ ανά μετοχή (153,6 εκατ. ευρώ) ενώ οι εκτιμήσεις για το 2021 κάνουν λόγο για μέρισμα κοντά στα 1,35 ευρώ ανά μετοχή.

  • Motor Oil

Καίριο πλήγμα δέχθηκε από την πανδημία ο κλάδος της διύλισης κάτι που αποτυπώθηκε πλήρως στους ισολογισμούς των δύο ελληνικών ομίλων (Motor Oil, ΕΛΠΕ). Περνώντας ωστόσο στο στάδιο της σταδιακής επαναφοράς στην κανονικότητα, της ανάκαμψης των τιμών πετρελαίου, της διύλισης και της εμπορίας προϊόντων πετρελαίου, η Motor Oil μπορεί να ξεπεράσει τα 6,3 δισ. ευρώ σε κύκλο εργασιών τη φετινή χρονιά σύμφωνα με εκτιμήσεις, επιστρέφοντας σε επίπεδα κερδοφορίας και ενίσχυσης των ελεύθερων ταμειακών ροών. Παράλληλα, η εισηγμένη συνεχίζει το επενδυτικό της πλάνο μέσω 300 εκατ. ευρώ στη νέα μονάδα κατεργασίας νάφθας στο σύγχρονο διυλιστήριο (από τις αρχές του 2022), αυξάνοντας κατά 40 εκατ. ευρώ ετησίως τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) και πραγματοποιώντας επίσης, είσοδο στο χώρο των ΑΠΕ. Παρότι, η μερισματική της πολιτική αναμένεται να είναι χαμηλότερη φέτος σε σύγκριση με τη χρήση του 2019, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για διανομή μερίσματος κοντά 0,40 ευρώ ανά μετοχή.

  • Jumbo

Έκτακτο μέρισμα 0,47 ευρώ ανά μετοχή (πλησίον των 63,9 εκατ. ευρώ), αποφάσισε να διανείμει η Jumbo, κόντρα στο «ρεύμα» του πλήγματος που δέχθηκε στην Ελλάδα, με την αγορά της Ρουμανίας να λειτουργεί ως «αντίβαρο». Ωστόσο η συγκεκριμένη διανομή μερίσματος, απαιτεί την ομαλή λειτουργία των καταστημάτων της εισηγμένης (χωρίς πρόσθετα περιοριστικά μέτρα) για τουλάχιστον τρεις κατά σειρά μήνες, κάτι που από τη μία δεν αποτελεί εγγύηση, και από την άλλη αν τηρηθεί αναμένεται να καταβληθεί στα μέσα Ιουλίου. Η Euroxx εκτιμά πως για τη φετινή χρονιά, το τρίπτυχο πωλήσεων, EBITDA, και καθαρών κερδών θα επανέλθει κατά 93 - 95% στα επίπεδα του 2019, με «αφετηρία» το δεύτερο μισό του έτους. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές αναμένεται να ξεπεράσουν τα 130 εκατ. ευρώ ετησίως (2021 - 2023), αφήνοντας έτσι μια καθαρή ταμειακή θέση κοντά στα 500 εκατ. ευρώ έως το 2023, υποδηλώνοντας πως μπορεί υποστηριχθεί μια γενναιόδωρη μερισματική πολιτική.

  • Μυτιληναίος

Ελαφρώς υψηλότερα αναμένεται να κινηθεί φέτος ως προς το σκέλος της μερισματικής της πολιτικής η Μυτιληναίος, σε σύγκριση με το καθαρό μέρισμα ύψους 0,342 ευρώ ανά μετοχή (τον Ιούλιο η καταβολή του) για τη χρήση του 2020. Το ισχυρό προφίλ που διατηρεί η εισηγμένη, τα δυναμικά «πατήματα» στο χώρο των ΑΠΕ (ηλιακά, αιολικά, φωτοβολταϊκα, και μικρά υδροηλεκτρικά) με ορίζοντα τα 3 GW σε μακροπρόθεσμη βάση, το πρόγραμμα βελτιστοποίησης του κόστους στη μεταλλουργία, η ανάκαμψη της αλουμίνας, αλλά και η νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο (CCGT), συν τον μεγάλο όγκο ανεκτέλεστων θα αποτελέσουν τους «καταλύτες» για την ενίσχυση του EBITDA. Παράλληλα, οι επενδυτές που στηρίζουν τις προοπτικές του ομίλου, έχουν «καρπωθεί» μια απόδοση της τάξεως του 57,03% σε επίπεδο εξαμήνου και 132,97% από τα χαμηλά των 6,40 ευρώ (4 Μαΐου 2020) από τη μετοχή που διαπραγματεύεται στα 14,91 ευρώ. Αν λοιπόν, η Μυτιληναίος με κεφαλαιοποίηση 2,13 δισ. ευρώ, περάσει το «διάβα» του βασικού MSCI Greece στο rebalancing του Αυγούστου τότε πιθανώς να καταγραφεί μια νέα δυναμική τόσο στη μετοχή, όσο και στα μερίσματα.

  • Τέρνα Ενεργειακή

Με χωρητικότητα 1.373MW σε εγκαταστάσεις ΑΠΕ, που αναμένεται να φτάσουν τα 1.850MW έως το τέλος του 2022 σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, η Τέρνα Ενεργειακή θέτει ένα μακρόπνοο στόχο για 2,8GW σε ΑΠΕ (μέχρι το 2025). Η συνεχής αύξηση του κύκλου εργασιών και του EBITDA (2019 - 2022) αλλά και οι σταθερές μακροπρόθεσμες ταμειακές ροές της αποτελούν σημαντικά «στηρίγματα» για μια σεβαστή μερισματική πολιτική, με παράγοντες της αγοράς να αναμένουν μέρισμα ή/και επιστροφή κεφαλαίου κοντά στα επίπεδα της χρήσης του 2020 (0,34 ευρώ ανά μετοχή). Και αυτό παρότι το καθαρό χρέος/EBITDA αναμένεται να φτάσει στο 5,9x το 2021. Αξίζει να σημειωθεί πως η μετοχή έχει καταγράψει απόδοση 62,03% από το χαμηλό των 7,90 ευρώ που είχε φτάσει σχεδόν ένα χρόνο πριν στα 12,80 ευρώ, με υψηλό τα 14,80 ευρώ.

  • Viohalco, ElvaHalcor

Αντίστοιχα και όμιλος Viohalco με την ElvalHalcor και Cenergy κινήθηκε στη διανομή ενός «bonus» προς τους μετόχους συνολικού ύψους 90,8 εκατ. ευρώ που «έσπασε» μεταξύ μετρητών και μετοχών της Cenergy. Η «βεντάλια» των επενδύσεων για την ElvalHalcor που εστιάζουν σε 150 εκατ. ευρώ για τετραπλό θερμό έλαστρο στη γραμμή παραγωγής έλασης αλουμινίου και ακόμα μία ύψους 100 εκατ. ευρώ γύρω από το αλουμίνιο, σε συνδυασμό με την ευνοϊκή τάση για τα προϊόντα αλουμινίου και το χαλκού, μπορούν να βελτιώσουν αισθητά τη θέση της εισηγμένης και τα επίπεδα κερδοφορίας, τροφοδοτώντας έτσι και μια μερισματική απόδοση πέριξ του 2%. Παράλληλα, η αγορά έχει προεξοφλήσει σε σημαντικό ποσοστό το επικείμενο placement από τον όμιλο, καθώς το free float βρίσκεται μόλις στο 8,6%, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην έλευση της ElvalHalcor (άνοδος 31,67% από τις αρχές του 2021 με κεφαλαιοποίηση στα 840 εκατ. ευρώ) στον FTSE 25, με πολλαπλά οφέλη για τους επενδυτές (πορεία μετοχής, μερισματική πολιτική).

  • Τιτάν

Σε διπλάσια επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,40 ευρώ ανά μετοχή από 0,20 ευρώ, ένα χρόνο πριν κινήθηκε ο όμιλος Τιτάν, προχωρώντας παράλληλα στην ακύρωση του 5% των δικαιωμάτων ψήφου. Ανάλογη επιβράβευση έχουν λάβει οι επενδυτές και από την πορεία που έχει καταγράψει η μετοχή του ομίλου, με άνοδο 20,82% από τις αρχές του έτους και 45,87% στο εξάμηνο, φτάνοντας στα 16,60 ευρώ. Ο όμιλος αναμένεται να δώσει ιδιαίτερα έμφαση στην ελληνική αγορά, εξαιτίας των μεγάλων έργων υποδομής, όπως είναι το αεροδρόμιο στο Καστέλι και το prοject στο Ελληνικό αλλά και από έργα που θα στηριχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ σταθερή αναπτυξιακή δυναμική αναμένεται τόσο στα Βαλκάνια όσο και στη Βραζιλία που δραστηριοποιείται ο όμιλος.

  • ΟΛΠ

Παρά το πλήγμα που δέχθηκε από την πανδημία του κορονοϊού, κυρίως ο κλάδος της κρουαζιέρας και της ακτοπλοΐας, ο ΟΛΠ προχώρησε στη διανομή μερίσματος ύψους 0,40 ευρώ ανά μετοχή (10 εκατ. ευρώ) για τη χρήση του 2020. Ωστόσο με την κίνηση στον κλάδο να αναμένεται να ανακάμψει σημαντικά και τον Πειραιά να ενισχύεται με γραμμές και φορτία, κατέχοντας μια ιδιαίτερα στρατηγική θέση, ο ΟΛΠ θα προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ για φέτος, κινήσεις και δεδομένα που αναμένεται να αποτυπωθούν και στη μερισματική πολιτική της εισηγμένης φετινή χρονιά, με ένα «bonus» κοντά στα 0,50 ευρώ ανά μετοχή.

Πέραν αυτών ωστόσο, οι επενδυτές αναμένουν ισχυρά μερίσματα και από εισηγμένες όπως οι Καρέλιας, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ που διαθέτουν υψηλή ρευστότητα, από την ΕΧΑΕ (μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου, ώθηση από την αύξηση της κεφαλαιοποίησης της εγχώριας αγοράς με μηδενικό δανεισμό), την Intercontinental, την Entersoft, την Quest, την Autohellas (καθαρό μέρισμα 0,2185 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2020, σταθερή παρουσία στα μερίσματα), και τον ΑΔΜΗΕ (αιχμή του δόρατος τα έργα δεκαετούς πλάνου συνολικού προϋπολογισμού 4,1 δισ. ευρώ, με έμφαση σε έργα αναβάθμισης του εθνικού συστήματος μεταφοράς στην υψηλή και στην υπερυψηλή τάση, και τις διεθνείς διασυνδέσεις).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider