Την θετική της εκτίμηση για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας («overweight») επαναδιατυπώνει η JP Morgan, αναμένοντας πλέον σημαντικά περιθώρια ανόδου της τάξεως του 32%, θέτοντας τιμή στόχο στα 3,50 ευρώ.
Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι η μετοχή της τράπεζας προσφέρει ένα ελκυστικό «play» για την αναμενόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στηριζόμενος: 1) στο χαμηλό δείκτη NPE που εκτιμάται για το 2022 στο 6%, από το υψηλό του 47% που είχε φτάσει το 2015, 2) στο καλύτερο στην κατηγορία δείκτη fully loaded CET1 (Βασιλείας ΙΙΙ) στο 15,4% με πλεόνασμα κεφαλαίου για το 2023 που ανέρχεται στο 34% της κεφαλαιοποίησης, 3) αυξάνοντας την εστίαση στη βελτίωση και την αποδοτικότητα των βασικών εσόδων με 10% 2021-23 CAGR στις προμήθειες και 11% σωρευτική μείωση στη βάση κόστους. Συνολικά, η JP Morgan εκτιμά ότι η Εθνική Τράπεζα μπορεί επιτύχει δείκτη αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων (ROTE) 7,5% το 2023, ή 9% με προσαρμογή των πλεοναζόντων κεφαλαίων και περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.
Από την άλλη, τα NPEs συγκλίνουν με τα ευρωπαϊκά επίπεδα, ενώ με τα υψηλά επίπεδα κάλυψης, ένα χαρτοφυλάκιο επικεντρωμένο σε υποθήκες και σημαντικά κέρδη από το trading από τις αρχές του 2020, η διαδικασία του de-risking για την Εθνική ήταν απλούστερη και ταχύτερη από ό,τι για τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες. Ο τρέχον όγκος NPEs είναι στα 4,4 δισ. ευρώ, περίπου 17 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το «peak» του 2015 και η JP Morgan βλέπει περαιτέρω μείωση κάτω από το όριο των 2 δισ. ευρώ έως το τέλος του επόμενου έτους, που αντιστοιχεί σε δείκτη NPE 6%. Η συνακόλουθη μείωση του CoR σε περίπου 60 μ.β, σε συνδυασμό με την αύξηση των εσόδων από προμήθειες θα ανεβάσει το δείκτη αποδοτικότητας ROTE στο 7,5% το 2023, με περιθώριο περαιτέρω βελτίωσης στα επόμενα έτη.
Η Εθνική Τράπεζα με κέρδη άνω των 1,5 δισ. ευρώ από το trading από τις αρχές του 2020 έχει απορροφήσει με άνεση τα one off κόστη, συμπεριλαμβανομένων των ζημιών από την τιτλοποίηση Frontier ύψους 6 δισ. ευρώ, τις προσαρμογές από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς και τις προβλέψεις για την πανδημία από το περασμένο έτος ύψους 0,4 δισ. ευρώ. Όπως επισημαίνει η JP Morgan, η Εθνική Τράπεζα διαπραγματεύεται με δείκτη P/BV στο 0,47x για το 2022, ενώ έχει περισσότερο χώρο για να «τρέξει», καθώς έχει υποαποδώσει από την έναρξη του έτους έναντι των υπόλοιπων μετοχών των συστημικών τραπεζών, με άνοδο 18% έναντι 50% και 33% για τη Eurobank και τον τραπεζικό δείκτη Stoxx (SX7E).
Ενώ αυτό σχετίζεται εν μέρει με μια σχετικά πιο ανθεκτική απόδοση έναντι των υπόλοιπων τραπεζικών μετοχών πέρυσι, εξακολουθεί να διαπραγματεύεται κατά 10% χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα, παρά την απρόσκοπτη διαδικασία μετασχηματισμού και τα άνω των 1,5 δισ. ευρώ σε κέρδη συναλλαγών που κατέγραψε η τράπεζα από τις αρχές του 2020, που αντιστοιχούν σε 29% της καθαρής αξίας ενεργητικού και 64% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς.
Έτσι, σε αυτά τα επίπεδα που διαπραγματεύεται η μετοχή της τράπεζας αντικατοπτρίζει ακόμη την πλήρη έκταση του μετασχηματισμού της, κατά την JP Morgan και το 7,5% του προβλεπόμενου δείκτη ROTE.