«Εκρηκτική» άνοδο για τη μετοχή της Lamda αναμένει η Axia Ventures μετά τη μεταβίβαση των μετοχών για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της «Ελληνικό Α.Ε.» (έχοντας καταβάλλει την πρώτη δόση των 300 εκατ. ευρώ επί των 915 εκατ. ευρώ) και της εκκίνησης του μεγαλύτερου σχεδίου ανάπλασης στην Ευρώπη.
Όπως επισημαίνει η Axia, η διοίκηση της εταιρείας παρουσίασε ένα επικαιροποιημένο σχέδιο ανάπτυξης για το έργο, επισημαίνοντας ότι τα προσύμφωνα για την αγορά κατοικιών, ανέρχονται ήδη στα 0,7 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις προσδοκίες της εταιρείας, έως το τέλος του 2021, οι προπωλήσεις για το διάστημα 2021 - 2025 θα μπορούσαν να αγγίξουν τα 1,2 δισ. ευρώ που είναι περίπου το 50% του εκτιμώμενου κόστους ανάπτυξης κατά την περίοδο.
Συνολικά, η Axia εκτιμά ότι οι εισροές κατά τη «Φάση Ι» θα μπορούσαν να φτάσουν τα 3,61 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,05 δισ. ευρώ σχετίζονται με εισροές από το οικιστικό, ενώ τα 975 εκατ. ευρώ είναι η εκτιμώμενη αξία από τα δύο εμπορικά κέντρα που θα αναπτυχθούν στην περιοχή με άλλα 0,6 δισ. ευρώ από άλλα έργα (ξενοδοχειακό τμήμα και γραφεία). Έτσι, υπολογίζει πως η εκτιμώμενη συνολική καθαρή εσωτερική αξία (NAV) στο διάστημα αυτό θα διαμορφωθεί στα 793,8 εκατ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια της 15ετούς ανάπτυξης, η Axia αναμένει ότι το έργο του Ελληνικού θα μπορούσε να δημιουργήσει συνολικό NAV (προ φόρων) ύψους 2,9 δισ. ευρώ. Η δημιουργία NAV από το Ελληνικό, θα μπορούσε να φτάσει τα 1,39 δισ. ευρώ ή τα 7,9 ευρώ ανά μετοχή, ενώ ο συνδυασμός της δημιουργίας NAV από το Ελληνικό και από τις υπάρχουσες δραστηριότητες μπορούν να οδηγήσουν σε συνολικό NAV 2,5 δισ. ευρώ ή 14,2 ανά μετοχή (έναντι 1,1 δισ. ευρώ ή 6,23 ευρώ ανά μετοχή που ήταν στο α' τρίμηνο).
Πέρα από το Ελληνικό ωστόσο, η Axia αναμένει σημαντική δημιουργία NAV από τις υπάρχουσες δραστηριότητες της Lamda, κυρίως από τα τρία εμπορικά κέντρα της. Η αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας και κυρίως η αναμενόμενη συρρίκνωση των αποδόσεων των εμπορικών κέντρων (σήμερα 150 - 200 μ.β υψηλότερα έναντι των μέσων αποδόσεων των ευρωπαϊκών εμπορικών κέντρων) θα αποτελέσουν βασικούς «οδηγούς» για τη δημιουργία αξίας. Συγκεκριμένα, υπολογίζει πως η αξία των τριών υφιστάμενων εμπορικών κέντρων της Lamda θα αυξηθεί από τα 852,8 εκατ. ευρώ το 2020 σε 1,18 δισ. ευρώ έως το 2025, με μέση ετήσια αύξηση EBITDA CAGR στο 2,6% για το διάστημα 2019 - 2025 με συρρίκνωση αποδόσεων 80 μ.β και απόδοση EBITDA στο 6%.
Υπό αυτό το πρίσμα, η Axia διατηρεί τη σύσταση «buy» για τη μετοχή της Lamda με τιμή στόχο στα 14,20 ευρώ και upside της τάξεως του 70% από τα τρέχοντας επίπεδα. Όπως επισημαίνει, η ανάπτυξη του Ελληνικού αποτελεί μια προσπάθεια μετασχηματισμού για την εισηγμένη, αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο εκτέλεσης με βάση την πολυπλοκότητά του. Ωστόσο η Lamda έχει καλλιεργήσει το έδαφος εδώ και οκτώ χρόνια, προχωρώντας πλέον στη φάση εκτέλεσης.
Σύμφωνα με την Axia το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή η εξέλιξη λαμβάνει χώρα καθώς η ελληνική οικονομία αναμένεται να ανακάμψει από την πανδημία του κορονοϊού συνεχίζοντας με έντονο ρυθμό τα επόμενα χρόνια, ξεπερνώντας το μέσο όρο της ΕΕ υπό τη στήριξη 1) των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, 2) την υψηλή επενδυτική ζήτηση και 3) την αυξημένη ρευστότητα. Η αναμενόμενη ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και η μοναδικότητα του έργου ωφελεί ήδη τη Lamda, όπως υποδεικνύουν τόσο η ζήτηση όσο και οι συμφωνίες προπώλησης (σε τιμές πώλησης υψηλότερες από ό,τι είχε προγραμματίσει αρχικά η εταιρεία), ωθώντας την εταιρεία να επιταχύνει το αναπτυξιακό της σχέδιο.