Την είσοδο της Ελλάδας στην αγορά «πράσινων» κρατικών ομολόγων έκανε γνωστή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην εξειδίκευση των μέτρων για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές.
Όπως είχε επισημάνει το insider.gr και χθες αλλά και ευρύτερα (βλ. Πυρκαγιές και κλιματική αλλαγή φέρνουν τα «πράσινα ομόλογα» και BofA: Γιατί η Ελλάδα πρέπει να εκδώσει «πράσινα» κρατικά ομόλογα) η Ελλάδα βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού, ενώ πέρα από το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να διαμορφωθεί και να προχωρήσει ο κύκλος των εκδόσεων αυτών, υπάρχει και η προβληματική της κατάθεσης συγκεκριμένων projects τα οποία θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν.
Επιπλέον με την προοπτική της «γέφυρας» που θα χτίσει η ΕΚΤ στην πρώτη γραμμή τίθεται η πιθανή επέκταση του PEPP κατά ένα μικρό χρονικό διάστημα πέρα από το Μάρτιο του 2022 (με τις επανεπενδύσεις στις λήξεις να οριοθετούνται για τουλάχιστον έως το τέλος του 2023), χωρίς ωστόσο να μπαίνει με σαφήνεια κάποιο χρονικό ορόσημο. Η κίνηση αυτή θα διατηρήσει το ευνοϊκό καθεστώς στα ελληνικά ομόλογα, με τη χώρα να κυνηγά με ρεαλιστικούς όρους την επίτευξη του investment grade, έχοντας τη στήριξη των ευρωπαϊκών πόρων που θα εισρεύσουν στην οικονομία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε την Τρίτη πως το «το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους του δανειακού και διαχειριστικού προγράμματος για το τρέχον έτος,ξεκίνησε έρευνα,σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό,από τις αρχές Ιουνίου 2021, για τη δημιουργία πλαισίου έκδοσης ελληνικών κρατικών χρεογράφων τα πιστωτικά έσοδα των οποίων θα χρησιμοποιηθούν για έργα, δράσεις και προγράμματα του Ελληνικού Δημοσίου με αποκλειστικό προσανατολισμό στην πράσινη και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η πρώτη έκδοση ενός τέτοιου κρατικού τίτλου θα αποτελέσει μέρος της εκδοτικής στρατηγικής του Ελληνικού Δημοσίου για το επόμενο έτος».