Σημαντικούς «καρπούς» συνεχίζει να αποφέρει η τακτική του stock picking στους επενδυτές, με το μεγαλύτερο τμήμα των μετοχών της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης να υπεραποδίδουν έναντι της πορείας των δεικτών ή των κλάδων.
Ωστόσο, η μεσαία κεφαλαιοποίηση έδειξε να διαφοροποιείται αισθητά από τον Γενικό Δείκτη, τον FTSE 25 αλλά και τον τραπεζικό, έχοντας σημειώσει από την αρχή τους έτους άνοδο 33,86%, τη στιγμή που οι υπόλοιποι τρεις κυμαίνονται από το 10,26% έως το 13,11%. Φυσικά, η γενικότερη αλλαγή εικόνας που παρουσιάζει η εγχώρια αγορά οφείλεται κατά βάση στο repricing πάνω στις προοπτικές μιας έντονης αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας, στηριζόμενες στο πλέγμα των μεταρρυθμίσεων και των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και στη μείωση του επενδυτικού ρίσκου που επιτρέπει σε χαρτοφυλάκια να εξετάσουν διαφόρους κλάδους με έντονη διαφοροποίηση. Επιπλέον, καταλυτικός κρίνεται και ο παράγοντας βελτίωσης των οικονομικών μεγεθών του μεγαλύτερου μέρους των εισηγμένων για το α' εξάμηνο, δείχνοντας το δρόμο για ένα ισχυρό πρώτο μισό στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων. Ωστόσο, η εγχώρια αγορά φαίνεται να έχει προεξοφλήσει ένα σημαντικό τμήμα αυτών περιορίζοντας για την ώρα το εύρος κίνησης σε αρκετούς τίτλους και στενεύοντας ακόμη περισσότερο το stock picking.
Από την άλλη, η πορεία της πανδημίας υπό το βάρος των μεταλλάξεων και της πιθανής επιστροφής μέρους των περιοριστικών μέτρων διατηρεί σε υψηλά επίπεδα την αβεβαιότητα και το σήμα για τοποθετήσεις τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς σε μακροπρόθεσμο η εικόνα δείχνει καλύτερη, λόγω του ευρύτερου «story» που δημιουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η εικόνα σε υψηλή και μεσαία κεφαλαιοποίηση
Έτσι, με το δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να έχει σημειώσει άνοδο 13,75% από τις αρχές του έτους, το 64% των εισηγμένων έχει υπεραποδόσει έναντι αυτού, ενώ μόλις πέντε εταιρείες που κυμαίνονται σε αρνητικά επίπεδα (Τράπεζα Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Sarantis, ΑΔΜΗΕ). Θετικά ξεχωρίζουν η Eurobank με κέρδη 45,56% συγκεντρώνοντας παράλληλα υψηλό ενδιαφέρον με όγκο που κυμαίνεται στα 6,09 εκατ. κατά μ.ο στο τρίμηνο, με τη ΔΕΗ να ακολουθεί με άνοδο 34,99% και τη Μυτιληναίος στο 33,95%. Η Τέρνα Ενεργειακή (11,96 ευρώ) φαίνεται πως έχει μείνει πίσω από τη στιγμή που διαθέτει ένα από τα πιο ισχυρά business plans με στόχο την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ 3GW σε επίπεδο πενταετίας, με την αγορά να αναμένει τα αποτελέσματα για το β' τρίμηνο, αλλά και την πορεία των τριών αιολικών πάρκων στο Τέξας των ΗΠΑ.
Επιπλέον, οι διορθωτικές κινήσεις σε Titan (15,98 ευρώ) και Viohalco (4,62 ευρώ) από τα υψηλά που είχαν σκαρφαλώσει το Μάιο προσφέρουν ευκαιρίες για τοποθετήσεις από χαρτοφυλάκια, με βάση τις αναπτυξιακές προοπτικές των δύο ομίλων. Αξίζει να σημειωθεί πως η Titan έδειξε να επιστρέφει δυναμικά σε ρυθμούς προ πανδημίας με εκτίναξη της καθαρής κερδοφορίας κατά 336,09% συγκριτικά με το αντίστοιχα διάστημα του 2019 και με τα EBITDA κατά 16,69% υψηλότερα.
Τεχνικά, η Eurobank (0,848 ευρώ) ξεπερνώντας τα 3,10 δισ. σε κεφαλαιοποίηση πλέον, αρχίζει να «βλέπει» καλύτερα την περιοχή των 0,856 - 0,867 ευρώ, που μπορεί να «ανοίξει το δρόμο» προς τα 0,92 ευρώ, ενώ ο ταλαντωτής RSI (69,91) όπως και ο MACD δίνουν ακόμη σήμα αγοράς, εάν οι επενδυτές δεν αναμένουν διορθωτικές κινήσεις για είσοδο. Στα θετικά συγκαταλέγονται μετά την ολοκλήρωση του α' εξαμήνου, ο αισθητά μικρότερος αντίκτυπος της τιτλοποίησης «Mexico» στο δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) της τράπεζας (10 μ.β έναντι αρχικής εκτίμησης για 50 μ.β) αλλά και το ισχυρό χαρτοφυλάκιο επενδύσεων στο real estate ύψους 1,4 δισ. ευρώ.
Έντονα ανοδική είναι και η πορεία που καταγράφει η ΔΕΗ (10,03 ευρώ) έχοντας διακόψει ένα διάστημα συσσώρευσης με το νέο long σήμα να δίνεται από τα μέσα Ιουλίου. Η μετοχή κινείται πλέον σε πολυετή υψηλά και σε μια άκρως ενδιαφέρουσα περιοχή από την περίοδο του 2014 που μπορεί να οδηγήσει σε κίνηση προς τα 11 ευρώ, με «όχημα» την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ που αποτελεί βασικό πυλώνα του στρατηγικού της σχεδιασμού και την περαιτέρω ισχυροποίηση του χαρτοφυλακίου της στο χώρο των ΑΠΕ. Αγοραστικά σήματα δίνονται και από τους ταλαντωτές ενώ ενισχυμένος είναι και ο όγκος συναλλαγών τόσο σε μηνιαία όσο και σε τριμηνιαία βάση.
Από την άλλη, το ισχυρό προφίλ που διατηρεί η Μυτιληναίος (15,94 ευρώ), τα δυναμικά «πατήματα» στο χώρο των ΑΠΕ (ηλιακά, αιολικά, φωτοβολταϊκα, και μικρά υδροηλεκτρικά) με ορίζοντα τα 3 GW σε μακροπρόθεσμη βάση, το πρόγραμμα βελτιστοποίησης του κόστους στη μεταλλουργία, η ανάκαμψη της αλουμίνας, αλλά και η νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο (CCGT), αποτελούν τους «καταλύτες» που έχουν οδηγήσει τη μετοχή σε ιστορικά υψηλά με άνοδο 33,95% από τις αρχές του έτους. Η μετοχή έχει προσφέρει σε αρκετές διορθώσεις ευκαιρίες τοποθετήσεων και επανεισόδου σε χαρτοφυλάκια που έχασαν το «τρένο» υπό το πρίσμα του ισχυρού ανοδικού στροφέα που μετρούσε από τα μέσα Μαρτίου, ενώ δύναται μετά από ένα διάστημα συσσώρευσης και με έντονη ανοδική διαφυγή από την περιοχή των 16 ευρώ, να δώσει κίνηση προς την περιοχή αντίστασης των 17,50 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως οι αναλυτές της Citi εκτιμούν πως η Μυτιληναίος μέχρι το 2025 μπορεί να καταγράψει έως 900 εκατ. ευρώ σε EBITDA από 315 εκατ. ευρώ το 2020, με το «βλέμμα» του αμερικανικού οίκου στα 20 ευρώ και...τα 28 ευρώ σε ένα ισχυρό «bull case» σενάριο.
Από τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης «υψηλές πτήσεις» καταγράφουν οι Intracom και Intrakat με άνοδο 175,66% και 68,27% αντίστοιχα από τις αρχές τους έτους, τα Πλαστικά Θράκης στο +119,97%, η Άβαξ στο 79,82% και η Cenergy στο 52,02% συμπληρώνοντας μια «εκρηκτική» πεντάδα.
Ειδικότερα, η Intracom (2,31 ευρώ) μέσω της θυγατρικών της Intrasoft και Intracom Defense στηρίζεται στη ανάληψη έργων τόσο στο χώρο της πληροφορικής (ψηφιακοί χάρτες, κοινοπραξία με ΟΤΕ) όσο και σε αυτόν των αμυντικών συστημάτων, ενώ κατέχει παράλληλα το 34,31% στην Κέκροψ, και το 37,79% της Intrakat μετά την απορρόφηση της «Γαίας Άνεμος», με την πορεία αυτών να επηρεάζει σε ένα βαθμό και την ίδια, με την κεφαλαιοποίησή της να διαμορφώνεται πλέον στα 175,6 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η Intrakat (2,28 ευρώ) μέσω και της «Γαίας Άνεμος» δείχνει να πατά καλύτερα στο χώρο των ΑΠΕ, ενώ και τα έργα υποδομών και ΣΔΙΤ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ επαναφέρουν και ενισχύουν τη θέση της εισηγμένης από τα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα, με κεφαλαιοποίηση 109,5 εκατ. ευρώ. Η μετοχή, μετά από τη διάσπαση των 2,15 και το σήμα που είχε δοθεί από τους ταλαντωτές που είχαν περάσει σε υπεραγορασμένα επίπεδα, μπορεί να κινηθεί σταδιακά μέχρι και τα επίπεδα των 4,10 ευρώ, ενώ στη φετινή χρήση θα ενσωματωθούν και οι «πηγές» από τα έργα σε Fraport, συμπαρασύροντας προς τα πάνω και την Intracom.
Από την άλλη, στις ισχυρές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της Cenergy (2,63 ευρώ) βασίζονται οι επενδυτές, με την εταιρεία να λαμβάνει συνεχή ώθηση από το τμήμα των καλωδιών. Αξίζει να σημειώσουμε πως, η Cenergy μέσω των Ελληνικών Καλωδίων συμμετέχει στο Dogger Bank, το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο με τεχνολογία HVDC έχοντας διασφαλίσει την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα σύμβαση για καλώδια παγκοσμίως (650 χλμ υποβρυχίων καλωδίων), ενώ πρόσφατα σύναψε συμφωνία για υποβρύχια καλώδια με τη Vattenfall. Η μετοχή της εταιρείας που έχει ενισχυθεί σημαντικά και σε επίπεδο όγκου συναλλαγών και με ξεκάθαρη ανοδική τάση, μπορεί να προσφέρει κίνηση προς την περιοχή των 3 έως 3,60 ευρώ ανοίγοντας διαγραμματικά μέχρι και την περιοχή των 6 έως 6,40 ευρώ, ιδιαίτερα σε χαρτοφυλάκια με τοποθετήσεις σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Για την Άβαξ (1,23%) που έχει καταγράψει άνοδο 100,33% στο εξάμηνο, ισχυρά «όπλα» αποτελούν τόσο η Αττική Οδός, όσο και η Γραμμή 4 του Μετρό και η συμμετοχή σε πληθώρα διαγωνιστικών διαδικασιών για μεγάλα οδικά έργα όπως το Πάτρα - Πύργος, ο ΒΟΑΚ (τμήμα παραχώρησης και ΣΔΙΤ) και το Flyover. Η μετοχή του ομίλου αρχίζει να «βλέπει» καλύτερα την περιοχή των 1,40 έως 1,70 ευρώ.
Αντίστοιχα, ισχυρή άνοδο της τάξεως του 119,79% σημειώνει και η μετοχή των Πλαστικών Θράκης (8,37 ευρώ). Η εισηγμένη ολοκλήρωσε ένα άκρως επιτυχημένο α' τρίμηνο έχοντας καταγράψει «άλμα» 615,24% στα καθαρά κέρδη (σε ετήσια βάση) υποστηριζόμενα από το σκέλος των τεχνικών υφασμάτων και την παραγωγή μασκών αλλά και ιατρικού υλικού που βρέθηκε στην αιχμή της ζήτησης. Ιδιαίτερα σημαντική το α' τρίμηνο ήταν και η ενίσχυση κατά 29 εκατ. ευρώ του free cash flow που αύξησε την ταμειακή θέση του ομίλου στα 61,8 εκατ. ευρώ και οδήγησε σε μείωση του καθαρού δανεισμού στα 9,17 εκατ. ευρώ από 38,21 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020. Η μετοχή μετά από ένα μικρό διάστημα συσσώρευσης, διέσπασε αποφασιστικά την περιοχή των 8 ευρώ φτάνοντας στα 8,37 ευρώ, καταγράφοντας παράλληλα ικανοποιητικό όγκο συναλλαγών. Πλέον μένει να φανεί τι μεγέθη θα ανακοινώσει η εισηγμένη ολοκληρώνοντας το α' εξάμηνο, και αν θα καλλιεργήσει προσδοκίες ώστε να αναρριχηθεί σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.
Επιπλέον, από τον κλάδο του retail ξεχωρίζει η Fourlis (4,36 ευρώ) που αποτελεί ένα ισχυρό recovery play δεδομένης της ανάπτυξης του δικτύου ΙΚΕΑ με εννέα νέα καταστήματα (χαμηλό capex) που θα αντιπροσωπεύουν ένα τεράστιο 50% του σταδιακού EBITDA έως το 2023, της ισχυρής θέσης των καταστημάτων Intersport και της μείωσης του καθαρού δανεισμού, αλλά και το Πλαίσιο που όχι απλά δεν έμεινε πίσω εν μέσω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά κατάφερε να ισχυροποιήσει τη θέση της (υψηλότερες πωλήσεις και καθαρά κέρδη το 2020) χάρη στο ισχυρό e-commerce και τα logistics, διευρύνοντας παράλληλα την πελατειακή του βάση κατά 350.000 το προηγούμενο έτος. Η μετοχή του Πλαισίου (4,68 ευρώ) κατάφερε να διαφύγει από την περιοχή συσσώρευσης των 3,90 - 4,10 ευρώ, και με «άλμα» 10,48% την 1η Μαΐου, έδειξε ότι μπορεί να κινηθεί με άνεση μέχρι 4,80 ευρώ και τα 5,50 ευρώ, «ανοίγοντας» μακροπρόθεσμα μέχρι και τα 7,35 ευρώ. Από την άλλη, ευρύτερα στον κλάδου του retail (Jumbo, Fourlis, Πλαίσιο) υπάρχει ο προβληματισμός γύρω από τα αυξημένα κόστη καθώς σε κάποιες το απορροφούν οι προμηθευτές ενώ άλλες τα μετακυλίουν στους πελάτες.