Υποχώρησε η εγχώρια αγορά μετοχών σε όρους ελκυστικότητας (συγκριτικά με ένα μήνα πριν) ανάμεσα σε δώδεκα αναδυόμενες αγορές στη λίστα που διαμορφώνει η BofA Securities, καθώς πλέον βρίσκεται στην ένατη θέση, τη στιγμή που ηγείται η αγορά της Τουρκίας, με τη Ρωσία και τη Ν. Αφρική να ακολουθούν.
Η Ελλάδα τοποθετείται χαμηλά σε όρους τρεχουσών αποτιμήσεων αλλά και σε σύγκριση με τις ιστορικές αποτιμήσεις, υψηλότερα σε όρους αύξησης των κερδών, ιδιαίτερα χαμηλά στην ενότητα τιμής/ΕPS (κέρδη ανά μετοχή) momentum, χαμηλά σε όρους τοποθετήσεων των θεσμικών διαχειριστών κεφαλαίων αλλά βρίσκεται στη δεύτερη πιο υψηλή θέση ανάμεσα στις δώδεκα αγορές σε όρους μερισματικών αποδόσεων, με πρώτη την Τουρκία, σύμφωνα με τη ΒofA Securities.
Το equity risk premium, όπως το υπολογίζει η ΒofA, διαμορφώνεται στο 6,2% και είναι στη μέση της λίστα της του οίκου, τη στιγμή που η μερισματική απόδοση υπολογίζεται στο 5,9% και το 6,7% για το 2021 και το 2022.
Επιπλέον, η Ελλάδα έχει ποσοστό συμμετοχής στον δείκτη MSCI Emerging Markets (MSCI EM) 0,18% και το ποσοστό συμμετοχής των GEM Funds, βάσει της EPFR, είναι στο 0,16%, κάτι που καθιστά πλέον πιο δύσκολη την προσέλκυση κεφαλαίων και την αύξηση των εισροών.
Παράλληλα, στη λίστα με τις κορυφαίες επιλογές σε όρους ανάπτυξης βρίσκεται η μετοχή του ΟΠΑΠ, ενώ από την αντίπερα «όχθη» τοποθετείται η μετοχή της Jumbo που περιλαμβάνεται και στη λίστα με τις είκοσι λιγότερο ελκυστικές επιλογές του οίκου, καθώς η BofA εντοπίζει μια μικρότερη δυναμική αύξησης των κερδών σε σύγκριση με την τιμή της μετοχής, αλλά και περιορισμένο EPS momentum. Ο τίτλος της Jumbo βρίσκεται και στη λίστα με τους πιο «ανθεκτικούς» τίτλους σε όρους πληρωμής μερίσματος με εκτιμώμενη μερισματική απόδοση στο 4,4%. Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς βρίσκεται στις χειρότερες είκοσι επιλογές σε όρους μείωσης του momentum της προβλεπόμενης κερδοφορίας και απόδοσης.
Για την Τουρκία η BofA επισημαίνει πως υπήρξε βελτίωση σε όλα τα μέτωπα, κάτι που ωστόσο οφείλεται κυρίως στις χαμηλότερες αποτιμήσεις και στα risk premium λόγω της αιφνιδιαστικής μείωσης των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Παρ'όλα αυτά, η BofA κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την αυξημένη αβεβαιότητα και το ασταθές περιβάλλον.
Η Absa Group, η Gazprom, η Tofas, η MMK και η CCI έχουν τις υψηλότερες θέσεις, ενώ πολλές τουρκικές μετοχές είναι νεοεισερχόμενες, καθώς οι αποτιμήσεις γίνονται φθηνότερες λόγω της πρόσφατης αδυναμίας της τουρκικής λίρας. Στη λίστα καλύτερης τοποθέτησης, με λιγότερο «συνωστισμό» κυριαρχούν οι μετοχές των MENA, της Ν. Αφρικής, αλλά και από τους κλάδους των χρηματοοικονομικών και των πρώτων υλών.