Κατάφερε να επιστρέψει και ανακτήσει τα επίπεδα των 890 μονάδων το Χρηματιστήριο, ολοκληρώνοντας με θετικό πρόσημο την εβδομάδα.
Η βραχυπρόθεσμη τάση παρέμεινε οριακά ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών στις 888 μονάδες. Σημείο στήριξης στις 850 μονάδες που αποτελεί τον ΚΜΟ 200 και σημείο αντίστασης οι 900 μονάδες.
Έτσι, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 0,39% στις 892,60 μονάδες, με τον τζίρο στα 66,11 εκατ. ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 886,89 μονάδες (-0,25%) και υψηλότερη στις 893,39 μονάδες (+0,48%). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,46% στις 2.159,79 ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε ελαφρώς 0,01% στις 1.439,89 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε κέρδη κατά 0,66%, με την Εθνική Τράπεζα να κερδίζει 1,94%, τη Eurobank να ενισχύεται 0,12%, την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 0,58%. και την Τρ. Πειραιώς να σημειώνει άνοδο κατά 0,35%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης έντονη άνοδο κατέγραψαν τα ΕΛΠΕ που συνεχίζουν στο «πράσινο» τόσο σε μηνιαία όσο και σε τριμηνιαία βάση, κλείνοντας σήμερα με κέρδη 2,87% στα 6,09 ευρώ.
Επίσης ανοδικά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 1,95% και τα 9,42 ευρώ με ΕΧΑΕ και MOH να ακολουθούν. Τοποθετήσεις σε Μυτιληναίο και Viohalco αλλά και σε ElvalHalcor.
Από την άλλη ήπια ανοδικά, έκλεισε ο ΟΤΕ στο 0,5% και τα 16,08 ευρώ αλλά και η Coca Cola και η ΔΕΗ, που κινείται σταθερά πάνω από τα 8 ευρώ στα 8,86 ευρώ.
Κέρδη 0,46% στα 2,24 ευρώ κατέγραψε η μετοχή της Intracom, έπειτα από την ανακοίνωση της συμφωνίας με την Netcompany για την πώληση της Intrasoft, ενώ και η Intrakat ενισχύεται κατά 0,47% στα 2,15 ευρώ.
Συνέχισε πτωτικά η Attica Bank αλλά και η Briq, ενώ μια ανάσα από τα 7 ευρώ βρίσκονται τα Πλαστικά Θράκης.
Από την άλλη πτωτικά κινείται η μετοχή του Πλαίσιο στο 1,68% και τα 4,10 ευρώ αλλά και της Quest στο 1,65% και τα 14,34 ευρώ.
Σύμφωνα με τη Beta Χρηματιστηριακή, «παρά το ευμετάβλητο και νευρικό περιβάλλον στο εξωτερικό ο Γενικός Δείκτης έκλεισε ανοδικά σε επίπεδο εβδομάδας σημειώνοντας τέσσερα θετικά κλεισίματα. Η αντοχή της Αγοράς ήταν εντυπωσιακή στις πιέσεις από το εξωτερικό, υπεραποδίδοντας σε σχέση με τους ξένους δείκτες. Οι συναλλαγές διατηρήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα επιστρέφοντας στα 60 εκατ. ευρώ υποστηρίζοντας την άνοδο των τιμών σε όλο το εύρος της αγοράς. Στα αξιοσημείωτα της εβδομάδας που πέρασε ήταν και η καταγραφή εισροών στα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού ύψους 48,6 εκατ. ευρώ τα οποία προήλθαν από εισροές ύψους 51,2 εκατ. ευρώ στα μετοχικά αμοιβαία της Πειραιώς ΑΕΔΑΚ και είναι περισσότερες από τις μισές εισροές που έχουν καταγραφεί το 2021.
Η αύξηση του ενεργειακού κόστους και η διαχείριση του από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεσπόζει στο πεδίο της ειδησεογραφίας. Η εβδομάδα που πέρασε σημείωσε ιστορικά ρεκόρ στην χονδρική τιμή ρεύματος σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ενώ στην Ελλάδα καταγράφηκαν ιστορικά υψηλές τιμές στην οριακή τιμή του συστήματος (μέση τιμή 8/10 218,73 €/ΜWh) από την εφαρμογή του νέου μοντέλου διαχείρισης της αγοράς Target Model. Το νέο ρίσκο των ενεργειακών ανατιμήσεων έδειξε να αποκλιμακώνεται στο τέλος της εβδομάδας ωστόσο είναι νωρίς για να θεωρηθεί ότι πλέον η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά και η αγορά φυσικού αερίου εξαιρετικά νευρική γεγονός που επηρεάζει όλο το ευρωπαϊκό δίκτυο ενέργειας. Επιπλέον, η ενέργεια παραμένει βασικό μέρος του κόστους πωληθέντων στην παραγωγή απειλώντας με πληθωριστικές τάσεις την οικονομία. Το κρίσιμο τεστ θα γίνει στις αιχμές της ζήτησης που θα εμφανιστούν στην καρδιά του χειμώνα, όπου και θα δοκιμαστούν οι αντοχές του συστήματος αλλά και τα αντανακλαστικά της Ε.Ε. βάζοντας στο τραπέζι ένα δίλλημα αναστολής των αποφάσεων για ταχύτερη απολιγνιτοποίηση της παραγωγής ενέργειας.