Επιστροφή στη δράση για τους επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους τελευταίους να «ζυγίζουν» τόσο την πορεία της αμερικανικής αγοράς μετά το χθεσινό ξεπούλημα αλλά φυσικά και την αναβάθμιση της Standard & Poor's.
Ο πόλεμος που έχει ξεκινήσει ο Ν. Τραμπ κατά πάντων, τόσο με όλους τους εμπορικούς εταίρους όσο και με την Fed γυρνάει μπούμερανγκ στα αμερικανικά assets, με παράλληλο sell off σε αμερικανικές μετοχές, αμερικανικά ομόλογα και δολάριο.
Στα εγχώρια, σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας προχώρησε η Standard & Poor’s, αποδίδοντας εύσημα για τη φορολογική συμμόρφωση που, σε συνδυασμό με την ανθεκτική οικονομική ανάκαμψη, επιτρέπουν στη χώρα μας να υπεραποδίδει έναντι των δημοσιονομικών της στόχων. Πλέον η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας είναι «BBB», από «BBB-» προηγουμένως, με την S&P να γίνεται ο τρίτος οίκος (μαζί με τις Scope και DBRS), που έχει τη χώρα μας 2 βαθμίδες πάνω από το όριο της επενδυτικής βαθμίδας. Το outlook της αξιολόγησης είναι «σταθερό».
Όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης, τεχνικός αναλυτής «το υψηλό 15 ετών στις 1.750 μονάδες, η υποχώρηση στο χαμηλό των 1.450 μονάδων της 7ης Απριλίου αλλά και η αντίδραση που έβγαλε άμεσα ο Γενικός Δείκτης είναι εντυπωσιακά ορόσημα, τα οποία θέτουν ήδη από τον Απρίλιο ένα εύρος τιμών με το οποίο η Αγορά της Αθήνας θα αναμετρηθεί στο υπόλοιπο του έτους.
Ας είναι καλά ο Πρόεδρος που μας κρατά σε εγρήγορση, με τους δασμούς του να προκαλούν... κραδασμούς στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη, στο σχεδιασμό πολλών εισηγμένων και στα σενάρια μετόχων και αναλυτών για την "επόμενη μέρα".
Το Χ.Α. διαθέτει νοικοκυρεμένες επιχειρήσεις οι οποίες προφανώς δεν θα πληγούν από τους δασμούς σε φέτα και ελαιόλαδο... Αυτό όμως δεν συνεπάγεται ότι οι αποτιμήσεις στο ταμπλό δεν παραμένουν γεμάτες συναισθηματισμό, με όσα αυτός συνεπάγεται για την απόκλιση των αγοραίων από τις "δίκαιες" τιμές διαπραγμάτευσης.
Οι μεν 1.750 μονάδες του Γενικού Δείκτη, οι υπεραγορασμένοι ταλαντωτές και η έξαρση των τραπεζικών μετοχών προφανώς θύμιζαν "magnificent" Χρηματιστήριο και Κεφαλαιαγορά στην οποία όλα βαίνουν καλώς. Την ίδια στιγμή, η απότομη, "εισαγόμενη" αντιστροφή της διάθεσης για την ανάληψη ρίσκου και το selloff που την ακολούθησε, προφανώς εμπεριείχαν δόσεις υπερβολής.
Διαγραμματικά η μακροπρόθεσμη τάση του ΓΔ παραμένει ανοδική ενόσω αυτός παραμένει υψηλότερα από τον απλό ΚΜΟ 200 ημερών, ο οποίος συγκλίνει πια στις 1.500 μονάδες. Τελικά το Χ.Α. είναι αναπτυγμένο ή αναδυόμενο; Ενώ περιμένουμε τους Οίκους Αξιολόγησης να μας «υποδείξουν την απάντηση"» εκτιμούμε ότι η Λεωφόρος Αθηνών διαθέτει τα εχέγγυα για να διατηρήσει την υπεραπόδοσή της έναντι των ξένων.
Τη στιγμή, λοιπόν, που η Wall Street κινείται σε ρυθμούς bear market, το «ταπεινό» Χ.Α., μέσω του γνωστότερου δείκτη, καταγράφει αξιόλογα φετινά κέρδη. Προφανώς υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των επιμέρους τίτλων, με άλλες να γράφουν «σαραντάρες» τιμές και ιστορικά υψηλά και άλλες να καρκινοβατούν, αλλά η γενική εικόνα, όπως και το outlook, παρά τις όποιες διορθώσεις, παραμένουν θετικά».
«Κλείνοντας, επειδή «ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται» θα συστήσουμε για νιοστή φορά στους Έλληνες επενδυτές να διαφοροποιούν το μετοχικό τους χαρτοφυλάκιο μεταξύ εγχώριων και ξένων κλάδων και τίτλων και να διατηρούν επαρκές ποσοστό μετρητών ώστε τα margin call να μην τους χτυπάνε την πόρτα», καταλήγει ο Π. Στεριώτης.