Σε εξέλιξη είναι προγράμματα επιδότησης παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και το Δημόσιο, ενώ πριν από λίγες ημέρες έκλεισε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το «Εξοικονομώ 2025», το οποίο απευθύνεται στο ευρύ κοινό και τους ευάλωτους. Πρόκειται για τη συνέχεια των δράσεων ενίσχυσης των νοικοκυριών για μείωση του ενεργειακού κόστους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα κάποιο νέο «Εξοικονομώ» καθώς ήδη οι πόροι έχουν κατανεμηθεί και απορροφώνται από τα υπάρχοντα προγράμματα.
Μέσω του «Εξοικονομώ 2025» αναμένεται να αναβαθμιστούν ενεργειακά 11.500 κατοικίες, ενώ ο τελικός στόχος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση 400.000 κατοικιών μέχρι το τέλος του 2030 (αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε πάνω από το 50% του στόχου).
Εκτός από τα «Εξοικονομώ», ένα ακόμη πρόγραμμα που αφορά στα νοικοκυριά και καταγράφει ρεκόρ αιτήσεων είναι το «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα». Η δράση ύψους 223,2 εκατ. ευρώ επιδοτεί την εγκατάσταση νέων ηλιακών θερμαντήρων νερού ή/και συστημάτων αντλίας θερμότητας σύγχρονης τεχνολογίας. Αφορά σε κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία, ενοικιαζόμενη η παραχωρούμενη και οι αιτήσεις υποβάλλονται στην πλατφόρμα του προγράμματος μέχρι τις 30 Απριλίου 2030.
Ποια προγράμματα επιδότησης «τρέχουν» για επιχειρήσεις και Δημόσιο
Εκτός από τα «Εξοικονομώ» που αφορούν στα νοικοκυριά, σε εξέλιξη είναι οι αιτήσεις για τις δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε επιχειρήσεις και Δημόσιο.
Στον δημόσιο τομέα, επιδοτούνται παρεμβάσεις για νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία αλλά και βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς ενώ σε εξέλιξη είναι και η προώθηση της ενεργειακής απόδοσης στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης. Οι αιτήσεις και για τα τρία προγράμματα λήγουν στις 30 Απριλίου του 2025 και υποβάλλονται στις σχετικές πλατφόρμες.
Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα «Αθηνά» ύψους 37,2 εκατ. ευρώ αφορά στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των εν λειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων στο σύνολο της Επικράτειας. Δικαιούχοι ενίσχυσης είναι ΟΤΑ Α’ βαθμού, καθώς και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) αυτών, που λειτουργούν δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία. Καλύπτονται παρεμβάσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην ενέργεια που χρησιμοποιείται για τα τεχνικά συστήματα (π.χ. για θέρμανση, ψύξη), καθώς και σε ευπαθή σημεία του κτιρίου, τα οποία επιτρέπουν θερμικές απώλειες (π.χ. κουφώματα, οροφές, κ.λπ.).
Οι αιτήσεις κατατίθενται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος: https://exoikonomo-scholeia.gov.gr/go-beyond/, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο: 213 151 3740 (καθημερινές, 9:00 π.μ. - 5:00 μ.μ.).
Το πρόγραμμα «Φοίβος» ύψους 12,4 εκατ. ευρώ αφορά στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των εν λειτουργία δημοτικών βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών στο σύνολο της Επικράτειας. Δικαιούχοι ενίσχυσης είναι ΟΤΑ Α’ βαθμού, καθώς και τα ΝΠΔΔ αυτών, που λειτουργούν δημοτικούς βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.
Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σχετίζεται με παρεμβάσεις στο κέλυφος των κτιρίων και στα τεχνικά συστήματα αυτών (π.χ. θερμομόνωση αδιαφανών στοιχείων και υγρομόνωση οροφών, αντικατάσταση διαφανών στοιχείων, όπως κουφώματα και υαλώσεις, εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, κ.λπ.).
Οι αιτήσεις κατατίθενται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος: https://exoikonomo-scholeia.gov.gr/go-beyond/, ενώ οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο: 213 151 3740 (καθημερινές, 9:00 π.μ. - 5:00 μ.μ.).
Ομοίως, αιτήσεις εξακολουθεί να δέχεται και το πρόγραμμα για την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης ύψους 40 εκατ. ευρώ στοχεύει στη μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας αντλιοστασίων ύδρευσης τουλάχιστον κατά 20% και των εκπομπών CO₂ κατά 20% ετησίως, μέσω παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης και βελτίωσης της λειτουργικής αποδοτικότητας στα αντλιοστάσια των ΔΕΥΑ.
Οι επιλέξιμες δράσεις του προγράμματος χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες:
Άμεσες Επεμβάσεις Ενεργειακής Αναβάθμισης, που περιλαμβάνουν βελτιώσεις εξοπλισμού σε αντλιοστάσια και υποστήριξη μέσω ενεργειακών ελέγχων και προετοιμασίας φακέλων.
Στρατηγικές Μελέτες Μακροπρόθεσμης Εξοικονόμησης Ενέργειας
Οι αιτήσεις κατατίθενται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος: https://deya-repower.gov.gr/, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο: 213 151 3740 (καθημερινές, 9:00 π.μ. - 5:00 μ.μ.) για περισσότερες πληροφορίες.
Για τις επιχειρήσεις, σε εξέλιξη είναι το πρόγραμμα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης ορεινών τουριστικών καταλυμάτων καθώς και εκείνο για τα συστήματα αποθήκευσης στις επιχειρήσεις. Οι προθεσμίες για την υποβολή των αιτήσεων λήγουν για το μεν πρώτο στις 30 Απριλίου και για το δεύτερο στις 31 Μαΐου.
Το πρόγραμμα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης ορεινών τουριστικών καταλυμάτων ύψους 10 εκατ. ευρώ, αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση ορεινών, τουριστικών καταλυμάτων. Το 10% του προϋπολογισμού του θα διατεθεί, αποκλειστικά, σε παραδοσιακά-διατηρητέα κτίρια (1 εκατ. ευρώ) και το 90% (9 εκατ. ευρώ) σε όλα τα υπόλοιπα κτίρια ορεινών τουριστικών καταλυμάτων. Καλύπτονται δαπάνες για την υλοποίηση των επεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης, καθώς και υποστηρικτικές δαπάνες, όπως. για υπηρεσίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υποβολή, την παρακολούθηση και τον έλεγχο της αίτησης.
Οι αιτήσεις κατατίθενται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος: https://oreinaxenodochia.gov.gr/, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο: 213 151 3740 (καθημερινές, 9:00 π.μ. - 5:00 μ.μ.) για περισσότερες πληροφορίες.
Τέλος, το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις Επιχειρήσεις» ύψους 153,7 εκατ. ευρώ επιχορηγεί επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου οικονομικής δραστηριότητας, για την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης (μπαταρίας) σε σχεδιαζόμενα φωτοβολταϊκά συστήματα ή για την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης (μπαταρίας) σε υφιστάμενα, ενεργά φωτοβολταϊκά συστήματα.
Και στις δύο περιπτώσεις, επιδοτείται, αποκλειστικά, το σύστημα αποθήκευσης.
Οι αιτήσεις κατατίθενται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος: https://exoikonomo-epixeiro-fotovoltaika.gov.gr, ενώ οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο: 213 151 3740 (καθημερινές, 9:00 π.μ. - 5:00 μ.μ.).
Τα παραπάνω προγράμματα υλοποιούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης–NextGeneration EU.