Το «καμπανάκι» της Pictet για τα ομόλογα και η συνέχεια της έκθεσης στις μετοχές

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το «καμπανάκι» της Pictet για τα ομόλογα και η συνέχεια της έκθεσης στις μετοχές
Σε αντίθετη πορεία αναμένεται να κινηθούν το επόμενο διάστημα οι αγορές ομολόγων από αυτές των μετοχών, όπως εκτιμά το τμήμα Wealth της Pictet.

Σε αντίθετη πορεία αναμένεται να κινηθούν το επόμενο διάστημα οι αγορές ομολόγων από αυτές των μετοχών, όπως εκτιμά το τμήμα Wealth Management της Pictet, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις θα οδηγήσουν σε άνοδο των αποδόσεων των πρώτων, ενώ μια «υγιής» αύξηση των εταιρικών κερδών θα αποτελέσει κάποιο στήριγμα για τις μετοχές. Ωστόσο, οι αυστηρότερες συνθήκες ρευστότητας είναι βέβαιο ότι θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο ευρύτερα στις αποτιμήσεις (τόσο για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογα).

Σύμφωνα με το μοντέλο της Pictet, μια αύξηση των πραγματικών αποδόσεων κατά 100 μ.β μεταφράζεται σε μια πτώση της τάξεως του 20% για τους δείκτες P/E (τιμή προς κέρδη) των μετοχών, με τον ελβετικό οίκο να εκτιμά ότι έχει ήδη περάσει το μεγαλύτερο μέρος αυτής της κίνησης στις αποτιμήσεις. Ευρύτερα, παρ'όλα αυτά, οι αγορές σταθερού εισοδήματος θα πληγούν ιδιαίτερα, καθώς οι αποδόσεις προσαρμόζονται στον υψηλότερο πληθωρισμό και στην προοπτική μιας αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής. Τα high yield ομόλογα δείχνουν ιδιαίτερα ευάλωτα, ενώ ούτε οι μετοχές θα αποδειχθούν «άτρωτες» σε ένα πιθανό πανικό στις αγορές, αλλά αναμένεται να κινηθούν καλύτερα από τα ομόλογα λόγω της οικονομικής ανάπτυξης που εξακολουθεί να είναι αρκετά ισχυρή επιτρέποντας θετικές εκπλήξεις στα εταιρικά κέρδη.

Όπως επισημαίνει, αν και οι μετοχές δείχνουν ακριβότερες σε σύγκριση με τα ομόλογα, τα ασφάλιστρα κινδύνου (risk premium) εξακολουθούν να αποτυπώνουν μια σχετική ανοδική κίνηση για τις μετοχές στις περισσότερες αγορές. Τα δεδομένα από το σκέλος των πωλήσεων των εταιρειών ξεπερνούν τις προβλέψεις (χαμηλότερα σε δυναμική από το προηγούμενο τρίμηνο), αλλά οι εκπλήξεις από την πλευρά της εταιρικής κερδοφορίας εξακολουθούν να είναι υψηλές, γεγονός που αποτυπώνει μια υγιή λειτουργική μόχλευση. Βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, η Pictet εκτιμά, ότι τα περιθώρια κέρδους θα δείξουν ανθεκτικότητα στις αυξανόμενες πιέσεις κόστους.

Επιπλέον, όπως σημειώνει ο ελβετικός οίκος, το τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον υπό την ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, και τις εκτιμήσεις για μείωση της ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες ευνοεί τις value μετοχές – που διαπραγματεύονται χαμηλότερα από τη δυνητική τους αξία – έναντι εκείνων που έχουν μια ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, υποστηρίζοντας έτσι την «overweight» θέση του για τα χρηματοοικονομικά. Στον κλάδο αυτό, όπως και σε αυτόν της ενέργειας υπήρξαν από κοινού εισροές άνω των 7 δισ. δολαρίων τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα δεδομένα της EPFR. Επίσης, η Pictet, θέτει «overweight» σύσταση για τον κλάδο του real estate, λόγω των ελκυστικών αποτιμήσεων αλλά και του οφέλους από το περαιτέρω άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Αντιθέτως, η Pictet εκτιμά ότι οι «ποιοτικές» μετοχές (σταθερές εταιρείες, με αμυντικά χαρακτηριστικά), θα χάσουν έδαφος σε αυτό το περιβάλλον, έχοντας επωφεληθεί σημαντικά στο πλαίσιο των αβεβαιοτήτων της πανδημίας και της οικονομικής επιβράδυνσης του τελευταίου τριμήνου. Ως αποτέλεσμα, ο οίκος υποβαθμίζει τη σύστασή του για τις ελβετικές μετοχές σε «ουδέτερη», κλείνοντας θέσεις μετά τις πρόσφατες ισχυρές επιδόσεις που κατέγραψαν, τη στιγμή που εφιστά την προσοχή για τις κινεζικές μετοχές («ουδέτερη» θέση). Παράλληλα, διατηρεί την «overweight» σύσταση για τις ευρωπαϊκές και βρετανικές μετοχές – οι οποίες έχουν πιο κυκλικά χαρακτηριστικά και μετοχές προσανατολισμένες στην αξία, εν αναμονή της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας το επόμενο έτος, ιδιαίτερα στη Γερμανία, υποθέτοντας ότι τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα θα υποχωρήσουν.

Ως προς τα ομόλογα, η Pictet διατηρεί «ουδέτερη» σύσταση για τις αγορές της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, ενώ μεγαλύτερη έκθεση («overweight») προτείνει στα κρατικά ομόλογα της Κίνας, λόγω των ελκυστικών αποδόσεων υπό το πρίσμα των χαμηλότερων πληθωριστικών πιέσεων και των προσδοκιών πως η Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα ακολουθήσει μια ακόμη πιο χαλαρή νομισματική πολιτική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider