Χρηματιστήριο: Αδυναμία κίνησης προς τις 900 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Αδυναμία κίνησης προς τις 900 μονάδες
Τα βλέμματα των επενδυτών πέφτουν στις κινήσεις και τους χειρισμούς της ΕΚΤ και της Fed.

Τελευταία ενημέρωση 15:25

Σε ρυθμούς εορτών αρχίζει σιγά σιγά να μπαίνει το Χρηματιστήριο με τα χαρτοφυλάκια να αναμένουν και το σήμα από τη Fed και την ΕΚΤ γύρω από τις εκτιμήσεις τους για τον πληθωρισμό, τα επιτόκια και το tapering. Παράλληλα, οι επενδυτές αναμένεται να κινηθούν και σε ένα ήπιο window dressing.

Ο Γενικός Δείκτης γύρισε ελαφρώς σε αρνητικά στο -0,19% στις 896,92 μονάδες με τον τζίρο στα 25,39 εκατ. ευρώ, λίγο πριν τις 15:30. Ο FTSE 25 σημειώνει πτώση 0,28% στις 2.155,53 μονάδες με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει απώλειες 0,95% στις 576,61 μονάδες.

Από τις τράπεζες, η μετοχή της Τρ. Πειραιώς υποχωρεί κατά 0,6% στα 1,335 ευρώ, με την Alpha Bank να καταγράφει απώλειες στο 1,06% και στα 1,0785 ευρώ, την Eurobank στο -0,88% και τα 0,904 ευρώ και την ΕΤΕ στο -0,91% και στα 2,823 ευρώ.

Ισχυρή άνοδο καταγράφει η μετοχή της Aegean στο 2,04% και τα 5 ευρώ, αλλά και η Τέρνα Ενεργειακή στο +2,67% και τα 13,86 ευρώ, αλλά και η Quest στο 1,07% και η Cenergy στο 2%.

Από τους δεικτοβαρείς τίτλους θετικά κινείται η μετοχή του ΟΤΕ στο 1,31% και τα 16,29 ευρώ, αλλά και τα ΕΛΠΕ στο 1% και τα 6,05 ευρώ.

Ισχυρή διόρθωση καταγράφει η μετοχή της Lamda, με τη MOH, τη ΔΕΗ και τη Μυτιληναίος να ακολουθούν.

Η Beta Χρηματιστηριακή επισήμανε μετά το κλείσιμο της Παρασκευής πως «Λίγα πράγματα έχουν απομείνει να τιμολογηθούν ως το τέλος του έτους και το κυριότερο βάρος θα πέσει στις ανακοινώσεις της FED και της ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα χωρίς ωστόσο να αναμένεται κάποια μεγάλη διαφοροποίηση ή έκπληξη με τα όσα έχουν προαναγγείλει στο κοντινό παρελθόν. Την εβδομάδα που πέρασε ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του Ελληνικού ΑΕΠ για το γ’ τρίμηνο δίνοντας ένα ισχυρό στίγμα ανάκαμψης και φαίνεται ότι το 2021 θα είναι μια χρονιά ολικής επαναφοράς από την «πανδημική» πίεση που δέχθηκε το ΑΕΠ το 2020 γεγονός το οποίο αποτυπώνεται και στους ισολογισμούς των εισηγμένων εταιριών. Στο διεθνές περιβάλλον είχαμε κάποια πρώτα ενθαρρυντικά μηνύματα από την επιστημονική κοινότητα για την εξέλιξη της πανδημίας καθώς το 2022 φαίνεται να οριοθετεί το τέλος της διετούς περιπέτειας. Στον αντίποδα η πεισματική εμμονή του ενεργειακού κόστους σε υψηλά επίπεδα έχει μετριάσει την εικόνα αισιοδοξίας. Ήδη σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα υπάρχουν προβλήματα στην τροφοδοσία και στην λειτουργία της βιομηχανίας βάζοντας έναν εύλογο προβληματισμό ως προς την ικανότητα μετακύλισης του κόστους στις τιμές και την κατανάλωση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ως εκ τούτου η επενδυτική κοινότητα μπήκε κάπως πρόωρα σε διαδικασία συντήρησης (window dressing) με το ενδιαφέρον να γίνεται επιλεκτικό και στοχευμένο όπου υπάρχει νόημα. Οι αποτιμήσεις έχουν ανοδικό περιθώριο, έχουν όμως και κόπωση καθώς το 11% της ανόδου του Γενικού Δείκτη δεν απεικονίζει επαρκώς την εικόνα της Αγοράς η οποία το 2021 είναι πληθωρικά ανοδική υπερβαίνοντας τις αποδόσεις του Γενικού Δείκτη για πάνω από τις μισές εισηγμένες μετοχές. Επιπλέον και οι εισηγμένες έχουν μπει στην διαδικασία διαχείρισης των νέων τους μεταθέτοντας για μετά τις γιορτές πιθανές επιχειρηματικές εξελίξεις όπου το επενδυτικό κλίμα θα είναι πιο ζωηρό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider