Γιατί η JP Morgan συνεχίζει να στηρίζει τα ελληνικά ομόλογα

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γιατί η JP Morgan συνεχίζει να στηρίζει τα ελληνικά ομόλογα
Παρά την αβεβαιότητα που κυριαρχεί λίγες ημέρες προτού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφανθεί για το μέλλον των ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα στήριξης, η JP Morgan συνεχίζει να δίνει «ψήφος εμπιστοσύνης» σε αυτά.

Παρά την αβεβαιότητα που κυριαρχεί λίγες ημέρες προτού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφανθεί για το μέλλον των ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα στήριξης, η JP Morgan συνεχίζει να δίνει «ψήφος εμπιστοσύνης» σε αυτά και μέσω long θέσης, εν αναμονή και της δανειακής στρατηγικής του ΟΔΔΗΧ για το 2022.

Ο αμερικανικός οίκος έχοντας ανοίξει long θέση στο ελληνικό 10ετές έναντι του αντίστοιχου πορτογαλικού τίτλου, επισημαίνει πως οι αγορές ήδη κάνουν pricing στην υψηλή πιθανότητα αποκλεισμού των ελληνικών τίτλων από το «κανονικό QE» που θα ισχύσει μετά τη λήξη του PEPP, ωστόσο παραμένει πεπεισμένος ότι η ΕΚΤ, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα ακόμη και μετά το το έκτακτο πρόγραμμα.

Τα ελληνικά ομόλογα πρόσφεραν σημαντικά χαμηλότερες επιδόσεις σε σύγκριση με άλλες περιφερειακές αγορές κατά το τελευταίο διάστημα που κυριάρχησε η αβεβαιότητα γύρω από τη «γραμμή» νομισματικής πολιτικής που θα χαράξει η ΕΚΤ. Σύμφωνα με τη JP Morgan, η σχετική υποαπόδοση των ελληνικών ομολόγων θα μπορούσε να εξηγηθεί κυρίως από την αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τις αγορές ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του QE μετά το PEPP, με τις κινήσεις να γίνονται περαιτέρω υπερβολικές λόγω της περιορισμένης και ισχνής ρευστότητας.

Ωστόσο, οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου παραμένουν πεπεισμένοι ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να έχει παρουσία στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, είτε μέσω της συμπερίληψής τους στο πρόγραμμα μετά το PEPP (το βασικό σενάριο της JP Morgan), είτε δίνοντας μεγάλη έμφαση στις επανεπενδύσεις των ομολόγων του PEPP που λήγουν προς την Ελλάδα.

Ως προς το σκέλος των αγορών, ο μηνιαίος καθαρός ρυθμός αγοράς ελληνικών τίτλων υπό το PEPP ήταν 1,5 με 2 δισ. ευρώ από τον Μάρτιο του 2020, ενώ ο μηνιαίος ρυθμός λήξεων των ομολόγων που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του PEPP το 2021 ήταν περίπου 15 δισ. ευρώ. Επομένως, μία δέσμευση για την υποστήριξη της Ελλάδας στρέφοντας τις ροές των ομολόγων που ωριμάζουν από το PEPP προς τα ελληνικά ομόλογα, θα πρέπει να είναι αρκετά αξιόπιστη και εποικοδομητική, κατά τη JP Morgan.

Στο μέτωπο της προσφοράς, ο οίκος αναμένει ότι η Ελλάδα θα εκδώσει ομόλογα ύψους 10 - 12 δισ. ευρώ το 2022 (με λήξεις 3 δισ. ευρώ το επόμενο έτος) στο πλαίσιο του εποικοδομητικού βασικού σεναρίου του. Δεδομένων των εκτιμήσεων για τη δανειακή στρατηγική του ΟΔΔΗΧ, ακόμη και αν οι μηνιαίες αγορές από την ΕΚΤ κινηθούν χαμηλότερα του 1 δισ. ευρώ μηνιαίως θα ήταν αρκετές για να συνεχιστεί το πλαίσιο της υπερκάλυψης και το 2022.

Αξίζει να επισημανθεί πως από την έναρξη του έκτακτου προγράμματος, ο ΟΔΔΗΧ έχει αντλήσει από τις αγορές (μέσω των ομολογιακών εκδόσεων και των επανεκδόσεων) 23,5 δισ. ευρώ, με την ΕΚΤ να υπερκαλύπτει κατά 1,48 την εκδοτική δραστηριότητα της χώρας (11,435 δισ. ευρώ μεγαλύτερο όγκο αγορών ελληνικών ομολόγων από τις εκδόσεις του ΟΔΔΗΧ).

Η JP Morgan επισημαίνει παράλληλα, ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί ένα ισχυρό capital buffer που ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ και που της δίνει την ευελιξία να μείνει εκτός αγορών στο σενάριο μη στήριξης της ΕΚΤ μετά το PEPP. Ως εκ τούτου, η JP Morgan διατηρεί σε γενικές γραμμές την εποικοδομητική της στάση για την Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη τις ελκυστικές αποτιμήσεις, την εκτίμησής της για συνεχιζόμενη στήριξη από την ΕΚΤ, των εποικοδομητικών μακροοικονομικών προοπτικών και του σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος.

Ανδρ. Βελ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider