Κλυδωνισμοί στο Χρηματιστήριο υπό το φόβο της επιβολής νέων μέτρων για την πανδημία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλυδωνισμοί στο Χρηματιστήριο υπό το φόβο της επιβολής νέων μέτρων για την πανδημία
Η Coca Cola και οι τράπεζες τραβούν την αγορά προς τα κάτω. Στο «κόκκινο» το ταμπλό του ΧΑ.

Ισχυροί κλυδωνισμοί καταγράφονται τόσο στις ευρωπαϊκές αγορές όσο και στο Χρηματιστήριο, καθώς επανέρχονται οι φόβοι για νέα περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Ενώ προς ώρα τα επιστημονικά δεδομένα δε δείχνουν ως προς την «Όμικρον» να είναι πιο θανατηφόρα μετάλλαξη αλλά άκρως πιο μεταδοτική, η Ολλανδία έκανε την αρχή επιβάλλοντας νέα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα. Συγκεκριμένα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε ότι ενεργοποιούνται νέα αυστηρά μέτρα, σε μια προσπάθεια να ανασχεθεί η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον.

Το κοινό καλείται να παραμένει στις οικίες του όσο το δυνατόν περισσότερο και να αποφεύγει τους συνωστισμούς και να μην δέχεται επισκέψεις περισσότερων από δύο άτομα ανά ημέρα. Παράλληλα, κλειστή θα είναι η εστίαση καθώς και όλα τα καταστήματα που δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης, τα θέατρα, τα μουσεία, οι κινηματογράφοι, ενώ όλες οι αθλητικές διοργανώσεις θα πραγματοποιούνται χωρίς την παρουσία θεατών.

Επίσης απαγορεύονται οι υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές, καθώς και η διεξαγωγή όλων των εκδηλώσεων. Τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι και τις 14 Ιανουαρίου.

Στην Ελλάδα η κατάσταση με την πανδημία είναι ήδη αρκετά δύσκολη καθώς τα νοσοκομεία βρίσκονται στο κόκκινο, ενώ καθημερινά καταγράφεται ένας υψηλός αριθμός θανόντων από τον Covid-19.

Στο «κόκκινο» το ταμπλό - Ισχυρές πιέσεις σε EEE τράπεζες

Υπό το φόβο και την αβεβαιότητα, οι επενδυτές κλείνουν άμεσα θέσεις σε όλο το φάσμα του ταμπλό του ΧΑ, με τις τράπεζες να δέχονται τις υψηλότερες πιέσεις.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 2,22% στις 867,70 μονάδες, με τον τζίρο στα 4,27 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει πτώση κατά 1,87% στις 2.079 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διολισθαίνει κατά 3,03% στις 547 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Eurobank σημειώνει απώλειες 3,03% στα 0,8512 ευρώ, η Εθνική Τράπεζα καταγράφει πτώση κατά 3,19% στα 2,758 ευρώ, η Alpha Bank κινείται στο -2,69% και τα 1,013 ευρώ, με την Πειραιώς να υποχωρεί κατά 1,69% στα 1,282 ευρώ.

Την αγορά προς τα κάτω τραβάει η Coca Cola που καταγράφει πτώση κατά 4,21% στα 28,41 ευρώ, και την Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθεί εν μέσω και της κατοχύρωσης κερδών που είχαν προκύψει το προηγούμενο διάστημα.

Τα ΕΛΠΕ στο -2,89%, η Quest στο -2,68% και η Viohalco στο -2,22%.

Διόρθωση και στους δεικτοβαρείς τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Titan να και ηπιότερα σε ένα βαθμό με τη Μυτιληναίος στο -1,97% και τα 14,96 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider