Τέλος στο μίνι ράλι για την τουρκική λίρα - Νέες απώλειες έναντι του δολαρίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τέλος στο μίνι ράλι για την τουρκική λίρα - Νέες απώλειες έναντι του δολαρίου
Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει το 44% της αξίας του τον τελευταίο χρόνο.

Ισχυρή πτώση στην αγορά συναλλάγματος καταγράφει την Πέμπτη η τουρκική λίρα, χάνοντας εκ νέου έναντι του αμερικανικού δολαρίου και δίνοντας τέλος στο μικρό χθεσινό σερί.

Αργά το πρωί της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) το τουρκικό νόμισμα έχανε 2,58% έναντι του αμερικανικού, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται σε 13,6355 λίρες ανά 1 δολάριο.

Χθες, η λίρα έφτασε να ενισχύεται έως και 4,7% έναντι του δολαρίου, φτάνοντας τις 13,15 λίρες ανά δολάριο.

Αναλυτής που μίλησε ανώνυμα στο Reuters απέδωσε τα κέρδη της λίρας την Τετάρτη στον μικρό όγκο συναλλαγών, υπογραμμίζοντας την έλλειψη ξένων επενδυτών στην αγορά της λίρας καθώς και τη μειωμένη προσφορά μεταξύ των εταιριών για το τουρκικό νόμισμα.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει το 44% της αξίας του τον τελευταίο χρόνο εν μέσω μεγάλης κρίσης που βιώνει η οικονομία της χώρας και καθώς ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει ακάθεκτα να ζητά τη μείωση των βασικών επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα και την «αποδολαριοποίηση» της τουρκικής οικονομίας.

Υπενθυμίζεται πως με τις υποδείξεις του Ερντογάν η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει μειώσει τα βασικά επιτόκια της κατά 500 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο του 2021 και ότι ο πληθωρισμός στη χώρα ξεπέρασε το 36% για τον Δεκέμβριο του 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Ο Ερντογάν ετοιμάζεται να βάλει... χέρι στα κοσμήματα των πολιτών;

Οι πιέσεις στα εισοδήματα των Τούρκων ρίχνουν ποσοστά του Ερντογάν στις δημοσκοπήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider