Οι τιμές του πετρελαίου που σημείωσαν ράλι 50% το 2021 θα μπορούσαν να συνεχίσουν την ανοδική πορεία και να φθάσουν σε τριψήφια νούμερα φέτος λόγω των περιορισμένων επενδύσεων και της αύξησης της ζήτησης, όπως εκτιμούν ορισμένοι παράγοντες της αγοράς οι οποίοι βλέπουν το αργό να εκτοξεύεται στα 90 δολάρια ή ακόμα και πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Η Goldman Sachs, για παράδειγμα, εκτιμά ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να φτάσουν τα 95 δολάρια εάν το Ιράν δεν επιστρέψει στην αγορά φέτος, ενώ τα εμπορεύματα στο σύνολό τους ετοιμάζονται για έναν υπερκύκλο που θα μπορούσε να διαρκέσει ακόμη και μια δεκαετία. H JP Morgan είχε προβλέψει ότι η τιμή θα μπορούσε να φθάσει τα 125 δολάρια το 2022 και τα 150 το 2023. Στην έκθεσή της για το 2022 η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η κατανάλωση θα είναι ισχυρή τα επόμενα χρόνια εν μέσω ισχυρών συνθηκών στην αγορά εργασίας και της ικανότητας ανάληψης μεγαλύτερου χρέους.
«Είμαστε βέβαιοι ότι η οικονομική επέκταση θα συνεχιστεί έως το 2022, αλλά η έντασή της πιθανότατα θα καθοριστεί από τη νομισματική αντίδραση στον πληθωρισμό, τη σχετική επιτυχία της κινεζικής πολιτικής στην εξισορρόπηση της οικονομίας και το ρυθμό μετάβασης από την πανδημία σε μια ενδημική ασθένεια», σημείωσε η τράπεζα.
Πολύ πρόσφατα ο Eric Nuttall από τη Ninepoint Partners υποστήριξε επίσης ότι οι τιμές του αργού θα μπορούσαν να φτάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι, λόγω της σφιχτής προσφοράς.
«Η αγορά πετρελαίου παραμένει εξαιρετικά σφιχτή», είπε ο Nuttall στο Bloomberg, προσθέτοντας ότι η ζήτηση επιστρέφει στα προ COVID-19 επίπεδα υποδεικνύοντας ότι η αγορά θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ενώ η επίδραση της μετάλλαξης «Όμικρον» θα εξασθενήσει. Η γνώμη του διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων αντικατοπτρίζει ένα γενικό ανοδικό κλίμα στην αγορά, όπως σημειώθηκε από την Barron's σε μια έκθεση στις αρχές αυτής της εβδομάδας, η οποία βλέπει έναν αυξανόμενο αριθμό εμπόρων να στοιχηματίζει ότι το αμερικανικό αργό μπορεί να φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Ποιος φοβάται τα 100 δολάρια;
Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου, αν τελικά επικρατήσουν, θα ενθαρρύνουν βραχυπρόθεσμα κάποιες επενδύσεις στο upstream (με κάποιες σημαντικές εξαιρέσεις) αλλά θα πλήξουν τους καταναλωτές και την οικονομική ανάπτυξη η οποία ήδη επιβαρύνεται από το υψηλό κόστος της ενέργειας.
Πιο αναλυτικά, βραχυπρόθεσμα, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα οδηγήσουν σε υψηλότερο κόστος παραγωγής, αυξημένο πληθωρισμό και πτώση του βιοτικού επιπέδου για τους καταναλωτές πετρελαίου.
Δεδομένου ότι η ζήτηση για πετρέλαιο είναι ανελαστική, η άνοδος της τιμής οδηγεί σε αύξηση εσόδων για τους παραγωγούς αλλά οι εισαγωγείς θα αντιμετωπίσουν αυξημένο κόστος αγοράς πετρελαίου. Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου μπορεί ακόμη και να μετατοπίσει την οικονομική/πολιτική ισχύ από τους εισαγωγείς πετρελαίου στους εξαγωγείς πετρελαίου.
Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα οδηγήσουν σε βελτίωση της θέσης του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των εξαγωγέων πετρελαίου όπως οι χώρες του ΟΠΕΚ αλλά θα επιδεινώσει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των εισαγωγέων πετρελαίου (π.χ. Ελλάδα, Γερμανία, Κίνα). Οι εξαγωγείς πετρελαίου θα δουν αύξηση στα αποθέματα ξένου συναλλάγματος που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να αγοράσουν ξένα περιουσιακά στοιχεία. π.χ. οι αραβικές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, είναι σημαντικοί αγοραστές αμερικανικών τίτλων.
Για τους καταναλωτές, μια αξιοσημείωτη άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα συμβάλει σε υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κόστος μεταφοράς θα αυξηθεί οδηγώντας σε υψηλότερες τιμές για πολλά αγαθά. Κατ’ επέκταση, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου μπορεί να οδηγήσουν σε επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα εάν οι καταναλωτικές δαπάνες είναι υποτονικές.
Βέβαια, σημαντικό ρόλο θα παίξει το εάν ο πληθωρισμός από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα αποδειχθεί προσωρινός ή μόνιμος. Συχνά, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου προκαλούν μόνο προσωρινό πληθωρισμό όπως π.χ. το 2008 όπουο πληθωρισμός ανήλθε στο 5%, αλλά στη συνέχεια υποχώρησε.
Η ιδιαίτερη περίπτωση των ΗΠΑ
Παρά το γεγονός ότι οι υψηλές τιμές ευνοούν τις επενδύσεις, πολλοί Αμερικανοί παραγωγοί σχιστόλιθου θεωρούν ότι τα 100 δολάρια δεν συμφέρουν τη βιομηχανία σχιστόλιθου.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pioneer Natural Resources, Scott Sheffield, επισημαίνει ότι εάν η τιμή ξεπεράσει τα 110 δολάρια θα επηρεάσει αρνητικά τον κλάδο. Όμως αυτό, ακόμη και εάν συμβεί, μπορεί να μην έχει διάρκεια. Ο Ed Morse, παγκόσμιος επικεφαλής εμπορευμάτων στη Citigroup, υπογράμμισε ότι εάν το πετρέλαιο ξεπερνούσε τα 100 δολάρια, δεν θα έμενε εκεί για πολύ. Αυτό συμβαίνει επειδή οι υψηλές τιμές αποτελούν έναυσμα για τις εταιρείες σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ να επενδύσουν στην έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου, κάτι που συνεπάγεται περισσότερη παραγωγή και εν συνεχεία αύξηση των αποθεμάτων και πτώση των τιμών.