Σε φορτισμένο κλίμα αλλά με αυξημένο προϋπολογισμό για τα φτωχότερα κράτη σε σχέση με πέρυσι αλλά και σε σχέση με ό,τι είχε αρχικά συμφωνηθεί στην αρχή της φετινής Διάσκεψης για το Κλίμα, πέφτει η αυλαία για την COP29. Εν μέσω διαφωνιών για τη χρηματοδότηση αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης των αναπτυσσόμενων κρατών και με τα μικρά νησιωτικά κράτη να αποχωρούν από τις διαπραγματεύσεις ολοκληρώνεται η Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα στο Μπακού.
Την ώρα που οι συνομιλίες έδειχναν να βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης και ενώ οι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις δυσκολεύονταν να καταλήξουν σε συμφωνία η οποία θα ξεκλειδώσει δισεκατομμύρια δολάρια για τα φτωχότερα κράτη, τα 300 δισ. είναι το νούμερο για τα κεφάλαια που θα κατευθυνθούν προς τις αναπτυσσόμενες χώρες. Με αυτό τον τρόπο τριπλασιάζεται η χρηματοδότηση που θα παράσχουν τα πλουσιότερα κράτη
Οι συνομιλίες βρίσκονταν στο χείλος της κατάρρευσης τις τελευταίες ώρες με τις διαφωνίες να επεκτείνονται σε πολλά ζητήματα από τη χρηματοδότηση μέχρι τις εκπομπές ρύπων. Η τελική συμφωνία φαίνεται ότι βρίσκεται προ των πυλών και εάν δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις (κάτι που θα μετέθετε χρονικά τις αποφάσεις για το καλοκαίρι στην Διάσκεψη στη Βόννη), αναμένεται να καλύψει φλέγοντα ζητήματα αλλά όπως εκτιμούν πηγές που συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις τα βήματα προόδου δεν αναμένεται ότι θα είναι τολμηρά.
Οι κυβερνήσεις που εκπροσωπούνται στη σύνοδο για το Κλίμα COP29 στο Μπακού είναι επιφορτισμένες με το να συμφωνήσουν σε ένα σαρωτικό χρηματοδοτικό σχέδιο για να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες να διαχειριστούν τον επιδεινούμενο αντίκτυπο της υπερθέρμανσης του πλανήτη και να μειώσουν τις εκπομπές τους.
Ο προηγούμενος στόχος χρηματοδότησης ήταν 100 δισ. δολάρια αλλά όπως είναι γνωστό τα χρήματα δεν έχουν φθάσει μέχρι στιγμής στις πληγείσες χώρες του Παγκόσμιου Νότου. Παρά τη συστηματική αποτυχία διανομής κεφαλαίων, φέτος έχει τεθεί ως προτεραιότητα η εξασφάλιση δέσμευσης τουλάχιστον για 1,3 τρις. δολάρια για ετήσια χρηματοδότηση για το κλίμα για τις αναπτυσσόμενες χώρες, αντικαθιστώντας τον στόχο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων καθώς λήγει η προθεσμία του επόμενου έτους.
Τις τελευταίες ώρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και άλλες πλούσιες χώρες αύξησαν την προσφορά τους για χρηματοδότηση για το κλίμα προς τις αναπτυσσόμενες χώρες στα 300 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στο COP29, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθεί το τεταμένο κλίμα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων 200 χωρών και ενώ σημειώνεται ήδη μία ημέρα καθυστερήσεων για τη λήξη της Διάσκεψης η οποία είχε προγραμματιστεί στις 22 Νοεμβρίου.
Μια πρόταση 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που συντάχθηκε από την προεδρία COP29 του Αζερμπαϊτζάν την Παρασκευή, απορρίφθηκε ως ανεπαρκής από τις αναπτυσσόμενες χώρες, που ταλαιπωρούνται από το αυξανόμενο κόστος των πλημμυρών και της ξηρασίας που τροφοδοτούνται από την κλιματική αλλαγή.
Η COP29 έχει αποκαλύψει τις διαφορές μεταξύ των πλούσιων κυβερνήσεων που περιορίζονται από τους στενούς εγχώριους προϋπολογισμούς και των αναπτυσσόμενων χωρών, ενώ οι προηγούμενες αποτυχίες να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις χρηματοδότησης για το κλίμα έχουν επίσης κάνει τις αναπτυσσόμενες χώρες να δυσπιστούν σε νέες υποσχέσεις.