Αυξήθηκε τον Ιανουάριο η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία ωστόσο οι εξαγωγές μειώθηκαν, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι προοπτικές της οικονομίας της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης παραμένουν κάθε άλλο παρά ευοίωνες. Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία, ήταν η μόνη χώρα της G7 που είδε την οικονομία της να συρρικνώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2024.
Πιο συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή της χώρας αυξήθηκε τον Ιανουάριο κατά 2% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, όταν οι αναλυτές του Reuters είχαν προβλέψει άνοδο 1,5%. Επιπλέον, τα τελικά στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή του Δεκεμβρίου 2024 έδειξαν ότι υποχώρησε κατά 1,5% και όχι 2,4% που ήταν η αρχική μέτρηση.
Οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες τον Ιανουάριο μειώθηκαν κατά 7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Από την άλλη, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 2,5% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, έναντι αύξησης 0,5% που ανέμεναν οι αναλυτές του Reuters. Από την άλλη, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,2% σε μηνιαία βάση.
Το ισοζύγιο εμπορίου παρουσίασε πλεόνασμα 16 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, από 20,7 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2024 και από 25,3 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2024. Οι εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ μειώθηκαν κατά 4,2% τον μήνα, ενώ οι εξαγωγές προς χώρες εκτός ΕΕ μειώθηκαν κατά 0,4%. Τον Ιανουάριο οι περισσότερες εξαγωγές από την Γερμανία κατευθύνθηκαν προς τις ΗΠΑ.
Φωτογραφία: @associatedpress