Τη «bullish» θέση της για την Ελλάδα και το Χρηματιστήριο διατηρεί η Jefferies ξεκινώντας τη νέα χρόνια, με βασικό «μοχλό» τις υψηλές εκτιμήσεις για τα EPS (κέρδη ανά μετοχή) των εγχώριων τίτλων τόσο για τη φετινή χρονιά όσο και για την επόμενη, αλλά και την ιδιαίτερα ελκυστική μερισματική απόδοση.
Συγκεκριμένα, η Jefferies (εκτιμήσεις FactSet) αναμένει αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) των ελληνικών μετοχών της τάξεως του 18,9% για τους επόμενους 12 μήνες, και στο 24,5% για τους επόμενους 24 μήνες. Παράλληλα, σε ότι αφορά την Ευρωζώνη, τα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται να κινηθούν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα στο +8,8% και στο +8,9% για τους επόμενους 12 και 24 μήνες, στις ΗΠΑ κατά 9,2% και κατά 10,1% και στη Βρετανία κατά 8,5% και κατά 5,5% αντίστοιχα.
Υψηλότερα ωστόσο θα κινηθεί η εγχώρια αγορά και συγκριτικά με τις αναπτυγμένες και τις αναδυόμενες αγορές, με τους αναλυτές του οίκου να αναμένουν αύξηση των EPS κατά 11,1% και 9,5% (για το 12μηνο και το 24μηνο) και κατά 14,5% και 11,7% αντίστοιχα.
Παράλληλα, οι εγχώριες μετοχές, σύμφωνα με την Jefferies, διαπραγματεύονται με δείκτη τιμής προς κέρδη (P/E) στο 11x για τους επόμενους 12 μήνες, δείκτη τιμής προς λογιστική αξία (P/B) στο 0,95x, δείκτη PEG (δείκτης τιμής προς κέρδη σταθμισμένος με την αύξηση των κερδών) στο 0,3x και 0,2x για τους επόμενους 12 και 24 μήνες, αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (ROE) στο 8,8% και με μια υψηλή μερισματική απόδοση (D/Y) της τάξεως του 3,47%, που ξεπερνά κατά πολύ αυτή των αναπτυγμένων (1,98%) και αναδυόμενων (2,69%) αγορών. Αξίζει να σημειωθεί πως στο scorecard, η εγχώρια αγορά τοποθετείται χαμηλότερα στις αναθεωρήσεις της κερδοφορίας σε σύγκριση με άλλες αγορές.
Ευρύτερα, η Jefferies στέκεται ιδιαίτερα στο ζήτημα των κεντρικών τραπεζών, με τη Fed να βρίσκεται πίσω από την καμπύλη και την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας από την άλλη να επιταχύνει τη χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής μέσω της νέας μείωσης των επιτοκίων. Στην πραγματικότητα, οι δύο μεγάλες οικονομίες – οι ΗΠΑ και η Κίνα – βιώνουν μια διαφορετική πραγματικότητα, καθώς η πρώτη αντιμετωπίζει μια «υπερθέρμανση» της αγοράς εργασίας, ένα υψηλό πληθωρισμό και την αύξηση των τιμών των ακινήτων, με τη δεύτερη να βρίσκεται στο εντελώς αντίθετο πλαίσιο. Κατά ειρωνικό τρόπο, όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, και οι δύο κεντρικές τράπεζες δεν έχουν κάνει, για την ώρα αρκετά, ώστε να πείσουν τις αγορές ότι σκοπεύουν να «ακολουθήσουν» – με τις δύο καμπύλες αποδόσεων να παραμένουν επίπεδες και τα πιστωτικά περιθώρια και τα πραγματικά επιτόκια να πρέπει να κινηθούν προς αντίθετες κατευθύνσεις.
Υπό αυτό το πρίσμα, το μεγάλο trade για τη μετάβαση και την αλλαγή από τον S&P 500 στον CSI 300 δεν έχει τεθεί ακόμη επί τάπητος, ενώ είναι πιο πιθανό να συμβεί μέχρι το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς παρά στο τέλος της. Την ίδια στιγμή, τα χαρτοφυλάκια θα πρέπει να κατέχουν βασικές θέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών και της Ιαπωνίας, όπως συστήνει ο αμερικανικός οίκος.
Αξίζει να τονιστεί πως ο στόχος που θέτει η Jefferies για τον S&P 500 είναι στις 5.000 μονάδες μέχρι τα τέλη του έτους, με τα κέρδη ανά μετοχή να αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω και πιο συγκεκριμένα από τα 203 δολάρια το 2021 στα 233 δολάρια το 2022. Όσο αναφορά την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς, η Jefferies εκτιμά πως θα φτάσει στο 1,9% στο πρώτο τρίμηνο, με ανοδική πορεία μέχρι το τέταρτο τρίμηνο που θα φτάσει στο 2,4%.
Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις του οίκου, η ανάπτυξη στις ΗΠΑ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 5,1% το 2021 από 5,3% προηγουμένως, ενώ για το πρώτο και για το δεύτερο τρίμηνο του νέου έτους οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη 1,3% και 7,5% αντίστοιχα (από 1,5% και 7,4% προηγουμένως). Συνολικά για το 2022, ο «πήχης» μπαίνει στο 5%.