Η Γερμανία χρηματοδοτεί την παροχή δορυφορικών υπηρεσιών από την Eutelsat στην Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η Γερμανία χρηματοδοτεί την παροχή δορυφορικών υπηρεσιών από την Eutelsat στην Ουκρανία
Η γερμανική κυβέρνηση πληρώνει ώστε η Ουκρανία να έχει πρόσβαση στη δορυφορική υπηρεσία της γαλλικής εταιρείας Eutelsat

Η γερμανική κυβέρνηση πληρώνει ώστε η Ουκρανία να έχει πρόσβαση στη δορυφορική υπηρεσία της γαλλικής εταιρείας Eutelsat, καθώς η Ευρώπη αναζητά εναλλακτικές λύσεις για το αντίστοιχο σύστημα επικοινωνίας μέσω δορυφόρων Starlink του Έλον Μασκ.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Eutelsat, Έβα Μπερνέκε, δήλωσε στο Reuters ότι η εταιρεία παρείχε τη δορυφορική υπηρεσία διαδικτύου υψηλής ταχύτητας στην Ουκρανία για περίπου ένα χρόνο μέσω ενός Γερμανού διανομέα.

Μιλώντας χθες στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Παρίσι, η Μπερνέκε τόνισε ότι η παροχή αυτή χρηματοδοτήθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση, αλλά αρνήθηκε να αναφέρει το κόστος.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της γαλλικής αυτής εταιρείας δήλωσε ότι υπάρχουν λιγότερα από χίλια τερματικά που συνδέουν χρήστες στην Ουκρανία με το δίκτυο της Eutelsat, αριθμός πολύ μικρότερος από τα περίπου 50.000 τερματικά της Starlink που το Κίεβο λέει ότι έχει στην ουκρανική επικράτεια.

Ωστόσο, η Μπερνέκε τόνισε ότι αναμένει ότι ο αριθμός των τερματικών της Eutelsat στην Ουκρανία θα αυξηθεί.

«Τώρα προσπαθούμε να φτάσουμε μεταξύ 5.000 και 10.000 (σ.σ. τερματικά) εκεί σχετικά γρήγορα», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει «μέσα σε εβδομάδες».

Ερωτηθείσα αν η Γερμανία θα χρηματοδοτήσει επίσης την ανάπτυξη αυτή των επιπλέον τερματικών, η εκπρόσωπος της Eutelsat, Τζοάνα Ντάρλινκγτον είπε ότι το θέμα αυτό βρίσκεται υπό συζήτηση.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη πώς η ΕΕ συλλογικά ή ανά χώρα θα χρηματοδοτήσει τις προσπάθειες που θα προχωρήσουν», τόνισε η Ντάρλινγκτον.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλιο.

Ευρωπαϊκή απάντηση απέναντι στις ΗΠΑ του Τραμπ και Μασκ

Η πιο εχθρική προσέγγιση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην Ουκρανία μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο έχει προκαλέσει ανησυχία στην Ευρώπη σχετικά με την εξάρτηση από το Starlink.

Αυτό είναι μέρος της εταιρείας πυραύλων SpaceX, ιδιοκτησίας του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ, στενού συμμάχου του Τραμπ και μέλους της αμερικανικής κυβέρνησης. Η Starlink παρέχει δορυφορική υπηρεσία στην Ουκρανία και τον στρατό της στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Το OneWeb της Eutelsat είναι ο βασικός αντίπαλος της Starlink στην παροχή δορυφορικού ίντερνετ υψηλής ταχύτητας.

Οι δορυφόροι αυτοί είναι χαμηλής τροχιάς σε σχέση άλλους δορυφόρους, και έχουν τη δυνατότητα να μεταδίδουν δεδομένα εξαιρετικά αποτελεσματικά, παρέχοντας ιντερνετικές υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας για απομακρυσμένες κοινότητες, πλοία και στρατούς.

Η Eutelsat είχε δηλώσει προηγουμένως ότι συμμετείχε σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την παροχή πρόσθετης πρόσβασης στο διαδίκτυο στην Ουκρανία.

Χθες, Πέμπτη, η Μπερνέκε είπε ότι οι συνομιλίες με τις Βρυξέλλες σχετικά με την Ουκρανία είναι ενεργές και ότι διεξάγονται κυρίως στο πλαίσιο μιας κοινοπραξίας που υποστηρίζεται από την ΕΕ, κοινοπραξία στην οποία ανήκει η Eutelsat, και εργάζεται σε ένα μακροπρόθεσμο έργο ασφαλούς δορυφορικού συστήματος συνδεσιμότητας γνωστό ως IRIS².

Ο δορυφορικός αστερισμός IRIS² της ΕΕ (Υποδομή για την ανθεκτικότητα, τη διασυνδεσιμότητα και την ασφάλεια μέσω δορυφόρου) θα προσφέρει ενισχυμένες επικοινωνιακές ικανότητες σε κυβερνητικούς χρήστες και επιχειρήσεις, εξασφαλίζοντας παράλληλα διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας για την αντιμετώπιση των νεκρών ζωνών συνδεσιμότητας. Αυτός ο πολυ-τροχιακός αστερισμός θα συνδυάσει τα οφέλη που προσφέρουν οι δορυφόροι Low Earth (LEO), Geostationary (GEO) και Medium Earth Orbit (MEO).

Η Μπερνέκε πρόσθεσε ότι η Eutelsat έχει δυνατότητες που θα μπορούσε να προσφέρει στην Ουκρανία μέσω του δικτύου γεωστατικών δορυφόρων της, οι οποίοι βρίσκονται σε τροχιά πιο μακριά από τη Γη και συνήθως προσφέρουν χαμηλότερες ταχύτητες συνδεσιμότητας. Η ίδια τόνισε ότι το δίκτυο χρησιμοποιεί τερματικά που είναι σχετικά χαμηλού κόστους και είναι καλό για καταναλωτική χρήση ή ως εναλλακτική λύση.

«Όταν βρίσκεστε σε μια κατάσταση όπως η Ουκρανία σήμερα, θέλετε να έχετε όλες τις επιλογές σας διαθέσιμες», ανέφερε η Μπερνέκε. Όσο η Starlink δουλεύει στη χώρα, δεν «έχει νόημα να επιλέξετε να μην τη χρησιμοποιήσετε», είπε.

Ωστόσο, είναι λογικό να υπάρχει ένα σχέδιο Β «ειδικά όταν είχατε αυτού του είδους τις καταστάσεις όπου ήταν λίγο τεταμένο σχετικά με το αν αυτό θα εξακολουθούσε να είναι μια επιλογή, θα θέλατε να έχετε εναλλακτικές», συμπλήρωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Eutelsat.

Περίπου τα μισά από τα 50.000 τερματικά της Starlink που η Ουκρανία λέει ότι έχει παραλάβει προμηθεύτηκαν από την πολωνική κυβέρνηση, η οποία αναφέρει ότι από το 2022 έχει ξοδέψει περίπου 84 εκατομμύρια δολάρια σε τερματικά και υπηρεσίες Starlink. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η SpaceX έχουν επίσης παράσχει πρόσβαση στη Starlink στην Ουκρανία.

Τον περασμένο μήνα, στην παρουσίαση της Λευκής Βίβλου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να χρηματοδοτήσει την πρόσβαση της Ουκρανίας σε διαστημικές υπηρεσίες που μπορούν να παρέχονται από εμπορικούς παρόχους με έδρα την ΕΕ.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Άντριους Κουμπίλιους, αρμόδιος για την Άμυνα, συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας της Πολωνίας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Βαρσοβία αυτή την εβδομάδα.

Ερωτηθείς από το Reuters κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου προχθές, Τετάρτη, σχετικά με την κατάσταση των συζητήσεων για τις εναλλακτικές λύσεις στη Starlink στην Ουκρανία, ο Κουμπίλιους είπε ότι υπάρχουν λύσεις που θα εφαρμοστούν σε περίπτωση «απροσδόκητων εξελίξεων», αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Ευρώπη πρέπει να αναπτύξει τις δικές της ικανότητες «με γρήγορο και επείγοντα τρόπο», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Σημείωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη δύο ευρωπαϊκές προσπάθειες. Μια γνωστή ως GOVSATCOM που συγκεντρώνει εθνικούς δορυφόρους θα πρέπει να είναι έτοιμη από τα μέσα του τρέχοντος έτους, είπε. Το άλλο είναι το IRIS² που υποστηρίζεται από την ΕΕ, το οποίο είναι μια σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που δεν πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2030 περίπου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Novartis: Ξεκίνησε η δίκη των πρώην προστατευόμενων μαρτύρων

«Ναι» από Κομισιόν στην Ελλάδα για 300 εκατ. ευρώ προς στήριξη βιώσιμων βιοκαυσίμων

Ρούμπιο: Οι ΗΠΑ δεν θα επιστρέψουν η Γροιλανδία να «εξαρτάται» από την Κίνα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider