Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014 διαμορφώνεται η τιμή του ευρωπαϊκού αργού, καθώς η αύξηση της έντασης στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, μετά την επίθεση με drones εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο Αμπού Ντάμπι από σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης, δημιουργεί ανησυχία σχετικά με το κατά πόσο θα επηρεαστεί η παραγωγή.
Πιο αναλυτικά, στον απόηχο της επίθεσης στα περίχωρα του Αμπού Ντάμπι, το ευρωπαϊκό Brent σκαρφάλωσε ως και τα 87,89 δολάρια/βαρέλι, σημειώνοντας κέρδη άνω του 1,5% σε σχέση με την Δευτέρα και διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2014.
Παρόμοια εικόνα και για το αμερικανικό αργό WTI, το οποίο καταγράφει κέρδη της τάξης του 2% και διαμορφώνεται στα 85,56 δολάρια/βαρέλι.
«Η νέα γεωπολιτική ένταση αποτελεί έναν πρόσθετο παράγοντα σε μια αγορά που αντιμετωπίζει στενότητα », ανέφερε σε σχετικό σημείωμα η ANZ Research.
Υποεπενδύσεις, χαμηλότερη παραγωγή και υψηλότερη ζήτηση ασκούν ανοδικές πιέσεις στο πετρέλαιο
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι επενδυτές αναμένουν ότι η προσφορά θα παραμείνει σφιχτή εν μέσω περιορισμένης παραγωγής από τους μεγάλους παραγωγούς ενώ η παγκόσμια ζήτηση δεν φαίνεται να διαταράσσεται από τη μετάλλαξη «Όμικρον».
Οι αναλυτές της CommSec εκτιμούν ότι οι τιμές του πετρελαίου υποστηρίζονται επίσης από τις ψυχρότερες θερμοκρασίες του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο, οι οποίες αυξάνουν τη ζήτηση για καύσιμα θέρμανσης.
Η ανάκαμψη από την πανδημία δίνει επίσης ώθηση στη ζήτηση, η οποία δεν υποστηρίζεται ανάλογα από την προσφορά. «Οι προβλέψεις των αναλυτών αναμένουν ότι η ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά φέτος καθώς ο κόσμος ανοίγει μετά από 2 χρόνια lockdown και επανέρχεται σε μια πιο φυσιολογική τροχιά», δήλωσε ο Ash Glover στην CMC Markets.
Ορισμένοι παραγωγοί εντός του ΟΠΕΚ+ δυσκολεύονται να αντλήσουν τις προβλεπόμενες ποσότητες στο πλαίσιο της συμφωνίας για προσθήκη 400.000 βαρελιών την ημέρα σε μηνιαία βάση λόγω υποεπενδύσεων και διακοπών, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε τριψήφιες τιμές όπως αναφέρουν αναλυτές της OANDA.
«Εάν οι τρέχουσες γεωπολιτικές εντάσεις συνεχιστούν και τα μέλη του ΟΠΕΚ+ δεν μπορέσουν να επιτύχουν την ημερήσια αύξηση κατά 400.000 βαρέλια, οι μακροοικονομικές προβλέψεις σε συνδυασμό με τις ισχυρές τεχνικές προοπτικές θα μπορούσαν να πιέσουν τις τιμές προς το όριο των 100 δολαρίων, όπου βρίσκεται το επόμενο (ουσιαστικό) επίπεδο τεχνικής αντίστασης», επισημαίνουν.
Υπενθυμίζεται παράλληλα, πως η Goldman Sachs προέβλεψε πως οι τιμές του αργού θα ξεπεράσουν τα 100 δολάρια/βαρέλι στο γ' τρίμηνο του 2022, αναβαθμίζοντας τις εκτιμήσεις της για το brent, ενώ εκτίμησε πως οι τιμές θα παραμείνουν σε παρόμοια επίπεδα και κατά το 2023.