Πρεμιέρα για την Ελλάδα το 2022 στις αγορές με 10ετές ομόλογο

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πρεμιέρα για την Ελλάδα το 2022 στις αγορές με 10ετές ομόλογο
Με την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου θα κάνει πρεμιέρα, για το νέο έτος, στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο με στόχο την άντληση περίπου 3 - 3,5 δισ. ευρώ.

Με την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου θα κάνει πρεμιέρα, για το νέο έτος, στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο με στόχο την άντληση περίπου 3 έως 3,5 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας σχετικές πληροφορίες του insider.gr και με το επιτόκιο να αναμένεται περίπου στο εύρος του 1,75% - 1,80%.

Συγκεκριμένα, ο ΟΔΔΗΧ έδωσε το mandate σε ένα ισχυρό syndicate που αποτελείται από τις Barclays, Commerzbank, Eurobank, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale ώστε να προχωρήσουν στην έκδοση του νέου 10ετούς τίτλου, με το άνοιγμα του βιβλίου να αναμένεται την Τετάρτη. Η αντίδραση της αγοράς δείχνει παράλληλα πως είχε ήδη τιμολογήσει ένα τέτοιο σενάριο, με το μεγαλύτερο μέρος του sell off που καταγράφηκε τις προηγούμενες ημέρες να εστιάζει στις λήξεις δεκαετίας και τριακονταετίας.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως ο ΟΔΔΗΧ έχει θέσει στα 12 δισ. ευρώ τον «πήχη» του δανειακού προγράμματος για το 2022, έχοντας αντλήσει συνολικά για το 2021, 15,8 δισ. ευρώ μέσω των εκδόσεων 30ετούς, 10ετούς, 5ετούς διάρκειας, των επανεκδόσεων και της τελευταίας ανταλλαγής ομολόγων από το PSI που δεν είχαν συμμετάσχει στο swap του Δεκεμβρίου 2017, με τις προσφορές στα βιβλία να φτάνουν τα 124,7 δισ. ευρώ.

Ο ΟΔΔΗΧ στο βασικό του σενάριο και σε ότι αφορά τις ανάγκες χρηματοδότησης για το 2022 εκτιμά πως θα αποπληρωθούν χρεολύσια 8 δισ. ευρώ, τόκοι ύψους 4,7 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των swap που αφορούν τα δάνεια GLF του 2010 ύψους 52,9 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του μνημονιακού προγράμματος, με τη χρηματοδότηση του ελλείμματος να φτάνει στα 2,7 δισ. ευρώ, την προεξόφληση εντόκων γραμματίων και διμερών δανείων να διαμορφώνεται στα 5,2 δισ. ευρώ και την κάλυψη άλλων αναγκών στα 4,3 δισ. ευρώ. Έτσι, οι τελικές χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου τον επόμενο χρόνο αναμένεται να φτάσουν στα 24 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας δεν ξεπέρασαν το 20% του ΑΕΠ το 2021, κοντά στο μέσο όρο των κρατών της Ευρωζώνης (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος και Ιρλανδία) και θα παραμείνουν αρκετά χαμηλότερα από το 15% το επόμενο διάστημα.

Από την άλλη, σε ό,τι αφορά τις πηγές χρηματοδότησης για το 2022, ο ΟΔΔΗΧ εκτιμά πως οι εισροές από την ΕΚΤ, το RRF, την ΕΤΕπ και το πρόγραμμα SURE θα διαμορφωθούν συνολικά στα 4,2 δισ. ευρώ. Τα κέρδη που θα εκταμιεύσει ο ESM από τα ANFAs και SMPs αναμένεται να φτάσουν τα 1,3 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα φτάσουν τα 0,7 δισ. ευρώ. Παράλληλα, τα ταμειακά διαθέσιμα εκτιμάται πως θα υποχωρήσουν κατά 6,6 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος της φετινής χρονιάς ξεπερνούν τα 31 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη Citi (που συγκαταλέγεται στους βασικούς αναδόχους των ομολογιακών εκδόσεων του Ελληνικού Δημοσίου) η επόμενη έξοδος θα ακολουθήσει τον Μάρτιο με το re-opening του 30ετούς ομολόγου που εκδόθηκε πέρυσι για την άντληση επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ. Η τρίτη έξοδος στις αγορές αναμένεται τον Απρίλιο, μέσω νέου re-opening του 10ετούς ομολόγου του Ιανουαρίου για ακόμη 2 δισ. ευρώ και τον Ιούνιο με re-opening του 5ετούς ομολόγου του Μαΐου του 2021 για 2 δισ. ευρώ. Τέλος τον Οκτώβριο θα ολοκληρωθεί η εκδοτική δραστηριότητα με την πρώτη «πράσινη» έκδοση ομολογιακού τίτλου διάρκειας 15 ή 20 ετών με φόντο την άντληση 2 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έτοιμο για την πρώτη έκδοση χρέους το ελληνικό δημόσιο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider