Με τις ευρωπαϊκές αγορές να υποχωρούν μετά τα αλλεπάλληλα «χτυπήματα» στη Wall Street που δείχνει να έχει φουσκώσει και ειδικότερα στον κλάδο της τεχνολογίας, έτσι και το Χρηματιστήριο έκλεισε στο κόκκινο σήμερα και συγκριτικά σε πιο ήπια επίπεδα σε σχέση με μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.
Σε αυτό το τοπίο υψηλής μεταβλητότητας στις ξένες αγορές και δη στις ευρωπαϊκές που έδειξαν να χάνουν κρίσιμα στηρίγματα, πυροδοτήθηκαν άμεσα πωλήσεις στο Χρηματιστήριο ειδικά από βραχυπρόθεσμους παίκτες και λόγω της υπεραπόδοσης του τελευταίου διαστήματος.
Η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 879 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 940 που διατηρήθηκαν σήμερα και οι 920 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης αποτελούν οι 960 και 970 μονάδες.
Στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 1,58%% στις 942,26 μονάδες και με τον τζίρο στα 102,2 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε απώλειες 1,57% στις 2.277,47 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κατά 1,45% στις 653,63 μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί πως στις δημοπρασίες μαζεύτηκε ένα μέρος των απωλειών.
Μόλις 20 οι μετοχές με θετικό πρόσημο 105 με αρνητικό και 39 αμετάβλητες.
Στις τράπεζες οι υψηλές πιέσεις που πέρασαν κατά την έναρξη της συνεδρίασης εξομαλύνθηκαν εν μέρει με την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 1,16% στα 1,28 ευρώ και με υψηλό όγκο συναλλαγών (31,62 εκατ. τεμάχια), την ΕΤΕ στο -1,82% στα 3,232 ευρώ, τη Eurobank στο -1,34% και στα 0,994 ευρώ, ενώ η Πειραιώς που είχε γυρίσει και σε θετικό πρόσημο έκλεισε με απώλειες 1,83% στα 1,449 ευρώ.
Άμυνες στα βαριά χαρτιά βγήκαν σε ένα βαθμό σε ΟΤΕ, Jumbo και Titan, ενώ από την άλλη ισχυρές πιέσεις πέρασαν σε Viohalco (-2,41%), ElvalHalcor (-3,45%), ΕΛΠΕ (-2,9%), Lamda Development (-2,77%) και Τέρνα Ενεργειακή (-2,71%).
Ευρύτερα το ταμπλό κοκκίνισε με τα mid caps να μπαίνουν επίσης στο μάτι των πωλητών καθώς μόλις τρεις μετοχές έκλεισαν με θετικό πρόσημο (ΕΥΑΘ, Intrakat, Autohellas).
Στο κόκκινο η Παπουτσάνης με απώλειες 4,61%, η Κρι Κρι στο -3,29%, η ΑΒΑΞ στο 3,15% και η Intracom στο 3,04%.
Αναφορικά με τις προοπτικές των δύο εγχώριων διυλιστηρίων, η Goldman Sachs έθεσε σύσταση «buy» για τη μετοχή της Motor Oil αυξάνοντας την τιμή στόχο στα 19,50 ευρώ από 18,50 προηγουμένως, ενώ υποβαθμίζει σε «ουδέτερη» τη σύσταση για τα ΕΛΠΕ διατηρώντας την τιμή στόχο στα 7,50 ευρώ.
Παράλληλα, τις κορυφαίες επιλογές της για το 2022 παρέθεσε η Pantelakis Securities, τονίζοντας πως όταν ο κόσμος προετοιμάζεται για τη «μεγάλη σύσφιξη» νομισματικής πολιτικής, η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα διαφορετικό σημείο στον οικονομικό κύκλο.
Όπως επισημαίνει, δεν είναι απλώς μια κυκλική ανάκαμψη από το πλήγμα της πανδημίας, με το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου να είναι ήδη πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Το πιο σημαντικό ωστόσο, είναι χώρα που πρόκειται να ξεκινήσει έναν νέο πολυετή κύκλο ανάπτυξης, με μια «χιονοστιβάδα» εισροών ευρωπαϊκών πόρων (82 δισ. ευρώ, ή 45% του ΑΕΠ 2019, έως το 2027, ιδίως από το NGEU).
Ταυτόχρονα, οι μέχρι τώρα παράγοντες που δυσχέραιναν την τροχιά της οικονομίας έχουν πλέον μείνει πίσω. Οι ισολογισμοί του ιδιωτικού τομέα έχουν βελτιωθεί σημαντικά, ενώ, το πιο σημαντικό, οι τράπεζες έχουν πλέον ολοκληρώσει τη διαδικασία επούλωσης των πληγών του παρελθόντος και πρόκειται να διαδραματίσουν αναπόσπαστο ρόλο στη μόχλευση των κεφαλαίων του RRF.
Επιπλέον, μέσω της αυξημένης ευελιξίας στη διαδικασία επανεπένδυσης των λήξεων στο PEPP, η ΕΚΤ έχει ουσιαστικά επεκτείνει το «put» για την ελληνική χρηματοδότηση, ενώ η χώρα πρόκειται να επιτύχει στις αρχές του επόμενου έτους το «ιερό δισκοπότηρο» μιας αξιολόγησης ώστε να αναρριχηθεί στο investment grade (για πρώτη φορά στο πάνω από μια δεκαετία). Τέλος, δεν υπάρχουν πραγματικοί πολιτικοί κίνδυνοι: αν μη τι άλλο, οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα παρόμοιο αποτέλεσμα με το status quo όποτε γίνουν οι εκλογές.
Η Pantelakis Securities προτιμά από τους τραπεζικούς τίτλους της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank με τιμές στόχους στα 4,40 ευρώ και τα 1,70 ευρώ.
Από τους υπόλοιπους ξεχωρίζει, τη μετοχή της ΔΕΗ με τιμή στόχο στα 14,50 ευρώ, τη Mytilineos στα 22 ευρώ τιμή στόχο, τη Jumbo στα 21 ευρώ, την Τέρνα Ενεργειακή στα 16,50 ευρώ και τέλος τη Lamda Development με τιμή στόχο στα 13,20 ευρώ.
Ο Μάνος Χατζηδάκης υπ. ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακής, αναφέρει πως «τεχνικά, η συσσώρευση στην ζώνη των 950 μονάδων αποφόρτισε τους ταλαντωτές οι οποίοι πλέον κινούνται κάτω από τις υπεραγορασμένες περιοχές.
Η διόρθωση αυτή δεν στοίχησε στο Γενικό Δείκτη, αντιθέτως η αγορά έδειξε περισσότερο διάθεση κατοχύρωσης επιπέδων κρατώντας μεγάλη απόσταση από τα επίπεδα στα οποία κινούνται οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών.
Αν και δεν σημειώθηκε νεότερο υψηλό αυτή την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης είδε υψηλότερο σε κλείσιμο την Πέμπτη. Ακόμα και στην συνεδρίαση της Παρασκευής δεν πληρώθηκαν τιμές αισθητά χαμηλότερα των 940 μονάδων παρόλα αυτά η διόρθωση έβγαλε τζίρο, ένδειξη της αύξησης της προσφοράς. Όσο η αγορά κρατιέται σε απόσταση από τις 905 μονάδες το ανοδικό σενάριο είναι σε ισχύ. Η διαφυγή πάντως πάνω από τις 960 μονάδες ενδεχομένως να χρειαστεί λίγο χρόνο ακόμα, με την συνέχιση της συσσώρευσης. Η συνέχιση της πλάγιας κίνησης συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες την ερχόμενη εβδομάδα με τον διεθνή παράγοντα να έχει τον πρώτο λόγο στην κατεύθυνσή της αγοράς.