Deutsche Bank: Γιατί η ΕΚΤ αλλάζει πλεύση στο «καράβι» της Ευρωζώνης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Deutsche Bank: Γιατί η ΕΚΤ αλλάζει πλεύση στο «καράβι» της Ευρωζώνης
Αλλαγή πλεύσης στο «καράβι» της Ευρωζώνης αναμένεται να σημάνει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ το επόμενο διάστημα, νιώθοντας την πίεση του πιο επίμονα υψηλού πληθωρισμού, αλλά και των «επιθετικότερων» χειρισμών της Fed.

Αλλαγή πλεύσης στο «καράβι» της Ευρωζώνης αναμένεται να σημάνει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ το επόμενο διάστημα, νιώθοντας την πίεση του πιο επίμονα υψηλού πληθωρισμού, αλλά και των «επιθετικότερων» χειρισμών της Fed, κάτι που είχε επισημάνει στις αρχές του έτους το insider.gr (Το «stress test» στα ελληνικά ομόλογα και ο ανηφορικός δρόμος των κεντρικών τραπεζών).

Κάπως έτσι, η Deutsche Bank θέτει σε μια πιο εμπροσθοβαρή και «επιθετική» βάση τις αυξήσεις στα επιτόκια από την ΕΚΤ, με αφετηρία πλέον τον Δεκέμβριο του 2022 και στις 25 μ.β έναντι προηγούμενης εκτίμησης για αύξηση κατά 10 μ.β τον Δεκέμβριο του 2023. Ο γερμανικός συνεχίζει να εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο και θα υποχωρήσει σημαντικά το 2022. Το ερώτημα ωστόσο έγκειται στο πόσο υποχωρεί και πού θα βρεθεί. Μετά τα πρόσφατα δεδομένα του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, η Deutsche Bank αναμένει πλέον μια πιο «ρηχή» υποχώρηση του πληθωρισμού και ένα υψηλότερο κατώτατο όριο. Ως αποτέλεσμα, οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις του οίκου για τον πληθωρισμό πληρούν τις προϋποθέσεις αύξησης του «triple lock» της ΕΚΤ στο τέλος αυτού του έτους. Το «triple lock» βασίζεται στο ότι: (1) η εκτίμηση του επίσημου ΕνΔΤΚ θα πρέπει να φτάσει το 2% «αρκετά μπροστά» από το τέλος του τριετούς προβλεπόμενου ορίζοντα, (2) η εκτίμηση του επίσημου πληθωρισμού θα πρέπει να παραμείνει «ανθεκτικά» στο 2% μέχρι το τέλος του τριετούς προβλεπόμενου ορίζοντα και (3) ο προβλεπόμενος ή ο τρέχον δομικός πληθωρισμός να είναι «επαρκώς προχωρηµένος» ώστε να είναι συνεπής µε τον ΕνΔΤΚ που σταθεροποιείται στο 2%.

Η Deutsche Bank αύξησε τις μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό μέσω τριών σημείων από τον πολύ χαμηλότερο στόχο, του 1,2% που είχε θέσει, σε ένα στόχο στο 2%. Κάθε αύξηση αντικατόπτριζε ένα στοιχείο αλλαγής καθεστώτος. Συγκεκριμένα, ο γερμανικός οίκος πρόσθεσε επιπλέον 0,2% στη βάση των πιο επίμονων προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και της ταχύτερης αποπαγκοσμιοποίησης, επιπλέον 0,2% ώστε να αντικατοπτρίζει την τιμολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την «πράσινη» μετάβαση, και ακόμη 0,4% για την αποτύπωση της πιο «στενής» αγοράς εργασίας, του υψηλότερου πληθωρισμού μισθών και της ταχύτερης μετάβασης από αυτόν τον πληθωρισμό προς τις τιμές των υπηρεσιών.

Παράλληλα, με βάση την πολύ ισχυρή δυναμική που παρατηρείται στα βασικά αγαθά πέρα από την κατηγορία των διαρκών αγαθών, η Deutsche Bank αυξάνει επίσης τις εκτιμήσεις της για τη δυναμική των τιμών στην κατηγορία των ενδιάμεσων αγαθών. Αυτό συνεπάγεται μια επιπλέον αύξηση 10 μ.β στον ΕνΔΤΚ της εκτίμησής της για το 2022.

Συνολικά, ο γερμανικός οίκος αναμένει πως ο συνολικός πληθωρισμός θα φτάσει το 4% σε ετήσια βάση το 2022 (προηγουμένως 3,6%) και στο 2,1% το 2023 (από 1,8% προηγουμένως). Αξίζει να σημειωθεί πως αυτές οι εκτιμήσεις είναι σημαντικά υψηλότερες από το consensus (οι νέες προβλέψεις της Deutsche Bank βρίσκονται στο υψηλότερο άκρο του εύρους του consensus) αλλά και από την εικόνα της ΕΚΤ. Το consensus αναμένει πληθωρισμό στο 3,1% και 1,6% για το 2022 και το 2023 αντίστοιχα, ενώ η ΕΚΤ στο 3,2% και στο 1,8%. Επιπλέον, η Deutsche Bank εκτιμά ότι ο δομικός πληθωρισμός θα κινηθεί στο 2,2% το 2022 (2% προηγουμένως) και στο 1,8% το 2023 (από 1,6% προηγουμένως).

Στο σκέλος των επιτοκίων, η Deutsche Bank αναμένει αυξήσεις ανά τρίμηνο και κατά 25 μ.β στο επιτόκιο καταθέσεων από τον Δεκέμβριο του 2022 έως ότου τα επιτόκια φτάσουν το +0,5% τον Σεπτέμβριο του 2023, ακολουθούμενα από λιγότερο συχνές αυξήσεις. Το νέο guidance σημαίνει ότι η ΕΚΤ αντιδρά ήδη καθυστερημένα στον πληθωρισμό. Μόλις η ΕΚΤ αρχίσει να σφίγγει το πλαίσιο νομισματικής πολιτικής, θα νιώθει πιο άνετα ώστε να σφίγγει συχνά (μία φορά το τρίμηνο). Παράλληλα, η απειλή για τον πληθωρισμό μπορεί να είναι χαμηλότερη στη ζώνη του ευρώ, αλλά καθώς οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό αυξάνονται αυξάνονται επίσης οι προσδοκίες για τον ρυθμό σύσφιξης. Αφού το επιτόκιο καταθέσεων φτάσει στο 0,5%, η Deutsche Bank αναμένει ότι η συχνότητα των αυξήσεων θα επιβραδυνθεί φτάνοντας στο 1% στο τέλος του 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider