Νευρικότητα εν μέσω χαμηλής ορατότητας ήταν το αίσθημα που επικράτησε στους επενδυτικούς κύκλους την Τρίτη, με το Χρηματιστήριο να βγάζει εκ νέου σημαντικές άμυνες παρά τη σημαντική υποχώρηση δεικτοβαρών τίτλων. Παράλληλα, τα χαρτοφυλάκια δείχνουν να αποτιμούν και τις κινήσεις στα κρατικά ομόλογα όσο και στην εγχώρια πολιτική σκηνή με φόντο τις κάλπες.
Ευρύτερα, όπως επισήμανε το insider.gr, το πλαίσιο που διαμόρφωσαν στην παγκόσμια οικονομία και στις αγορές οι κεντρικές τράπεζες μέσω της άνευ προηγουμένου τόνωσης αρχίζει να φθείρεται, με τη Fed και τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες να δίνουν μάχη στην προσπάθεια τους να ελέγξουν το μέγεθος μιας σταδιακής και προδιαγεγραμμένης φθοράς και κυρίως να αποφύγουν μια επανάληψη ενός σκηνικού κατάρρευσης τύπου Lehman Brothers, με «αλυσιδωτές» αντιδράσεις. Το εγχείρημα κρίνεται ιδιαίτερα υψηλού ρίσκου (i) σε ένα περιβάλλον υψηλών και επίμονων πληθωριστικών πιέσεων, (ii) με επιβράδυνση της αναπτυξιακής δυναμικής και με τη σκυτάλη να περνά στη δημοσιονομική προσαρμογή, (iii) με την πανδημία να παραμένει όπως και μέρος των περιοριστικών μέτρων, (iv) τις πιέσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες να μην εξομαλύνονται πλήρως, (v) τις εντάσεις στο γεωπολιτικό σκέλος να κλιμακώνονται περαιτέρω με φόντο κυρίως την Ουκρανία και (vi) τις ΗΠΑ να βαδίζουν μέσω πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας προς τις ενδιάμεσες εκλογές. Από αυτή λοιπόν την «βεντάλια» αλληλοσυνδεόμενων κινδύνων μπορεί να προκληθεί η αρχή για περαιτέρω κλυδωνισμούς στο ήδη τρεμάμενο οικονομικό οικοδόμημα.
Για την εγχώρια αγορά, η εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς, η MSCI θα ανακοινώσει αύριο το βράδυ τις τριμηνιαίες αλλαγές τους δείκτες της. Να σημειωθεί πως ψηλές πιθανότητες για ένταξη της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας στο δείκτη MSCI Greece Standard, διατηρεί η Morgan Stanley, όπως και για τη διαγραφή της Jumbo, προς το εξαμηνιαίο rebalancing το Μάιο.
Η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 885 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 920 μονάδες και σημείο αντίστασης οι 960 μονάδες. Στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,42% στις 942,06 μονάδες με τον τζίρο στα 115,7 εκατ. ευρώ.
Πλήθος πακέτων πέρασαν στις τράπεζες με το συνολικό ύψος να φτάνει τα 20,32 εκατ. ευρώ.
Στις τράπεζες, οι υψηλές προσφορές που υπήρξαν στο πρώτο μισό της συνεδρίασης κατάφεραν να απορροφηθούν σε ένα βαθμό στην Εθνική που έκλεισε με πτώση 0,92% στα 3,567 ευρώ. Ανοδικά κινήθηκε η Eurobank με κέρδη 0,94% στα 1,07 ευρώ ενώ υπεραπέδωσαν σημαντικά τόσο η Alpha Bank με κέρδη 3,72% στα 1,3795 ευρώ και η Πειραιώς στο 2,93% και τα 1,51 ευρώ.
Από την άλλη, γκάζι πάτησε εκ νέου η μετοχή του ΟΠΑΠ με κέρδη 3,47% στα 13,42 ευρώ ενώ σημαντικά αντίβαρα για τους αγοραστές ήταν η Jumbo (+1,76%) και o OTE (1,7%).
Από την άλλη, ρευστοποιήσεις καταγράφηκαν εκ νέου στη μετοχή της ΔΕΗ με απώλειες 2,49% σήμερα και 12,34% από τις αρχές του έτους, φτάνοντας στα 8,24 ευρώ.
Πιέσεις πέρασαν επίσης σε Titan (-1,59%), Ελλάκτωρ (-1,56%), Viohalco (-1,82%), ΕΛΠΕ (-1,66%) και Lamda (-1,43%).
Στο κόκκινο ως επί το πλείστον η μεσαία κεφαλαιοποίηση με την ΕΥΑΘ, την Ευρ. Πίστη, την Κρι Κρι, την Autohellas και την Profile να είναι αυτές που διασώθηκαν.
Υψηλές απώλειες για Reds (-3,37%), Intracom (-2,85%), Cenergy (-2,38%) και Intrakat (1,83%).