Οι ευρωαγορές υποχωρούν σημαντικά μετά από τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ευρωαγορές υποχωρούν σημαντικά μετά από τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία
Η ανησυχία των επενδυτών εστιάζεται στις ανταπαντήσεις της Μόσχας προς τις κυρώσεις της Δύσης

Τελευταία ενημέρωση 11.18

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο των εξελίξεων σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και των πρώτων ισχυρών οικονομικών κυρώσεων από τις χώρες της Δύσης προς τη Ρωσία.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Βρετανία και Καναδάς ανακοίνωσαν τον αποκλεισμό ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα Swift, που αφορά πάνω από 11.000 τράπεζες που πραγματοποιούν συναλλαγές σε 200 περιοχές του κόσμου. Σε αυτό το πλαίσιο, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα πως αυξάνει τα επιτόκια της στο 20%, με στόχο την προστασία της ρωσικής οικονομίας από τις κυρώσεις της Δύσης.

Πλέον, η ανησυχία των επενδυτών εστιάζεται στις ανταπαντήσεις της Μόσχας προς τις κυρώσεις της Δύσης, με τη Ρωσία να μπορεί να επιφέρει σημαντικά πλήγματα στο κομμάτι της ενέργειας προς τις χώρες της Ευρώπης.

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 1,20% στις 448,08 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 διολισθαίνει 2,18% στις 3.884 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 πέφτει 1,05% στις 7.411 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 1,92% στις 14.286 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει απώλειες 2,06% στις 6.617 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί 1,94% στις 25.266 μονάδες και στη Μαδρίτη ο IBEX 35 χάνει 1,08% στις 8.400 μονάδες.

Ισχυρές απώλειες στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις αγορές της κεντρικής Ευρώπης κατέγραψαν βουτιά έως 5% σήμερα, με το ουγγρικό φιορίνι να υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο καθώς επενδυτές αναζητούν ασφαλή περιουσιακά στοιχεία ύστερα από τις νέες σκληρές κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία.

Οι περισσότερες χώρες της κεντρικής Ευρώπης συνορεύουν με την Ουκρανία και δέχονται πλήθος προσφύγων που εγκαταλείπουν τη χώρα ύστερα από τη ρωσική εισβολή.

Τα χρηματιστήρια στην κεντρική Ευρώπη ξεκίνησαν τη συνεδρίαση με απώλειες 2-5%, με τις μετοχές των τραπεζών να υποχωρούν πάνω από 9%. Ο δείκτης αναφοράς στο χρηματιστήριο της Βουδαπέστης σημείωνε τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των αντίστοιχων δεικτών στις αγορές της κεντρικής Ευρώπης, με πτώση 3,7%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ουγγρικό φιορίνι παρέτεινε τις απώλειες του και υποχώρησε στο χαμηλό ρεκόρ των 372,50 έναντι του ευρώ. Το πολωνικό ζλότι και η τσέχικη κορώνα υποχώρησαν νωρίτερα κατά 1,2%.

Μάκρο

Απρόσμενη αύξηση παρουσίασε ο πληθωρισμός στην Ισπανία για τον Φεβρουάριο, σύμφωνα τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός -εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης- διαμορφώθηκε στο 7,5% από 6,2% τον Φεβρουάριο του 2021 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν να φτάσει στο 7%.

Η εικόνα στην Ασία

Θετικό κλίμα επικράτησε για την πρώτη μέρα της εβδομάδας στις μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei κέρδισε 0,19% στις 26.526 μονάδες, στην Αυστραλία ο ASX/200 ενισχύθηκε 0,73% στις 7.049 μονάδες, στη Νότια Κορέα ο Kospi ανέβηκε 0,84% στις 2.699 μονάδες, στην ηπειρωτική Κίνα ο Shenzhen Composite ανέβηκε 0,32% στις 13.455 μονάδες και στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng απώλεσε 0,33% στις 22.692 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συντριβή για τις ρωσικές εταιρείες στο χρηματιστήριο του Λονδίνου - Απώλειες έως και 74%

gazzetta
gazzetta reader insider insider