Σε υψηλό εννέα ετών το πετρέλαιο - Προς τα 120 δολάρια οδεύει το Brent

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε υψηλό εννέα ετών το πετρέλαιο - Προς τα 120 δολάρια οδεύει το Brent
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 113,28 δολάρια και το Brent στα 115,52 δολάρια.

Συνεχίζεται το ράλι στις τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη, με το Brent να κινείται πάνω από τα 115 δολάρια το βαρέλι, καθώς η διαταραχή του εμπορίου και τα προβλήματα στη ναυτιλία από τις ρωσικές κυρώσεις λόγω της κρίσης στην Ουκρανία προκάλεσαν ανησυχίες για την προσφορά, ενώ τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ έπεσαν στα χαμηλά πολλών ετών.

Οι τιμές έλαβαν ώθηση ύστερα από τον τελευταίο γύρο κυρώσεων των ΗΠΑ στον ρωσικό τομέα διύλισης , κάτι που πυροδότησε ανησυχίες ότι οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν στη συνέχεια.

Μέχρι στιγμής, η Ουάσιγκτον έχει σταματήσει να στοχεύει τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν σταθμίζει τις επιπτώσεις στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου και στις τιμές ενέργειας των ΗΠΑ.

Η ANZ της Αυστραλίας αύξησε τη βραχυπρόθεσμη πρόβλεψή της για πετρέλαιο στα 125 δολάρια το βαρέλι, προσθέτοντας ότι οι ελλείψεις εφοδιασμού ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω.

Η Ρωσία είναι ο τρίτος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Οι ρωσικές εξαγωγές αργού και πετρελαϊκών προϊόντων έφτασαν τα 7,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Δεκέμβριο, όπως ανέφερε ο οργανισμός.

Η ανοδική πορεία των τιμών ενισχύεται και από την πολιτική του ΟΠΕΚ+, ο οποίος παραμένει φειδωλός στην αποδέσμευση αποθεμάτων. Τα κράτη μέλη του καρτέλ, στη συνεδρίαση της Τετάρτης αποφάσισαν να διατηρήσουν αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα τον Μάρτιο παρά την άνοδο των τιμών, αγνοώντας την κρίση στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους και απορρίπτοντας τις εκκλήσεις των καταναλωτών για περισσότερο αργό.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) θα επισκεφθεί την Τεχεράνη το Σάββατο, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν του 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις.

Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ συνέχισαν να μειώνονται. Οι δεξαμενές στο βασικό κόμβο αργού πετρελαίου στο Cushing της Οκλαχόμα ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2018, ενώ τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ έπεσαν σε χαμηλό σχεδόν 20 ετών.

Την Πέμπτη το πρωί (10:05 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 113,28 δολάρια σημειώνοντας άνοδο κατά 2,50% και το Brent στα 115,52 δολάρια σημειώνοντας άνοδο κατά 2,42%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπάιντεν: Δεν αποκλείεται η απαγόρευση εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Ο πόλεμος γύρω από το πετρέλαιο και ο φόβος για συνέχιση του ράλι

Σε πολυετή υψηλά το πετρέλαιο και νέα άνοδος για το φυσικό αέριο στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider