Ο πόλεμος γύρω από το πετρέλαιο και ο φόβος για συνέχιση του ράλι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο πόλεμος γύρω από το πετρέλαιο και ο φόβος για συνέχιση του ράλι
«Πόλεμος» φαίνεται να διεξάγεται και στις αγορές εμπορευμάτων, με φόντο την κλιμάκωση των επιθέσεων στα ουκρανικά εδάφη από τη Ρωσία αλλά και το ισχυρό πλέγμα κυρώσεων από τη μεριά της Δύσης και της ΕΕ.

«Πόλεμος» φαίνεται να διεξάγεται και στις αγορές εμπορευμάτων, με φόντο την κλιμάκωση των επιθέσεων στα ουκρανικά εδάφη από τη Ρωσία αλλά και το ισχυρό πλέγμα κυρώσεων από τη μεριά της Δύσης και της ΕΕ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ο κύριος «μοχλός» ανόδου των τιμών πετρελαίου επί του παρόντος, αλλά καθώς η αγορά πετρελαίου να είναι αρκετά «στενή», η έλλειψη προσφοράς συμβάλλει επίσης στην περαιτέρω ανοδική πορεία του «μαύρου χρυσού».

Επιπλέον, η τελευταία συνεδρίαση του OPEC+ που ξεκίνησε χθες και συνεχίζεται σήμερα, αναμένεται να οδηγήσει σε μια ελάχιστη έως μηδαμινή πρόσθετη προσφορά και υπό αυτόν τον παράγοντα που προστίθεται στους υπόλοιπους, η τιμή του πετρελαίου θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ανακοίνωσαν χθες πως θα απελευθερώσουν 60 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά τους αποθέματα για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της τρέχουσας έλλειψης.

Ωστόσο, με την παγκόσμια ζήτηση να κινείται περίπου στα 96 εκατ. βαρέλια ημερησίως, η απελευθέρωση αυτών των αποθεμάτων δεν έχει καμία επίδραση στην τιμή, βοηθώντας μερικώς στην αντιστάθμιση των προσωρινών διαταραχών. Το 2011, όταν διακόπηκε η προσφορά λιβυκού πετρελαίου, αυτό που τελικά ηρέμησε την αγορά δεν ήταν η απελευθέρωση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου, αλλά η αύξηση της προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία, όπως σημειώνουν οι στρατηγικοί αναλυτές της UBS.

Σε ότι αφορά το ρωσικό πετρέλαιο (Ουράλ) έχει φτάσει να διαπραγματεύεται με τεράστιο discount έως και 8 δολάρια το βαρέλι έναντι του Brent, με τα διυλιστήρια και τους traders να απομακρύνονται και να διακόπτουν τις αγορές ρωσικού αργού υπό τον φόβο μελλοντικών κυρώσεων. Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός και δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο. Αντιπροσωπεύει περίπου το 11,5% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και, σύμφωνα με τη Διεθνής Οργάνωση Ενέργειας, εξάγει 5 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως και 2,85 εκατ. βαρέλια πετρελαϊκών προϊόντων ημερησίως.

Τεχνικά, το μηνιαίο διάγραμμα της τιμής του Brent δείχνει πως βρίσκεται στη μέση ενός πολυετούς πλάγιου εύρους που παρατηρήθηκε μεταξύ Ιανουαρίου 2011 και Οκτωβρίου 2014. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν στις αρχές του 2011 εξαιτίας της πολιτικών αναταραχών στην Αίγυπτο, τη Λιβύη και το Μπαχρέιν και ξεπέρασαν τον Μάρτιο του 2012 τα 128 δολάρια το βαρέλι περίπου.

Από την άλλη, στο ημερήσιο, το πετρέλαιο δείχνει να ξεφεύγει από το ανοδικό κανάλι με τους τρεις απλούς ΚΜΟ 30, 90 και 200 να παραμένουν σε ανοδικό μοτίβο, και το μόνο αρνητικό δεδομένο να αποτυπώνεται στην ακραία ένδειξη υπεραγοράς από τον δείκτη CCI.

Να σημειωθεί πως πρόσφατα η Goldman Sachs ως αποτέλεσμα της (i) διαρκούς υποκατάστασης του φυσικού αερίου με πετρέλαιο λόγω των υψηλότερων τιμών και (ii) με δεδομένη τη χαμηλή πιθανότητα επανενεργοποίησης των διαδικασιών για τον αγωγό Nord Stream 2 αύξησε τις εκτιμήσεις του για την τιμή του πετρελαίου σε βραχυπρόθεσμη βάση (τρεις μήνες από τώρα) στα 125 δολάρια το βαρέλι εάν μια συμφωνία με το Ιράν καταρρεύσει και οι «σκιώδεις κυρώσεις» επιμείνουν.

Η UBS από τη μεριά της συνεχίζει να συμβουλεύει τους επενδυτές που θέλουν να αναλάβουν πρόσθετο ρίσκο να προσθέτουν long θέσεις σε μακροχρόνια συμβόλαια πετρελαίου Brent.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider