H έκρηξη αισιοδοξίας που προκάλεσε η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές έχει πλέον ξεφουσκώσει, καθώς οι Αμερικανοί σταθμίζουν την επίδραση των δασμών και άλλων επιθετικών κινήσεων του προέδρου για την αναμόρφωση της κυβέρνησης και της οικονομίας.
Έρευνα για το καταναλωτικό κλίμα δείχνει πως αυτό έπεσε σε χαμηλό 29 μηνών και στο 57,6 τον Μάρτιο, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Ο δείκτης ήταν στο 64,7 τον Φεβρουάριο.
Η χρηματιστηριακή αγορά έχει υποχωρήσει απότομα, μετά τους κλονισμούς που προκάλεσαν οι δασμοί του προέδρου Τραμπ, αλλά και την επαναφορά των συζητήσεων για την πιθανότητα ύφεσης στην αμερικανική οικονομία. Ο επίμονος πληθωρισμός και οι υψηλές τιμές των αυγών έχουν φουντώσει επιπλέον τις ανησυχίες.
«Πολλοί καταναλωτές ανέφεραν το υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας σχετικά με την πολιτική και άλλους οικονομικούς παράγοντες», δήλωσε η Joanne Hsu, διευθύντρια της έρευνας. «Οι συχνές περιστροφές στις οικονομικές πολιτικές καθιστούν πολύ δύσκολο για τους καταναλωτές να προγραμματίσουν για το μέλλον, ανεξάρτητα από τις πολιτικές προτιμήσεις του καθενός» τονίζει.