Εκτός MSCI και FTSE Russell οι ρωσικές μετοχές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκτός MSCI και FTSE Russell οι ρωσικές μετοχές
Εκτός MSCI Inc. και FTSE Russell τίθενται οι ρωσικές μετοχές, καθώς η απομόνωση της Ρωσίας διευρύνεται και στη χρηματιστηριακή αγορά. 

Εκτός MSCI Inc. και FTSE Russell τίθενται οι ρωσικές μετοχές, καθώς η απομόνωση της Ρωσίας διευρύνεται και στη χρηματιστηριακή αγορά.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων στην αγορά βλέπει τη ρωσική αγορά ως «μη επενδύσιμη» και οι τίτλοι της θα αφαιρεθούν από τους δείκτες των αναδυόμενων αγορών από τις 9 Μαρτίου, ανακοίνωσε η MSCI. Παράλληλα, η FTSE Russell θα διαγράψει στοιχεία της Ρωσίας στις 7 Μαρτίου.

Όπως είχε δηλώσει ανώτατο στέλεχος της MSCI στο Reuters, η αφαίρεση των ρωσικών μετοχών από δείκτες είναι το «φυσικό επόμενο βήμα». «Δεν θα ήταν λογικό να συνεχίσουμε να συμπεριλαμβάνουμε ρωσικούς τίτλους εάν οι πελάτες και οι επενδυτές μας δεν μπορούν να συναλλάσσονται στην αγορά», δήλωσε στο Reuters ο Δημήτρης Μελάς, επικεφαλής του διεθνούς τμήματος έρευνας μετοχών και πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Δεικτών της MSCI.

Οι δεσμοί της Ρωσίας με τις παγκόσμιες αγορές κόβονται με τα συναλλαγματικά της αποθέματα παγωμένα έπειτα από την εισβολή της στην Ουκρανία, ενώ οι έλεγχοι κεφαλαίων από τη Μόσχα και η απαγόρευση σε ξένους να πωλούν τίτλους έκλεισαν και την έξοδο για τους διεθνείς επενδυτές. Το τελευταίο χτύπημα έρχεται καθώς οι αγοραστές αποφεύγουν τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου και εταιρείες όπως η Shell Plc αποχωρούν.

Την ίδια ώρα, ακόμα ένα χτύπημα ήρθε από τους οίκους αξιολόγησης Fitch και Moody's, που προχώρησαν σε υποβάθμιση κατά έξι βαθμίδες του ρωσικού αξιόχρεου στην κατηγορία «junk», εκτιμώντας πως οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση και τη ΕΕ θέτουν υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της Ρωσία να εξυπηρετήσει το χρέος της και θα αποδυνάμωσαν την οικονομία.

Σημειώνεται πως το Χρηματιστήριο της Μόσχας παραμένει κλειστό για τέταρτη ημέρα, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 1998.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη, το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ανέστειλε από το trading όλους τους ρωσικούς τίτλους που διαπραγματεύονταν σε αυτήν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα ρωσικά ομόλογα ανάβουν φωτιά στις τράπεζες της ΕΕ – Μικρή η ελληνική έκθεση

Η Ρωσία απαγορεύει και την πληρωμή κουπονιών ομολόγων στους ξένους επενδυτές

gazzetta
gazzetta reader insider insider