Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008 το πετρέλαιο - Εκτοξεύτηκε στα 130 δολάρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008 το πετρέλαιο - Εκτοξεύτηκε στα 130 δολάρια
Κατά περισσότερο από 8% εκτοξεύτηκε το αμερικανικό αργό καθώς η αγορά εξακολουθεί να αντιδρά στις διαταραχές που προκαλεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά και η πιθανότητα να απαγορευτούν οι εισαγωγές ρωσικού αργού και φυσικού αερίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:42

Πάνω από 6% ενισχύεται το αμερικανικό αργό καθώς η αγορά εξακολουθεί να αντιδρά στις διαταραχές που προκαλεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά και η πιθανότητα να απαγορευτούν οι εισαγωγές ρωσικού αργού και φυσικού αερίου.

Το WTI ξεπερνά τα 122 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 6%, ενώ νωρίτερα έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2008. Προς στιγμήν η τιμή άγγιξε τα 130 δολάρια το βαρέλι την Κυριακή το βράδυ και τα 139 δολάρια στις συναλλαγές στην Ασία.

Το Brent βρέθηκε να ενισχύεται σχεδόν 6% στα 130 δολ. το βαρέλι -επίσης στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

«Το πετρέλαιο ενισχύεται με φόντο την προοπτική πλήρους εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και τα προϊόντα του», εξηγεί στο CNBC ο John Kilduff της Again Capital. «Οι ήδη υψηλές τιμές βενζίνης θα συνεχίσουν να αυξάνονται».

Πετρέλαιο 200 δολαρίων;

Κάποιοι traders θεωρούν ότι η τιμή του πετρελαίου θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, με ορισμένους να τοποθετούν στοιχήματα χαμηλού κόστους στο σενάριο τα futures να φτάσουν πάνω από τα 200 δολάρια πριν τα τέλη Μαρτίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζουν την πιθανότητα να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ως απάντηση για την εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε χθες ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

«Συζητάμε με τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους μας ώστε να εξετάσουμε, συντονισμένα, την ιδέα απαγόρευσης εισαγωγής του ρωσικού πετρελαίου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι επαρκούν τα αποθέματα στις παγκόσμιες αγορές», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Μπλίνκεν.

Οι αναλυτές της Bank of America σημειώνουν ότι εάν αποκοπεί το μεγαλύτερο μέρος των πετρελαϊκών εξαγωγών της Ρωσίας, θα υπάρξει έλλειμμα 5 εκατομμυρίων βαρελιών και αυτό σημαίνει ότι οι τιμές θα διπλασιαστούν από τα 100 στα 200 δολάρια το βαρέλι. Οι αναλυτές της JPMorgan εκτίμησαν αυτή την εβδομάδα ότι το πετρέλαιο μπορεί να φτάσει τα 185 δολάρια το βαρέλι το τρέχον έτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Οι ΗΠΑ εξετάζουν την απαγόρευση χωρίς τους συμμάχους

gazzetta
gazzetta reader insider insider