Άνοδος πάνω από 3% για το πετρέλαιο, υπό τις συζητήσεις για ενεργειακό εμπάργκο από τη Ρωσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοδος πάνω από 3% για το πετρέλαιο, υπό τις συζητήσεις για ενεργειακό εμπάργκο από τη Ρωσία
ΗΠΑ, Ευρώπη και Βρετανία εξετάζουν την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου ενισχύθηκαν, με το αμερικανικό αργό να κερδίζει πάνω από 3%, καθώς ΗΠΑ, Ευρώπη και Βρετανία εξετάζουν την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου.

Το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate, παράδοσης Απριλίου σημείωσε άνοδο 3,72 δολάρια ή 3,2%, στα 119,40 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό ήταν το υψηλότερο κλείσιμο από τον Σεπτέμβριο του 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία του FactSet. Το Brent ανήλθε στα 123,21 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 5,10 δολαρίων, ή 4,3%, έχοντας φτάσει νωρίτερα στα 139,13 δολάρια. η τιμή κλεισίματος ήταν η υψηλότερη από τον Απρίλιο του 2012.

Είναι πιθανό ότι ο ρωσικός ενεργειακός εφοδιασμός στην Ευρώπη θα μπορούσε να μειωθεί και από τις δύο πλευρές, δήλωσε ο Jon Maier, επικεφαλής επενδύσεων στην Global X. «Ο βραχυπρόθεσμος αντίκτυπος θα ήταν οδυνηρός για την Ευρώπη λόγω της έλλειψης διαθεσιμότητας καυσίμων καθώς και της αυξημένης τιμολόγησης», είπε στο MarketWatch μέσω email.

Πετρέλαιο 200 δολαρίων;

Κάποιοι traders θεωρούν ότι η τιμή του πετρελαίου θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, με ορισμένους να τοποθετούν στοιχήματα χαμηλού κόστους στο σενάριο τα futures να φτάσουν πάνω από τα 200 δολάρια πριν τα τέλη Μαρτίου.

Οι αναλυτές της Bank of America σημειώνουν ότι εάν αποκοπεί το μεγαλύτερο μέρος των πετρελαϊκών εξαγωγών της Ρωσίας, θα υπάρξει έλλειμμα 5 εκατομμυρίων βαρελιών και αυτό σημαίνει ότι οι τιμές θα διπλασιαστούν από τα 100 στα 200 δολάρια το βαρέλι. Οι αναλυτές της JPMorgan εκτίμησαν αυτή την εβδομάδα ότι το πετρέλαιο μπορεί να φτάσει τα 185 δολάρια το βαρέλι το τρέχον έτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider