Με το δεξί στην εβδομάδα το Χρηματιστήριο - Νέο ράλι για τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με το δεξί στην εβδομάδα το Χρηματιστήριο - Νέο ράλι για τράπεζες
Νέο γκάζι στις τράπεζες με το σήμα της Eurobank. Ισχυρό μέρισμα από τον ΟΠΑΠ αναμένει η Eurobank Equities.

Τελευταία ενημέρωση 14:05

Το νήμα από την Παρασκευή πιάνει το Χρηματιστήριο βγάζοντας εκ νέου αντίδραση με οδηγό της ανοδικής κίνησης τις τράπεζες.

Ώθηση στην αγορά δίνει στο μεταξύ, ο νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 10:30 ώρα Κιέβου (και Ελλάδας) μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ο Αντόν Γκερασένκο σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών. Οι επενδυτές συνεχίζουν να ελπίζουν και να ποντάρουν σε μια λύση μέσω της διπλωματίας κάτι που ωστόσο δε διαφαίνεται προς ώρας καθώς οι Ρώσοι κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους στο Κίεβο.

Επιπλέον, μόνο τυχαία δε θα πρέπει να θεωρείται η αναφορά του Graham Secker επικεφαλής στρατηγικής της Morgan Stanley, όπου οι υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων και οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνουν τον κίνδυνο ενός μεγαλύτερου πλήγματος στην οικονομική δραστηριότητα και στα εταιρικά κέρδη. Αυτή τη στιγμή, οι Ευρωπαίοι οικονομολόγοι του αμερικανικού οίκου δεν προβλέπουν ότι θα υπάρξει εκτροχιασμός για τις ευρωπαϊκές οικονομίες και υποχώρηση προς μια υφεσιακή κατάσταση. Ωστόσο, αυτή είναι μια ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση και η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων και της ενέργειας πιθανότατα εντείνει την πίεση στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων. Ανάλογες εκτιμήσεις και αναθεωρήσεις από τους ξένους οίκους όσο αναφορά τα κέρδη των εταιρειών και τις προοπτικές των οικονομιών της Ευρωζώνης βρίσκονται στο μικροσκόπιο των επενδυτών.

Για την εγχώρια αγορά, ρυθμό συνεχίζουν να δίνουν οι τράπεζες που υπέστησαν και το σφοδρότερο πλήγμα εν μέσω της πολεμικής σύρραξης, ενώ και τα θετικά αποτελέσματα της Eurobank συνεχίζουν να δίνουν κίνηση και στις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, αναμένοντας και σε αυτές ένα θετικό βηματισμό.

Συγκεκριμένα, κατά 4,86% ενισχύεται η ΕΤΕ στα 2,87 ευρώ με την Alpha Bank στο 3,88% και τα 1,07 ευρώ, την Πειραιώς κατά 3,92% στα 1,325 ευρώ και τη Eurobank που πάτησε γκάζι ήδη από την Παρασκευή στο +3,53% και τα 0,9436 ευρώ.

Ο ΓΔ ενισχύεται λίγο μετά τις 14:00 ρίχνει ταχύτητες από το +1,85% στο +1,06% και στις 836,70 μονάδες, με τον FTSE 25 στο 1,01% και στις 2.009,51 μονάδες και τον τραπεζικό να καταγράφει άνοδο 1,8% στις 571,33 μονάδες.

Επιπλέον, σημαντική άνοδο με επενδυτές να έχουν βρει σημείο εισόδου καταγράφει η Viohalco στο 2,86% και τα 3,52 ευρώ. Ευρύτερα και υπό το profit taking ρίχνουν ρυθμό ΔΕΗ, Mytilineos, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΛΠΕ.

Ανοδικά και η Coca Cola (1,5%), η Lamda (2,63%), αλλά και η Aegean (1,55%). Ήπια πτωτικά η Jumbo στο -0,51% και στα 13,72 ευρώ αλλά ο ΟΠΑΠ στο -0,65% και τα 12,30 ευρώ.

Ισχυρό σήμα για τον ΟΠΑΠ εκπέμπει η Eurobank Equities, δηλώνοντας πως είναι έτοιμος να εκπληρώσει την υπόσχεσή του για τη διανομή ενός υψηλού μερίσματος.

Ο ΟΠΑΠ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου στις 22 Μαρτίου πριν το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου. Οι τάσεις του τέταρτου τριμήνου να φαίνονται ελαφρώς καλύτερες από εκείνες του τρίτου. Το πιο σημαντικό, δεδομένης της εκτίμησης της Eurobank Equities για μια πολύ ισχυρή παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών το τρίμηνο (με τον ΟΠΑΠ να αποδίδει άνω των 300 εκατ. FCF για ολόκληρο το έτος), είναι η πιθανή ανακοίνωση από τη διοίκηση της διανομής ενός τελικού μερίσματος 0,95-1,0 ευρώ ανά μετοχή. Αυτό θα έφερνε το συνολικό μέρισμα για ολόκληρο το έτος στο 1,05-1,10 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ενδιάμεσου μερίσματος των 0,10 ευρώ), κάτι που φυσικά ευθυγραμμίζεται με τη δέσμευση της διοίκησης για ελάχιστο μέρισμα 1 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider