Ράλι στο Χρηματιστήριο - «Άλμα» για τράπεζες, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ράλι στο Χρηματιστήριο - «Άλμα» για τράπεζες, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή
Ισχυρή άνοδος στο ΧΑ με το βλέμμα σε ουκρανικό και Fed. Γκάζι σε τράπεζες.

Τελευταία ενημέρωση 16:05

Με το βλέμμα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και στις αποφάσεις της Fed κινούνται οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο θέτοντας ωστόσο σε πρώτη μοίρα και τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών.

Το σήμα που δόθηκε από τη μεριά των ασιατικών αγορών αλλά και η νέα ισχυρή άνοδος της Wall Street αποτελεί το βασικό «μοχλό» για τους long που τοποθετούνται σε τίτλους με ισχυρά θεμελιώδη και μερισματική πολιτική. Αξίζει να σημειωθεί πως η κατάσταση στην Ουκρανία και πιο συγκεκριμένα στο πεδίο μάχης παραμένει εύφλεκτη αλλά οι επενδυτές δίνουν μεγαλύτερος βάρος στις διαπραγματεύσεις μέσω των οποίων φαίνεται μια αχτίδα φωτός.

Συγκεκριμένα, μια ουδέτερη Ουκρανία στο πρότυπο της Σουηδίας και της Αυστρίας είναι ο συμβιβασμός που συζητούν αυτή τη στιγμή οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί διαπραγματευτές, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπογράμμισε πως «οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις πρέπει να οδηγήσουν σε μία δίκαιη συμφωνία για την Ουκρανία που θα περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας που θα την προστατεύουν από μελλοντικές απειλές».

Αναφορικά με το τι έπεται από τη Fed, οι traders φαίνεται να παίζουν και να ποντάρουν ακόμη σε μια επιθετική στροφή της κεντρικής τράπεζας στα επιτόκια, τιμολογώντας για φέτος μέχρι και επτά αυξήσεις επιτοκίων. Το επιτόκιο των swaps που συνδέονται με τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου ανέβηκε έως και στο 1,86%, 178 μονάδες βάσης πάνω από το τρέχον πραγματικό επιτόκιο των Fed Funds του 0,08%. Αυτό ισοδυναμεί με επτά αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης, αν και η ίδια η κεντρική τράπεζα έχει επισημάνει ότι θα μπορούσε να προχωρήσει σε μεγαλύτερες αυξήσεις, εάν χρειαστεί.

Στα της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης άνοιξε εκ νέου με ένα υψηλό gap πάνω από τις 840 μονάδες με άμεσες και επιθετικές εντολές αγοράς σε τίτλους όπως ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ και οι τράπεζες. Λίγο μετά τις 16:00 ο Γενικός Δείκτης ισχυροποιείται κατά 4,91% στις 865,65 μονάδες, με τις τράπεζες σε θέση οδηγού, εκ νέου. Ο τζίρος ξεπερνά τα 79 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 5,09% στις 2.077,21 μονάδες και ο τραπεζικός καταγράφει ράλι 7,63% στις 611,73 μονάδες.

Συγκεκριμένα, η ΕΤΕ ενισχύεται κατά 8,59% στα 3,085 ευρώ, η Alpha Bank κατά 6,59% στα 1,10 ευρώ, η Eurobank κατά 9,48% στο 1 ευρώ και η Πειραιώς κατά 6,21% στα 1,385 ευρώ.

Στα βαριά χαρτιά της αγοράς, ο ΟΠΑΠ καταγράφει ισχυρή άνοδο 4,09% στα 12,48 ευρώ έχοντας δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα ελκυστικό σημείο εισόδου στα 12 ευρώ. Επιπλέον, ράλι καταγράφει ο ΟΤΕ στο 7%, η ΔΕΗ στο 4,25%, η Titan στο 4,36% και η Τέρνα Ενεργειακή στο 9,21% που συνεχίζει το ράλι φτάνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά και στα 15,66 ευρώ διασπώντας ισχυρές αντιδράσεις.

Να σημειωθεί πως στη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής έχουν περάσει 7 πακέτα σε διαφορετικούς χρόνους και τιμές με συνολική αξία που ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ.

Ισχυρή άνοδο σημειώνει επίσης η Aegean στο 4,88% και τα 5,37 ευρώ, ενώ η Coca Cola «μάχεται» να ξεπεράσει τα 20 ευρώ, σημείο που ενεργοποιούνται οι short. Αντίδραση και στη μετοχή της Lamda στο 5,46% που πιέστηκε ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Θετικά κινούνται επίσης η Mytlineos στο 3,85%, η Viohalco στο 4,2%, η ΜΟΗ στο 3,49% και τα ΕΛΠΕ στο 3,14%.

Ευρύτερα κανένας τίτλος από την υψηλή κεφαλαιοποίηση δεν βρίσκεται με αρνητικό πρόσημο, απόρροια του κλίματος αισιοδοξίας που επικρατεί και του πονταρίσματος για κατάπαυση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση εξ ολοκλήρου τα χαρτιά σε πράσινο φόντο.

Ισχυρή άνοδο για την ΑΒΑΞ, την Epsilon Net, την Παουτσάνης, τρεις μετοχές με κέρδη άνω του 4%, αλλά και για τις Intracom, Fourlis και ΕΧΑΕ με κέρδη άνω του 3%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider