Πετρέλαιο: Μόνη βεβαιότητα η... αβεβαιότητα

Τέρρυ Μαυρίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Μόνη βεβαιότητα η... αβεβαιότητα
Το τοπίο στην ενεργειακή αγορά παραμένει θολό, με τις προβλέψεις να θέλουν όλο το 2022 να κινείται στην «ομίχλη».

Αρχής γενομένης από τον Απρίλιο, η παγκόσμια ενεργειακή αγορά είναι πολύ πιθανό να χάσει 3 εκατ. βαρέλια ρωσικού πετρελαίου ημερησίως, λόγω των κυρώσεων και τις διστακτικότητας των δυτικών αγοραστών, αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) στην έκθεση του για την αγορά πετρελαίου για τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με ανάλυση της JP Morgan το 8,66% της ρωσικής παραγωγής αργού τον μήνα Μάρτιο δυσκολεύεται να βρει αγοραστές, ενώ την περασμένη εβδομάδα το 66% των ρωσικών φορτίων που φορτώθηκαν σε δεξαμενόπλοια βρέθηκαν αντιμέτωπα με την ίδια δυσκολία.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήρθε σε μια περίοδο που η αγορά πετρελαίου ήταν ήδη «σφικτή», με τα αποθέματα στις οικονομίες των χωρών του ΟΟΣΑ να έχουν ήδη μειωθεί πολύ, κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας και να βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδά τους τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Μέχρι στιγμής έχουμε ως δεδομένα: Το ρωσικό πετρέλαιο που ρέει με δυσκολία στην αγορά (και ενδεχομένως να σταματήσει αν «αγριέψουν» οι κυρώσεις). Το πετρέλαιο που ελπίζαμε να καλύψει το ρωσικό κενό- αυτό από την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα- αλλά δεν μας προέκυψε, καθώς οι δύο χώρες της Αραβικής χερσονήσου δεν προχώρησαν σε αύξηση της παραγωγής τους. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι όποιες ελπίδες για ποσότητες σχιστολιθικού πετρελαίου που θα μπορούσαν να πέσουν στην αγορά για να ισορροπήσουν το σύστημα, αποδεικνύονται υπερβολικά αισιόδοξες. Όπως αναφέρει το oilprice.com, ο τομέας ταλανίζεται από χρόνια αποεπένδυση και είναι αντιμέτωπος με ομοσπονδιακές πολιτικές που αποθάρρυναν την αμερικανική πετρελαϊκή βιομηχανία. Ακόμα και αν ξεκινούσαν άμεσα οι γεωτρήσεις, το πρώτο πετρέλαιο θα χρειαζόταν 8 με 12 μήνες για να φτάσει στην αγορά, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ράιαν Λανς, CEO της πετρελαϊκής ConocoPhillips.

Ανάπτυξη κάτω, πληθωρισμός επάνω

Οι εκτιμήσεις της αγοράς θέλουν τον πλανήτη να είναι αντιμέτωπος με μια μεγάλων διαστάσεων ενεργειακή κρίση, που θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις. Το χάσμα μεταξύ της παγκόσμιας προσφοράς και ζήτησης πετρελαίου θα μπορούσε να είναι μικρότερο από ό,τι αναμενόταν μόλις πριν από ένα μήνα, επειδή ο καλπάζων πληθωρισμός, η άνοδος των τιμών της ενέργειας, οι αυστηρότερες νομισματικές πολιτικές για να τιθασεύσουν τον εν λόγω πληθωρισμό και οι κυρώσεις στη Ρωσία είναι πιθανό να «συμπιέσουν αισθητά την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη», αναφέρει ο ΔΟΕ.

Οι αναθεωρημένες προβλέψεις του ΔΟΕ για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου είναι μειωμένες κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα 950.000 bpd βραδύτερη ανάπτυξη για το 2022 από ό,τι αναμενόταν στα μέσα Φεβρουαρίου. Η συνολική ζήτηση φαίνεται να διαμορφώνεται στα 99,7 εκατομμύρια bpd για το 2022, σημειώνοντας πάντως αύξηση 2,1 εκατομμύρια bpd σε σχέση με το 2021, πρόσθεσε ο ΔΟΕ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αναθεωρημένες προβλέψεις της JP Morgan για τον παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης, για το 'Α εξάμηνο του 2022. Είναι μειωμένες κατά 1,5% σε ετήσιο ρυθμό, ενώ αντίστροφα κινήθηκαν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό, που για το Ά εξάμηνο του έτους έφτασαν στο 7,1% (που αποτελεί ρεκόρ πολλών δεκαετιών) και στο 3% σε ετήσια βάση.

«Τα πρόσφατα γεγονότα προκαλούν καθοδικές αναθεωρήσεις της ανάπτυξης και ανοδικές αναθεωρήσεις των προβλέψεων για τον πληθωρισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής οικονομολόγος της JP Morgan, Μπρους Κάσμαν.

Θολό τοπίο

Και ο OPEC από την πλευρά του τόνισε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία και η αύξηση του πληθωρισμού μπορεί να έχει επιπτώσεις στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου την τρέχουσα χρονιά, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση «τελεί υπό εξέταση».

Στην μηνιαία έκθεση του για την ενεργειακή αγορά, ο OPEC άφησε αμετάβλητη την πρόβλεψη για ζήτηση πετρελαίου στα 4,2 εκατ. bpd, όμως υπογράμμισε την «εξαιρετικά υψηλή αβεβαιότητα που περιβάλλει τις παγκόσμιες μακροοικονομικές επιδόσεις». Μάλιστα στην έκθεση υπογραμμίστηκε ότι «αυτή η πρόβλεψη υπόκειται σε αλλαγές τις επόμενες εβδομάδες, όταν θα υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τον εκτεταμένο αντίκτυπο της γεωπολιτικής αναταραχής».

Το καρτέλ των μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγών χωρών εξακολουθεί να αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα υπερβεί κατά μέσο όρο τα προ της πανδημίας επίπεδα φέτος. Μάλιστα αύξησε την εκτίμηση της ζήτησης πετρελαίου για ολόκληρο το έτος στα 100,9 εκατομμύρια bpd από 100,8 εκατομμύρια bpd στην έκθεση του περασμένου μήνα, με τη ζήτηση να αυξηθεί στα 103,24 εκατομμύρια bpd από το τέταρτο τρίμηνο του 2022, από 102,92 εκατομμύρια bpd που είχαν προβλεφθεί τον Φεβρουάριο.

Πάντως παρά την ελαφρώς υψηλότερη εκτίμηση για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, ο OPEC τόνισε στην έκθεσή του ότι «είναι σαφές ότι η αβεβαιότητα θα κυριαρχήσει τους υπόλοιπους μήνες του 2022».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Άνοδος για το πετρέλαιο καθώς παρατείνονται οι φόβοι για διακοπές προμήθειας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider