Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχολίασε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ισπανία και την Πορτογαλία σχετικά με το blackout τονίζοντας ότι είναι σε επαφή με τις αρχές των δυο χωρών και ότι η Επιτροπή παρακολουθεί την καστάταση, κάνοντας λόγο για πρωτόκολλα που υπάρχουν για την αποκατάσταση λειτουργίας των συστημάτων.
Πιο συγκεκριμένα, η Κομισιόν δηλώνει ότι «Η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με τις εθνικές αρχές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας καθώς και με τον ENTSO-E για να κατανοήσει την υποκείμενη αιτία και τον αντίκτυπο της κατάστασης.
Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση και θα διασφαλίσει την ομαλή ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ όλων των σχετικών μερών. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ (κώδικας δικτύου έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης), υπάρχουν πρωτόκολλα για την αποκατάσταση της λειτουργίας του συστήματος».
Υπενθυμίζεται ότι μια ευρεία διακοπή ρεύματος έπληξε την Ισπανία, την Πορτογαλία και περιοχές της Γαλλίας τη Δευτέρα, παραλύοντας τις δημόσιες συγκοινωνίες σε Ισπανία και Πορτογαλία, εγκλωβίζοντας ανθρώπους μέσα σε τρένα, σε ανελκυστήρες και σε άλλους χώρους και προκαλώντας μεγάλης έκτασης κυκλοφοριακά προβλήματα και καθυστερήσεις αεροπορικών πτήσεων. Οι φορείς διαχείρισης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας εργάζονται για την αποκατάσταση του δικτύου.
Αν και η αιτία δεν έχει γίνει ακόμη σαφής, ένα ενδεχόμενο είναι το μπλακάουτ να ξεκίνησε από μία πυρκαγιά στη νοτιοδυτική Γαλλία, στο βουνό Αλαρίκ, η οποία προκάλεσε ζημιές σε μια γραμμή υψηλής τάσης μεταξύ του Περπινιάν και της ανατολικής Ναρμπόν, σύμφωνα με πορτογαλικά μέσα. Από τη μεριά του, το Εθνικό Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας (INCIBE) μελετά την περίπτωση να οφείλεται σε κυβερνοεπίθεση.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία: Getty Images