Η απελευθέρωση των γερμανικών δαπανών στις υποδομές (ταμείο 500 δισ. ευρώ μετά την άρση του φρένου χρέους) θα ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια, αλλά όχι αρκετά ώστε να αντισταθμίσουν την επικείμενη αρνητική επίδραση που θα ασκήσουν οι δασμοί των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Άλφρεντ Κάμερ, διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ τη Δευτέρα.
«Είναι οι δασμοί και οι εμπορικές εντάσεις που επηρεάζουν τις προοπτικές και όχι οι θετικές επιπτώσεις στο δημοσιονομικό σκέλος», δήλωσε μιλώντας στο CNBC και πρόσθεσε: «αυτό που βλέπουμε είναι ότι έχουμε μια ουσιαστική υποβάθμιση για τις προηγμένες οικονομίες της Ευρώπης». Ο αρνητικός αντίκτυπος των δασμών θα «χτυπήσει» ελαφρώς το πρόσφατο νομοσχέδιο δαπανών για υποδομές της Γερμανίας, το οποίο θα ενισχύσει την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ετών.
Παράλληλα, εκτίμησε πως η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια μόνο για μία ακόμη φορά φέτος, κατά 25 μονάδες βάσης, παρά τους πιεστικούς κινδύνους για την ανάπτυξη. Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ έχει μέχρι στιγμής μειώσει τα επιτόκια επτά φορές ξεκινώντας από τον Ιούνιο του 2024. Η πιο πρόσφατη π0ερικοπή τον Απρίλιο οδήγησε το βασικό της επιτόκιο, στο 2,25%.
«Έχουμε μια πολύ σαφή σύσταση για την ΕΚΤ. Είδαμε τεράστια επιτυχία στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και η νομισματική πολιτική έχει λειτουργήσει... Άρα, αναμένουμε να επιστρέψουμε βιώσιμα στον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό το β' εξάμηνο του 2025. Υπάρχει περιθώριο για μία ακόμη μείωση 25 μονάδων βάσης, το καλοκαίρι, και στη συνέχεια η ΕΚΤ θα πρέπει να διατηρήσει το επιτόκιό 2%, εκτός εάν σημειωθούν μεγάλα σοκ και υπάρξει ανάγκη για αναπροσαρμογή της νομισματικής πολιτικής», επεσήμανε.