To guidance για αύξηση των ΕBITDA στα 2 δισ. ευρώ μεσοπρόθεσμα, επανεπιβεβαίωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος, στο πλαίσιο του Capital Markets Day που πραγματοποιεί η εταιρεία στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε πως το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε αναφέρει σε δηλώσεις του το έτος 2028, ως χρονικό ορόσημο για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Πρόσθεσε πως οι τράπεζες συνιστούν στις επιχειρήσεις να μην δίνουν ακριβές έτος, γιατί αν δεν επιτευχθεί ο στόχος, ακόμη και για λίγα δεκαδικά ψηφία, θα πρέπει να εξηγήσουν τις αιτίες της απόκλισης. «Στην Αγγλία πάντως γνωρίζετε πως ο όρος "μεσοπρόθεσμα" σημαίνει 3-5 χρόνια», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Metlen, η εταιρεία είναι έτοιμη για το επόμενο βήμα ανάπτυξης των μεγεθών της, καθώς έχει ήδη παγιώσει τη λειτουργική της κερδοφορία πάνω από 1 δισ. ευρώ. «Είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα. Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε πώς θα φτάσουμε σε αυτό τον στόχο» υπογράμμισε.
Τόνισε πως ξεκινά ο 3ος Εταιρικός Μετασχηματισμός της εταιρείας, με την κωδική ονομασία «Big 3», ενώ αποκάλυψε πως περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στις 3 Ιουνίου. Επισήμανε πως πρόκειται για ένα ριζικό εσωτερικό μετασχηματισμό, ο οποίος είναι απαραίτητος για τα επόμενα βήματα.
Όσον αφορά για τον στόχο διπλασιασμού των EBITDA, πρώτος πυλώνας θα είναι να ενισχυθούν οι υπάρχοντες τομείς στους οποίους έχει επιχειρηματική παρουσία η Metlen. «Πρόκειται για τομείς που είναι έτοιμοι να ενισχυθούν. Για παράδειγμα, το μερίδιό μας στη λιανική έχει φτάσει ήδη στο 20%, ο στόχος μας είναι να αυξηθεί στο 30%», επεσήμανε.
Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, μία ακόμη περίπτωση υφιστάμενης δραστηριότητας, που θα οδηγήσει σε περαιτέρω ανάπτυξη, είναι η εμβληματική επένδυση 295 εκατ. ευρώ στην «Αλουμίνιον της Ελλάδος» για την επέκταση των μεταλλείων βωξίτη, την αύξηση της παραγωγής αλουμίνας, καθώς και για την παραγωγή για πρώτη φορά γαλλίου εντός της Ευρώπης. Αν εξαιρεθεί το τελευταίο κρίσιμο μέταλλο, όλες οι υπόλοιπες μεταλλουργικές δραστηριότητες είναι ήδη υπαρκτές.
Δεύτερος πυλώνας είναι η αξιοποίηση της παρουσίας που έχει ήδη η Metlen στην άμυνα, στα κρίσιμα μέταλλα, καθώς και στην ανάκτηση μετάλλων, που όπως σημείωσε αποκαλείται market changer εσωτερικά στην εταιρεία.
Τρίτος πυλώνας θα είναι ο εσωτερικός μετασχηματισμός της επιχείρησης. «Πρόκειται για μία "βαριά" διαδικασία, αλλά δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Από το μέγεθος των αλλαγών, θα αντιληφθείτε ότι αν δεν υπάρξει ανασχηματισμός, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε», σημείωσε.
Μερίδιο 30% στο ρεύμα
Στην επέκταση του ρόλου της Metlen σε ολοκληρωμένο utility, αναφέρθηκε ο Γιάννης Καλαφατάς, Chief Executive Director του Κλάδου Ενέργειας της εταιρείας. Παράλληλα, η Metlen έχει δημιουργήσει μία ολοκληρωμένη πλατφόρμα για την υλοποίηση υποδομών ενέργειας (μονάδες, έργα δικτύου) από την ανάπτυξη και τον σχεδιασμό, μέχρι το engineering.
Υπογράμμισε πως αναμένεται πολύ μεγάλη στοχαστικότητα τόσο στην παραγωγή όσο και στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που σημαίνει πως υπάρχει ανάγκη για μαζική επέκταση του τομέα των δικτύων.
Τα τελευταία τρία χρόνια η Metlen δεν προσηλώθηκε μόνο στην ανθεκτικότητα αλλά και στην επέκταση στην παραγωγή και προμήθεια ρεύματος. Ως συνέπεια επέκτεινε με ταχείς ρυθμούς το «αποτύπωμά» της στην προμήθεια, με αύξηση του μεριδίου από 8%, κοντά σε 20% σήμερα (9 TWh). Στόχος είναι το μερίδιο να ενισχυθεί στο 30% το 2028.
Αυτό θα επιτευχθεί κατ΄ αρχάς με μία δυναμική εμπορική στρατηγική, με καινοτόμα, ασφαλή και διαφανή προϊόντα, τα οποία θα επιτρέψουν τη διείσδυση αγορά B2B. Η βασική δραστηριότητα της εταιρείας είναι να προσφέρει τα προϊόντα της με τον πιο ανταγωνιστικό και οικονομικό τρόπο στους πελάτες της.
Σημαντικό βάρος θα δοθεί στην παγκόσμια πλατφόρμα λύσεων ενεργειακής μετάβασης. Η πλατφόρμα θα συνεχίζει να υλοποιεί έργα τεχνολογιών από καύση φυσικού αερίου, υποδομών δικτύου, καθώς και ψηφιακών λύσεων.
500 εκατ. στην ανάκτηση μετάλλων
Την εμπορική εφαρμογή της τεχνολογίας που έχει αναπτύξει η Metlen, για την ανάκτηση μετάλλων από βιομηχανικά κατάλοιπα, αποκάλυψε ο επικεφαλής του κλάδου Μεταλλουργίας, Δημήτρης Στεφανίδης. Σημείωσε πως η εταιρεία πρόκειται να επενδύσει 500 εκατ. ευρώ, «ξεκλειδώνοντας» EBITDA 220 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Υπογράμμισε πως η τεχνολογία έχει εφαρμοστεί ήδη στη μονάδα της Metlen στη Βόρεια Ελλάδα. Σαφής στόχος είναι η ανάκτηση μετάλλων 290.000 τόνων ετησίως, μέσω δύο εργοστασίων. Το πρώτο εργοστάσιο βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα και θα ανακτά 33.000 τόνους χαλκού και νικελίου. Το δεύτερο εργοστάσιο θα κατασκευαστεί σε εγκαταστάσεις της εταιρείας στην κεντρική Ρουμανία για την ανάκτηση ψευδάργυρου. Αρχικά θα ανακτώνται 115.000 τόνους ετησίως και επιπλέον 140.000 τόνους μετά την επέκτασή του.
Σημείωσε πως η τεχνολογία είναι ευέλικτη, ενώ δίνει τη δυνατότητα ανάκτησης πολλαπλών μετάλλων, σε ποσοστό έως 98%.
Άμυνα: Τρεις επιπλέον μονάδες
Ο κ. Στεφανίδης έκανε επίσης αναφορά στα σχέδια για αύξηση της παραγωγής βωξίτη σε 2 εκατ. τόνους και αλουμίνας σε 1,3 εκατ. τόνους (με επεξεργασία τροπικού βωξίτη). Επίσης, με την εμβληματική επένδυση που υλοποιείται στην «Αλουμίνιο της Ελλάδος», η εταιρεία θα ξεκινήσει να παράγει γάλλιο σε ποσότητες (50 εκατ. τόνους ετησίως) που μπορούν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες της Ευρώπης.
Όσον αφορά τις αμυντικές εφαρμογές, υπογράμμισε πως εκτός από τις δύο μονάδες στον Βόλο, που διαθέτει ήδη η Metlen, θα επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της με τρεις ακόμη μονάδες. Στόχος είναι να επενδυθούν 150-180 εκατ. ευρώ, ώστε μεσοπρόθεσμα να δραστηριοποιείται στον κλάδο η εταιρεία μέσω 5 παραγωγικών εγκαταστάσεων.
Όσον αφορά τη METKA, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Ντίνος Μπενρουμπή, αύξησε κατά 100% τη λειτουργική της κερδοφορία το 2024 με ανεκτέλεστο έργων 1,5 δισ. ευρώ, και στοχεύει σε μερίδιο 20-25% από τη «δεξαμενή» δημόσιων και ιδιωτικών έργων και παραχωρήσεων ύψους 3,2 δισ. ευρώ.