Eurobank Equities: Το νέο σκηνικό στο Χρηματιστήριο - «Sell the rallies»

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Eurobank Equities: Το νέο σκηνικό στο Χρηματιστήριο - «Sell the rallies»
«Sell the rallies» είναι η θέση της Eurobank Equities για το Χρηματιστήριο, εν μέσω των γεωπολιτικών κλυδωνισμών με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και των συνεπειών που απορρέουν από αυτόν σε κλάδους και οικονομίες.

«Sell the rallies» είναι η νέα θέση της Eurobank Equities για το Χρηματιστήριο, εν μέσω των γεωπολιτικών κλυδωνισμών με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και των συνεπειών που απορρέουν από αυτόν σε κλάδους και οικονομίες.

Σύμφωνα με τη Χρηματιστηριακή, η σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας άλλαξε το σκηνικό για τις ελληνικές μετοχές, καθώς αύξησε το ασφάλιστρο κινδύνου, επιδείνωσε τις πληθωριστικές πιέσεις, έθεσε υπό αμφισβήτηση τη μακροοικονομική ανάκαμψη και μετατόπισε το αφήγημα από τον πληθωρισμό και το reopening της οικονομίας εξαιτίας της πανδημίας προς τον στασιμοπληθωρισμό.

Η εγχώρια αγορά ενσωμάτωσε γρήγορα μια άνοδο στα ασφάλιστρα κινδύνου (ERP +140 μονάδες βάσης στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας) έχοντας χάσει περίπου 17% στις δύο εβδομάδες από την έναρξη της πολεμικής σύρραξης. Από τον πρόσφατο πυθμένα της 8ης Μαρτίου, οι ελληνικές μετοχές έχουν ανακάμψει κατά 9% καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τη διάχυση των κινδύνων από τις εντάσεις, με εκ νέου ανακατανομή των χαρτοφυλακίων.

Η περίοδος αποστροφής προς τον κίνδυνο (risk aversion) έχει επηρεάσει κυρίως τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο (-17% από τις 23 Φεβρουαρίου), καθώς το rotation στις «value» μετοχές άρχισε να ξετυλίγεται λόγω των φόβων για τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού. Μεταξύ των τίτλων εκτός τραπεζών, η Τέρνα Ενεργειακή είναι η μόνη μετοχή της υψηλής κεφαλαιοποίησης που βρίσκεται σε «πράσινο φόντο» (+18% στην περίοδο), με τις Jumbo, Quest, Sarantis και ΕΛΠΕ να συγκαταλέγονται επίσης μεταξύ των πιο «ανθεκτικών» μετοχών.

Η σύγκριση του ΧΑ με τις ευρωπαϊκές αγορές

- Το Χρηματιστήριο έχει υποαποδώσει έναντι του Stoxx 600 κατά σχεδόν 8% από την έναρξη της κρίσης, υποχωρώντας κατά 9% ενώ σε ετήσια βάση παραμένει σε υπεραπόδοση (κατά περίπου 4% έναντι του Stoxx 600).

- Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επίσης υποαποδώσει έναντι των τραπεζών της ευρωπαϊκής περιφέρειας κατά 8% μετά τη σύγκρουση, αλλά, από τις αρχές του έτους, έχουν καταγράψει άνοδο 5% έχοντας υπεραποδώσει κατά 10% έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Σε απόλυτη βάση, η αποτίμηση των τίτλων εκτός του τραπεζικού κλάδου έχει υποχωρήσει σε όρους EV/EBITDA στο 6,5x, με μικρό discount έναντι του μακροπρόθεσμου μέσου όρου. Η αποτίμηση των ελληνικών τραπεζών έχει επίσης υποχωρήσει σε 0,5x σε όρους P/TBV (από 0,6x πριν από τον πόλεμο).

Σε σχετική βάση, οι εγχώριοι τίτλοι διαπραγματεύονται με discount 25% σε EV/EBITDA έναντι των ευρωπαϊκών, λίγο υψηλότερο από το μακροπρόθεσμο μέσο discount του 20%. Ομοίως, το σχετικό discount σε όρους P/BV των ελληνικών τραπεζών διευρύνθηκε σε επίπεδα υψηλότερα του 20% αφού περιορίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο του 15% πριν από τη σύγκρουση. Το risk premium που ενσωματώνεται στις τρέχουσες τιμές των ελληνικών τίτλων (εκτός τραπεζών) έχει επεκταθεί στο 6%, και παρόλο που δεν φαίνεται εξαιρετικά υψηλό, θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της αύξησης της ελκυστικότητας των ελληνικών ομολόγων (με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς στο 2,6% έναντι 1,2% τον Δεκέμβριο).

Από αυτή την άποψη, η απόδοση των κερδών που προσφέρουν οι ελληνικές μετοχές (εκτός τραπεζών), κοντά στο 8,5%, είναι αρκετά ελκυστική, ειδικά καθώς αυτή ενισχύεται περαιτέρω από τη μερισματική απόδοση η οποία διαμορφώνεται στο 4%.

Σύμφωνα με τη Euobank Equities, εκτός από ένα γεγονός που προκαλεί μεταβλητότητα, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε μια ευρύτερη αλλαγή δεδομένης της δευτερογενούς επίδρασης στις τιμές των πρώτων υλών και στις αλυσίδες εφοδιασμού. Συνεπώς, η αγορά θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο των πληθωριστικών πιέσεων στην ανάπτυξη και τις ανησυχίες για τους κινδύνους «ουράς» από μια πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης (π.χ. διαταραχή στις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη), και ως εκ τούτου η Χρηματιστηριακή δεν εκτιμά ότι οποιαδήποτε ανάκαμψη στη διάθεση για ανάληψη πρόσθετου ρίσκου μπορεί να διατηρηθεί, εκτός αν υπάρξει μια σημαντική τομή στις διαπραγματεύσεις. Σε αυτή τη βάση και υπό μια τακτική σκοπιά θα έβλεπε τα πιθανά «ράλι» ως ευκαιρία για κατοχύρωση κερδών (profit taking) εν αναμονή της υποχώρησης της «σκόνης» στο γεωπολιτικό σκηνικό.

Να τονισθεί πως η χρηματιστηριακή εντοπίζει τρία σενάρια, με το βασικό να βλέπει επιδείνωση του μείγματος ανάπτυξης - πληθωρισμού, αλλά υγιή αύξηση του ΑΕΠ και των εταιρικών κερδών, υποδεικνύοντας σημαντικά περιθώρια υπεραπόδοσης για τον ΟΠΑΠ, την ΕΧΑΕ, τη Mytlineos, τον Fourlis και τις τράπεζες (η Εθνική είναι η κορυφαία επιλογή της).

Επίσης, η Eurobank Equities μειώνει περαιτέρω τη θέση της προς το ρίσκο, στρέφοντας το χαρτοφυλάκιό της μακριά από την έκθεση σε εμπορεύματα, αφαιρώντας τη ΔΕΗ, δεδομένου του κινδύνου από έναν πιθανό απροσδόκητο φόρο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (αν και διατηρεί την σύσταση «buy» λόγω της φθηνής αποτίμησης).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider