Στο «photo finish» και στις δημοπρασίες κατάφερε να περάσει σε θετικό έδαφος το Χρηματιστήριο με τις τράπεζες κυρίως να «πατούν γκάζι».
Να σημειωθεί πως σήμερα υπήρξε και το triple witching (ταυτόχρονη λήξη των δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών, συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών - δεικτών και δικαιωμάτων προαίρεσης δεικτών) που δοκίμασε τα όρια της μεταβλητότητας της αγοράς, με μετακύλιση θέσεων σε συμβόλαια και options, ενώ ακολούθησε και το rebalancing των δεικτών FTSE Russell. Συγκεκριμένα, στους δείκτες FTSE Russell Emerging Europe Small Cap εισήλθαν η Autohellas και η Quest, ενώ στον Micro Cap εντάσσονται οι τίτλοι της Attica Bank, της Ideal και της Space Hellas, ενώ εξήλθε η Epsilon Net. Το rebalancing σαφώς έφερε και μεγαλύτερη «έκρηξη» τζίρου ξεπερνώντας τα 120 εκατ. ευρώ.
Υψηλή ήταν και η διαφοροποίηση των όγκων για τις μετοχές που αφορούσε το rebalancing καθώς από το χρονικό διάστημα 17:00 - 17:20 στην Autohellas ο όγκος «εκτοξεύθηκε» κατά 423 χιλ. τεμάχια, στην Quest κατά 513 χιλ. τεμάχια, στην Attica Bank κατά 6 χιλ. τεμάχια, στην Ideal κατά 1.760 τεμάχια, ενώ στη Space Hellas δεν υπήρξε μεταβολή σε επίπεδο όγκου.
Ως προς την εγχώρια αγορά ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάσει η νέα θέση (αρνητική ως επί το πλείστον) της Eurobank Equities, μέσω του «sell the rallies», λόγω των γεωπολιτικών κλυδωνισμών με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και των συνεπειών που απορρέουν από αυτόν σε κλάδους και οικονομίες. Σύμφωνα με τη Χρηματιστηριακή, η σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας άλλαξε το σκηνικό για τις ελληνικές μετοχές, καθώς αύξησε το ασφάλιστρο κινδύνου, επιδείνωσε τις πληθωριστικές πιέσεις, έθεσε υπό αμφισβήτηση τη μακροοικονομική ανάκαμψη και μετατόπισε το αφήγημα από τον πληθωρισμό και το reopening της οικονομίας εξαιτίας της πανδημίας προς τον στασιμοπληθωρισμό.
Σε αυτή τη βάση και υπό μια τακτική σκοπιά θα έβλεπε τα πιθανά «ράλι» ως ευκαιρία για κατοχύρωση κερδών (profit taking) εν αναμονή της υποχώρησης της «σκόνης» στο γεωπολιτικό σκηνικό. Να τονισθεί πως η Χρηματιστηριακή εντοπίζει τρία σενάρια, με το βασικό να βλέπει επιδείνωση του μείγματος ανάπτυξης - πληθωρισμού, αλλά υγιή αύξηση του ΑΕΠ και των εταιρικών κερδών, υποδεικνύοντας σημαντικά περιθώρια υπεραπόδοσης για τον ΟΠΑΠ, την ΕΧΑΕ, τη Mytilineos, τον Fourlis και τις τράπεζες (η Εθνική είναι η κορυφαία επιλογή της). Επίσης, η Eurobank Equities μειώνει περαιτέρω τη θέση της προς το ρίσκο, στρέφοντας το χαρτοφυλάκιό της μακριά από την έκθεση σε εμπορεύματα, αφαιρώντας τη ΔΕΗ, δεδομένου του κινδύνου από έναν πιθανό απροσδόκητο φόρο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (αν και διατηρεί την σύσταση «buy» λόγω της φθηνής αποτίμησης).
Από την άλλη, ευρύτερα οι αγορές συνεχίζουν να αναζητούν απαντήσεις και κατευθύνσεις μετά την είσοδο τους σε ένα απολύτως ναρκοθετημένο σκηνικό, ειδικά, μετά και από το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία. Οι επιπτώσεις που απορρέουν από τη συνέχιση των συγκρούσεων στο πεδίο της μάχης αλλά και από το πλέγμα κυρώσεων, είναι ιδιαίτερα σημαντικές τόσο για την καταναλωτική ζήτηση όσο και για την προσφορά στη Ευρωζώνη. Η απότομη αύξηση των λογαριασμών ενέργειας, η ασθενέστερη κατανάλωση, τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, τα υψηλά κόστη μεταφοράς και η πιθανή διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού από τη Ρωσία και κυρίως του φυσικού αερίου θα επιβαρύνουν τα έσοδα και τα περιθώρια καθαρού κέρδους των εταιρειών.
Στα της εγχώρια αγοράς σημαντική ήταν η διασφάλιση των 860 μονάδες, όπου και με τη βελτίωση της διεθνούς τάσης μπορεί να αναρριχηθεί προς τις 877 μονάδες, τις 882, τις 887,31 (εκθετικός ΚΜΟ 200) και τις 900 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200). Για τον τραπεζικό δείκτη, εφόσον δίνει κλεισίματα άνω των 605 μονάδων, παραμένει ο στόχος για κίνηση προς 624 (εκθετικός ΚΜΟ 30) με επόμενες αντιστάσεις στις 629 (εκθετικός ΚΜΟ 60) και τις 640 μονάδες (απλός ΚΜΟ 60), ώστε να αναρριχηθεί προς τις 665 μονάδες.
Να σημειωθεί πως η εγχώρια αγορά είναι ιδιαίτερα φθηνή σύμφωνα με το consensus των αναλυτών, με το δείκτη P/E στο 14,8x για φέτος και στο 12,2x για το 2023 και δείκτη EV/EBITDA στο 7,1x και στο 6,1x αντίστοιχα, με μερισματική απόδοση κοντά στο 2,8% για φέτος.
Την Παρασκευή, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε οριακά κατά 0,09% στις 862,86 μονάδες, με τον FTSE 25 στο 0,23% και τις 2.081,71 μονάδες και τον τραπεζικό δείκτη να υπεραποδίδει με κέρδη 2,43% στις 618,65 μονάδες. Ο τζίρος ήταν ενισχυμένος ακριβώς λόγω και του rebalancing φτάνοντας τα 125,1 εκατ. ευρώ με μόλις 1,34 εκατ. ευρώ σε πακέτα. Σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 4,22%, ο FTSE 25 στο 4,56% και ο τραπεζικός ενισχύθηκε κατά 10,23%.
Αναλυτικότερα στις τράπεζες, η Eurobank πάτησε «γκάζι» κλείνοντας στο 3,57% στα 1,0445 ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 2,91% στα 1,414 ευρώ, η Εθνική Τράπεζα κατά 1,67% στα 3,05 ευρώ και η Alpha Bank στο κατά 1,51% και τα 1,0765 ευρώ.
Μεικτά πρόσημα στους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Συγκεκριμένα, ΟΤΕ (-1,48%), ΔΕΗ (-1,92%), Mytilineos (-1,61%), MOH (-3,11%) και ΕΕΕ (-0,85%) βρέθηκαν στο στόχαστρο των πιέσεων των πωλητών και των επενδυτών που κινήθηκαν προς το κλείσιμο θέσεων με αποκόμιση κερδών, ενώ από την άλλη οι τοποθετήσει υπήρξαν σε τίτλους όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 2,02%, αλλά και Viohalco που επανήλθε κατά 2,29% μετά τις χθεσινές πιέσεις, και στην Aegean που ενισχύθηκε κατά 2,12%.
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Χρηματιστηριακής επισημαίνει πως «η τεχνική αντίδραση της προηγούμενης εβδομάδας είχε συνέχεια με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να φθάσει πολύ κοντά στην περιοχή διακύμανσης του κινητού μέσου των 200 ημερών (884 μονάδες) για να αναδιπλωθεί μετά την μάλλον αναμενόμενη κατοχύρωση κερδών στην ζώνη των 860 μονάδων. Το επίπεδο αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι καθώς σηματοδοτεί το 50% της πτώσης από τις 930 μονάδες έως τα χαμηλά των 788 μονάδων, αποτελεί δηλαδή μια βέλτιστη αναλογία αντίδρασης από τα χαμηλά.
Στην συνεδρίαση της Πέμπτης παρά το ότι ο δείκτης έκλεισε αρνητικός, ο MACD έδωσε σήμα αγορών για δεύτερη φορά μέσα στο 2022 χωρίς ωστόσο ο Γενικός Δείκτης να έχει πάρει ακόμα απόσταση ασφαλείας από το σημείο καμπής του τεχνικού δείκτη. Οι ταλαντωτές έχουν αποφορτιστεί από την έντονα πτωτική τους πορεία επιστρέφοντας σε ουδέτερα επίπεδα διαπραγμάτευσης με ανοικτά πλέον όλα τα ενδεχόμενα για την κατεύθυνσή που θα ακολουθήσει ο Δείκτης. Στο επικρατέστερο σενάριο της επόμενης εβδομάδας θα αναμέναμε ο Γενικός Δείκτης να δοκιμάσει αρχικά την ζώνη αντίστασης των 880 μονάδων, σημείο αναφοράς για όλη την αγορά, που οριοθετεί την αλλαγή της μακροπρόθεσμης τάσης. Η διαφυγή θα δώσει τουλάχιστον 50 μονάδες ανόδου ενώ σε αντίθετη περίπτωση υπάρχουν δύο σενάρια πτωτικής κίνησης: Το μετριοπαθές θέλει τον Γενικό Δείκτη να ισορροπεί στις 830 μονάδες ενώ το δεύτερο και πιο απαισιόδοξο θα οδηγήσει την Αγορά «νοτιότερα» από το χαμηλό της 8ης Μαρτίου».